Gå til innhold

Finland tjener seg rike på bjørn og ulv

Her betaler turister flere tusen kroner for å sitte i et kaldt skur og se på rovdyr.

En brunbjørn rusler bortover en åpen slette mot et lite skur med grønt tak.

1 SMÅ SKUR: Turister fra hele verden kommer til Finland. Der overnatter de i små, kalde skur for å ta bilder av ulv, bjørn og jerv. Noen ganger må de vente i flere timer før rovdyrene dukker opp. (Foto: Stig B. Hansen )

En mann ser ut av et vindu i et lite skur på en bjørn.

2 TAR BILDER: Dette er blitt så populært at de ti største rovdyrcampene i Finland tjener mer enn dem som driver med sau og jakt i samme område.(Foto: Stig B. Hansen )

En brunbjørn står bak et tre i skogen og ser ut i luften.

3 LEGGER UT MAT: For å lokke frem dyrene legger turistene ut mat, som stivfrosne laksehoder og gris, rett foran skurene. På den måten får de tatt bilder av dyrene på nært hold. (Foto: Stig B. Hansen )

En brunbjørn ligger nede på en åpen slette i skogen og tygger på en dødt dyr.

4 BJØRNEN SOVER IKKE: Denne hannbjørnen har fart rett mot maten. En ulvetispe dukker opp bak bjørnen og snapper til seg en matbit. (Foto: Stig B. Hansen )

En brunbjørn går opp fra vannet mens den rister pelsen.

5 HØY PRIS: Noen turister betaler nesten 17.000 kroner for fem døgn i det trange skuret. Hobbyfotograf Marion Marshall fra London fikk se tre bjørner, to ulver og én jerv. – Jeg skjelver! Umulig å beskrive med ord.(Foto: Stig B. Hansen )

En brunbjørn og en ulv står foran et lite vann mens det flyr fugler over hodene deres.

6 STORE FORSKJELLER: For rundt 200 år siden hadde Norge mange flere rovdyr. Men en ny lov førte til at disse dyrene ble jaktet på, til det var ganske få igjen. I dag er strenge regler for å jakte på ulv, bjørn, jerv og gaupe. (Foto: Stig B. Hansen )

Før årets jakt var det omtrent så mange bjørner og ulver:

  • Finland: 1740–1925 bjørner. 309–393 ulver.
  • Sverige: 2900 bjørner. 450 ulver. I tillegg 50 ulver som bor i både Sverige og Norge.
  • Norge: 130–175 brunbjørner. Rundt 43–44 ulver registrert vinteren i fjor.

Flere norske naturfotografer skulle ønske at de slapp å dra til Finland for å ta bilder av rovdyrene. Men de tror ikke det er mulig.

Det er færre rovdyr i Norge og vanskelig å finne steder som kan passe. Motstanden mot rovdyr er større i Norge, og fotografene tror mange ville protestere og gjøre det vanskelig å til rovdyrturisme her.

Aftenposten har hatt en lengre versjon av denne saken.

Skrevet av:
Ole Mathismoen,
Margrethe Lindebø Skeie
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette