Ville splitte elevene: Da sa barna klart ifra

Flere barn holder oppe plakater i ulike farger hvor det står "ikke riv Harestad skole".

Mange barn møtte opp på demonstrasjonen. På flere skilt sto det «Ikke riv Harestad skole». (Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad )

Da disse elevene fikk beskjed om at de kanskje måtte bytte skole, ble de sinte.

Mange barn og voksne sto utenfor rådhuset i Randaberg en dag i oktober. Så ropte en jente:

– Ikke riv Harestad skole!

Da ropte alle i kor. Ordføreren kom etter hvert ut og klatret opp på en bil.

Da begynte folk å bue, forteller Maia. Hun går i fjerdeklasse på Harestad skole. Det gjør også Alfred.

– Jeg vet ikke hvorfor de ropte bu, han sa jo bare at han hadde hørt oss, sier han.

En mann med hvit skjorte og blå blazer står oppå en grå-hvit bil og prater til mange barn som står rundt bilen.

Ordføreren snakket til dem som hadde møtt opp, fra taket på en bil. Her sa han at han skulle finne ut om det var noe han kunne gjøre, sier Alfred.(Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad )

Splittes fra vennene

Harestad er en liten skole i Randaberg kommune. Skolen må pusses opp. Så kom forslaget om at bygget der 1–7.-klasse går, skulle rives.

Forslaget er at elevene skal splittes på to andre skoler. Det synes Maia og Alfred var trist, for da får de lengre skolevei.

Alfred synes det var litt rart.

– De brukte nettopp masse penger på nye klatrestativer, og så skal de plutselig rive skolen? sier han.

Mange mennesker står sammen på en parkeringsplass.

Mange elever og foreldre møtte opp på demonstrasjon for å vise hva de mener om saken.(Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad )

– Føltes godt å få det ut

Derfor demonstrerte elevene. De ville si til de som bestemmer at de ikke var enig. Alfred og Maia kjente på mange sterke følelser på én gang. Det var litt spennende også.

Det føltes litt godt å bare få det ut. Så fikk jeg vondt i stemmen etter hvert!
Maia, 9 år (Foto: Privat)
Det var ganske gøy å høre at de hørte på oss.
Alfred, 9 år (Foto: Privat)
Flere barn med hvite t-skjorter holder oppe plakater i ulike farger og roper ved siden av hverandre.

I midten foran står Maia og demonstrerer med en plakat hun laget selv.(Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad )

Nytt forslag

Kommunen har kommet med seks forslag til hva de kan gjøre med Harestad skole. Det forteller ​​Odin Nøsen som jobber for Randaberg kommune.

Et av forslagene var å splitte elvene på barneskolen. Et annet forslag er å i stedet flytte ungdomsskoleelevene.

I stedet for at de som går i 1–7.-klasse får lengre skolevei, så er det ungdomsskoleelevene som får lengre vei.
Odin Nøsen (Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad)

Om to måneder får elevene svar på hva som skal skje videre. Det er kommunestyret som til slutt bestemmer hva som skal skje med Harestad skole.

Skrevet av:
Mina Madeleine Nystuen