Gå til innhold

Her får nesten ingen komme inn

Flere personer iført hvite laboratoriefrakker og røde hårnett står i en industribygning, omgitt av lagerhyller og utstyr

Her inne lages tonnevis med sjokolade.(Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Hva skjer egentlig bak dørene på en sjokoladefabrikk? Vi fikk bli med inn på Freia.

Lukten av sjokolade er overalt. I kantina, garderoben og gangene. Til og med ute på gata kan man få ferten av søt, sylfersk sjokolade.

Det vet Noah (12), Joakim (12), Elsa (13) og Ellen (12) alt om. De går i 7. klasse på Grünerløkka skole i Oslo – rett ved sjokoladefabrikken til Freia.

– Jeg har vært på besøk her en gang før. Da fikk vi bare se at de lagde sjokolade gjennom et vindu, sier Elsa.

Vanligvis foregår det akkurat sånn. Du får se, men bare på avstand – bak glass.

Men i dag er det annerledes. Aftenposten Junior får komme helt på innsiden. Dit nesten ingen barn får komme.

Personer kler på seg hvite laboratoriefrakker i et rom med flere hengende frakker, en eldre person observerer og instruerer dem.

Før vi kan gå inn i fabrikken, må alle skifte. Hvit frakk, vernesko, hårnett, store beskyttelsesbriller og øreplugger. Akkurat som arbeiderne. (Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Fire personer iført hvite frakker og røde hetter står i en stor hall med trebord og stoler, samt kunstverk på veggene

Hårnettet skal beskytte mot hår i sjokoladen. (Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Sjokolademaskiner

Det ser nesten ut som et tivoli.

Fra gulv til tak fraktes sjokolade med robotarmer og på spiralformede transportbånd. Sjokoladen snurrer oppover, krysser taket og dingler høyt oppe i store, roterende kasser.

– Dette minner meg om Charlie og sjokoladefabrikken. Men det bråker mye, sier Ellen høyt.

En spiralformet transportbånd i et industrielt miljø, omgitt av rør og belysning i taket

Gjennom et lite vindu ser vi titusener av sjokoladeklumper velte rundt som en stor, brun bølge. De skal bli til Non Stop.

– Det er skikkelig kult å se inni. De lager utrolig mye sjokolade, sier Joakim.

Barna kikker bort på maskinene som hamrer og durer rundt oss.

– Jeg tror ikke jeg kunne jobbet her. Jeg er så redd for å bli lei av sjokolade, sier Elsa.

Personer iført laboratoriefrakker, hårnett og vernebriller i en industrimiljø, ser på en maskin eller produksjonslinje

Her lages over halvannen milliard Non Stop i året. I denne grønne tønnen, lages grønn Non Stop.(Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Flere personer i laboratoriefrakker og røde hårnett som står samlet rundt en stor oransje maskin i et industrimiljø, en av dem peker på maskinen mens de andre observerer

Barna får se hvordan sjokoladeplatene støpes: Den bankes på plass, før den skal stivne ved nøyaktig riktig temperatur.(Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Visste du?

Hvert år lager Freia cirka 60 millioner plater Kvikk Lunsj og 60 millioner plater melkesjokolade. Legger du sjokoladene etter hverandre, rekker de helt fra Oslo til Thailand og tilbake!

En pakke beveger seg raskt langs et transportbånd, med skjold i plast mellom dem og et rødt gulv i bakgrunnen

Den ferdigpakkede sjokoladen fraktes raskt. Faktisk hele 375 plater i minuttet, forteller Aamold.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenspoten )

Hemmelig oppskrift

Det starter i et hemmelig rom i kjelleren. Der lages sjokolademassen, og oppskriften holdes skjult. Vi får ikke lov til å gå inn, men vi får se det som kommer ut: Flytende, varm sjokolade, som er sugd opp fra enorme tanker langt under oss. Den renner ut av et rør og ned i en sjokoladestøper.

Fabrikkansatt Børre Aamold peker på maskinene og forklarer at alt må være helt nøyaktig.

– Ikke en dråpe for mye. Hver sjokoladerute skal veie akkurat det samme, og stivne på riktig temperatur, sier han.

Sjokoladebiter plassert på et transportbånd i en produksjonsmaskin

– Hvis sjokoladen blir for varm eller kald, kan den bli grå og miste glansen. Men den er fortsatt trygg å spise, sier Børre Aamold. (Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Person i rødt ser på en automatisert maskin som pakker pastalignende produkter i et industrielt miljø

Roboter gjør mye i fabrikken. De samler sjokoladeplater til tykke bunker, klistrer på etiketter og sender dem av gårde i lynfart! Men før sjokoladen blir pakket, må alt sjekkes nøye med røntgenmaskin.(Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Flere unge personer står innendørs i en trepanelert bygning, noen holder notatblokker og papirer

Barna synes det var gøy å være på Freia. (Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten )

Junior-journalistenes spørsmål til Freia

Hvordan finner dere på nye sjokoladesmaker?

– Vi undersøker hva folk liker og prøver ut nye ideer. Noen ganger får vi inn forslag fra folk, og noen av dem blir laget, sier Aamold.

Har det skjedd noen sjokoladekriser her?
– Ja! For mange år siden kom vi på jobb og så at gulvet var dekket av sjokolade. Den hadde rent ut i løpet av natten og begynt å stivne. Det tok lang tid å rydde opp. Men det vil ikke skje i dag, for nå har vi gode rutiner som passer på alt, sier Aamold.

Skal sjokolade ligge i kjøleskapet eller på benken?
– Helst i et skap som er tørt og kjølig. I kjøleskap kan den bli grå. Men spis sjokolade slik du selv foretrekker, sier Øyvind Olufsen. Han er kommunikasjonssjef i Freia.

Hvorfor er sjokoladen blitt så dyr?
– Kakaoprisen er blitt veldig høy. Det gjør det dyrere å lage sjokolade. Men det er ikke vi som bestemmer hva den skal koste i butikken, sier Olufsen.

Visste du dette om sjokolade?

  • Forskning viser at litt mørk sjokolade kan være bra for helsen. Det skyldes et stoff som finnes i kakao.
  • I gamledager lagde Freia sjokolade med tran i. Den skulle gjøre barn friske – men smakte visst ikke særlig godt...
  • Verdens største sjokoladeplate veide over 4 tonn. Den tok tre dager å lage og hadde tatt deg 464 år å spise. Det er fordi vi «bare» spiser 9 kilo sjokolade i året.
  • Vi spiser 24 millioner Kvikk Lunsj i påsken.

Kilder: NHI, Freia, VG.

Skrevet av:
Maria Sirevåg Wilhelmsen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette