Jenter blir snakket stygt til i spill
Christiane og Guro har drevet med gaming i flere år. Men de synes det er dumt at jenter blir behandlet dårlig i spill. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Flere jenter skrur av mikrofonen eller spiller med mannekarakter for å slippe å bli snakket stygt til i spill. Det vil disse jentene fra Bergen ha en slutt på.
Da Christiane fikk VR-briller til jul i fjor, ble hun så glad at hun gråt av glede. Etter å ha spilt mye i flere dager forsøkte hun å skru på mikrofonen.
Da haglet det kommentarer fra gutter i spillet: «Det er en jente», «gå tilbake til kjøkkenet!».
– Da gikk jeg bare rett av, jeg ville ikke høre mer av det, forteller hun.
Christiane ble veldig lei seg. Etter det har hun nesten ikke rørt VR-brillene.
Christiane sier hun har dårlige minner med VR-brillene. Nå ligger de nesten bare i esken sin.(Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Verre for jenter
Tre av fire jenter opplever å få hets og bli snakket stygt til i spill. Det viste en undersøkelse fra Lenovo og Reach3 Insights i fjor.
– Dette er bare veldig trist, og sånn skal vi ikke ha det, sier Kjell-Erik Nordahl.
Han er en av lederne i Norges E-sportforbund.
– Vi vet at det er nesten like mange jenter som gutter som gamer, og dette er en aktivitet alle skal kunne drive med på en trygg og god måte, sier han.
Christiane og venninnen Guro fra Bergen elsker å game. Men de mener det er mye verre å være jente i spill enn gutt.
– Jeg har hørt mange historier om jenter som har opplevd dumme ting, så det gjør at jeg lar være å snakke i spillene, sier Guro.
Jentene liker å spille skytespillet Overwatch. De unngår å bruke mikrofon når de spiller, for de vil ikke at andre skal vite hvilket kjønn de har når de spiller. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Ikke en gutteting
Gutter blir også snakket stygt til i spill. Men forskjellen er at gutter får høre at de er dårlige, mens jenter i tillegg får stygge kommentarer om kjønnet sitt, mener venninnene.
– Det burde ikke være sånn. Folk ser på gaming som en gutteting, men det stemmer jo ikke i det hele tatt. Jenter kan spille akkurat like bra, sier Guro.
– Men guttene lar ikke jentene vise hva de kan klare, sier Christiane.
Snakke om i klasserommet
Jentene tror det hadde hjulpet hvis dette problemet ble snakket om på skolen. Det kan gjøre at gutter blir klar over hvordan det er for jenter i spill. Og at flere jenter kan begynne å game uten å være redde.
– Jeg håper at jeg én dag kan skru på mikrofonen med selvtillit og snakke og kunne ha det gøy med både gutter og jenter i spillet, sier Christiane.
Andrea, Julie og Ida (foran) spiller på et e-sportlag for jenter i Bergen. De mener det er bra med egne lag for jenter, for da kan det hende flere jenter vil begynne å game. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Later som de er gutter
– Når du er jente i en spillverden, så må du være klar for å bli snakket dårlig om. Du må øve deg på hvordan du skal reagere, sier Ida.
Hun, Julie og Andrea spiller på et eget e-sportslag for jenter i Søreide IL i Bergen. De har sett og hørt mye stygt som blir sagt til jenter i spill.
Hva gjør dere når noen sier stygge ting?
– Når det skjer, får du sjokk. Hva skal man si? Du vet at personen vil at det skal gjøre vondt, sier Ida.
E-sportlaget trener en gang i uken. Denne dagen har de akkurat begynt å lære å spille Overwatch 2. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
For å slippe å oppleve det hender det Ida later som hun er gutt.
– Når du er i et spill hvor du vet du blir behandlet dårlig om du ikke er gutt, så er det lureste å spille med mannekarakter for å unngå sånne greier, sier hun.
Gutter får også «hate» i spill, men jenter får mye mer, mener de.
– Det er veldig, veldig dårlig, og det burde stoppe. Jeg synes de burde gjøre noe med spillene sånn at det ikke skjer. At de som sier sånne ting, blir kastet ut, sier Andrea.
Dette kan du gjøre
– Jenter som opplever dette bør si fra, for vi er mange som støtter dem, sier Nordahl i E-sportforbundet. Han sier at jenter bør snakke om det til voksne, med venner eller på sosiale medier. Da blir flere klar over problemet, og de kan få støtte.
Dette kan du også gjøre:
- Ta bilder og lagre meldinger om det stygge som blir sagt, så du kan vise dem til andre.
- Rapportere brukeren som sier stygge ting i spillet.
- Snakk med noen du stoler på, for eksempel en forelder, lærer, trener eller venn. Du kan også snakke med en voksen anonymt på korspaahalsen.rodekors.no
Kilde: Medietilsynet
Visste du?
Nesten åtte av ti jenter mellom 9 og 18 år spiller dataspill. Kilde: Medietilsynet
- Skrevet av:
- Aftenposten Junior
- Først publisert:
- Sist oppdatert: