Gå til innhold

Sjokolade-sjokk: - For dyrt!

En samling av sjokoladeprodukter som inkluderer Snickers, Freia Melkesjokolade, Kvikk Lunsj, Stratos, Melkerull og Kinder Maxi

Disse søtsakene er blitt rekorddyre.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )

Nå må du betale mye mer for favorittsjokoladen din.

På bare ett år er sjokolade blitt mye dyrere enn før. Faktisk har prisen økt mer enn noen gang tidligere! Det skriver nyhetsbyrået NTB.

En stor plate melkesjokolade koster nå mellom 56,90 og 64,90 kroner i butikken. Men du kan være heldig og få tak i sjokolade på salg noen steder.

Hvorfor skjer det?

  • Bønder i Vest-Afrika sliter med dårlige avlinger av kakao, som brukes til å lage sjokolade. Det skriver avisen VG.
  • Klimaendringer og sykdom på trær truer kakaoproduksjonen.
  • Ghana skulle sende veldig mye kakao, men på grunn av de dårlige avlingene har de måttet utsette nesten halvparten av det de skulle levere. Det skriver Reuters.

– Hovedproblemet er at kakao produseres i få land. Når det først er dårlige forhold der, er det få andre land som kan ta over produksjonen, sier Christian Anton Smedshaug til VG.

Han leder Agri analyse og undersøker jordbruk. Det er en gruppe eksperter som jobber med å finne ut hva som er best for bønder og landbruk, og gir råd til politikere og andre som bestemmer i Norge

Disse matvarene har økt mest i pris

  1. 1Kokesjokolade
  2. 2Melis og sukkerbiter
  3. 3Spisesjokolade
  4. 4Ketchup og sennep
  5. 5Sjokoladedesserter som sjokoladepudding, kaker og konfekt

Kilde: SSB

Hyller fylt med et variert utvalg av godteri og sjokolade i en butikk

Det kan bli et dyrt påskeegg i år.(Foto: Terje Pedersen, NTB )

– Det er dumt

Simon (12), Aron (12) og Max (13) fra Larkollen barneskole, er glade i sjokolade. De har lagt merke til den store prisøkningen.

– Det er mamma og pappa som må betale, og det blir vanskeligere å få tak i sjokolade når den er dyrere, sier de.

Tre unge gutter står foran en lys vegg og spiser noe smått, to av dem har på caps

Guttene testet nylig nytt godteri for Aftenposten Junior.(Foto: Privat )

Hva synes dere om at sjokolade er blitt dyrere?

– Det er veldig dårlig. Jeg liker sjokolade veldig godt, og det er dumt at prisen har steget så mye, sier Max.

– Sjokolade skulle ha kostet mye mindre, sier Simon.

– Ja, sjokolade er blitt for dyrt. Det gjør kanskje at færre kjøper sjokolade? spør Aron.

Tre unge gutter står sammen og holder sjokoladebiter, iført hettegensere og capser, ved siden av et vindu som slipper inn dagslys

Guttene er enige om at de ikke vil bruke mer enn 80 kroner på en sjokolade. (Foto: Privat )

– Sjokolade skal være for alle

Når sjokoladeprisen blir normal igjen, er det ingen som vet. Det sier Øyvind Olufsen fra Freia. Han forstår at barn synes de høye prisene er kjedelige.

– Vi synes heller ikke det er noe hyggelig. Sjokolade skal være for alle, og den skal ikke være så dyr.

Hvem har skylden?

– Sjokoladen blir dyrere å lage fordi kakaoprisen stiger. Men det er ikke vi som bestemmer hva den skal koste i butikken, sier han.

Blir det mindre sjokolade når det er mindre kakao?

– Nei, det vil fortsatt være like mye sjokolade. Men husk at man uansett ikke skal spise for mye. Sjokolade er til kos på lørdager, sier Olufsen.

Visste du?

Elfenbenskysten og Ghana er de største produsentene av kakaobønner.

Vil ikke kjøpe dyr sjokolade

Det er ikke bare i Norge du må betale mer for sjokoladen.

Noa (12) og Ludvig (12) fra Linköping i Sverige har også lagt merke til de høye prisene. Det sier de til Svenska Dagbladet Junior.

Noen ganger drar Noa og vennene til butikken i nærheten av skolen.

– Kanskje noen vil kjøpe litt sjokolade, men så ser de på prisen – og angrer seg, sier han.

To unge gutter spiser hver sin sjokoladebit, den ene iført fotballdrakt og den andre med briller og svart t-skjorte.

Noa og Ludvig synes sjokolade har blitt for dyrt. (Foto: Privat )

Hvor mye er for dyrt for en sjokolade?

– Jeg tenker ganske økonomisk. Hvis en sjokoladeplate på 100 gram koster mer enn 25 svenske kroner, er det et absolutt nei fra meg, sier Ludvig.

– Det har allerede gått over min grense. Sjokolade er ikke verdt den høye prisen, sier Noa.

Slik blir kakao til sjokolade

  • Kakaobønnene sitter inne i en stor frukt som ligner på en agurk.
  • Fruktene høstes, åpnes, og bønnene fermenteres i varme på rundt 50 °C. Dette gir sjokoladen smak.
  • Deretter tørkes bønnene og sendes til sjokoladefabrikker.
  • På fabrikken blir bønnene brent for å fjerne vann.
  • Skallet blåses bort, og kjernene, som inneholder mye kakaofett, males til flytende kakaomasse – som brukes i sjokolade.

Kilde: Lille norske leksikon

Eldre mann med briller i dress holder opp en pakke med smågodt og smiler, sitter i en sal med trestoler og røde puter.

Kanskje statsminister Jonas Gahr Støre ville valgt denne på butikken? (Foto: Cornelius Poppe, NTB )

Skrevet av:
Maria Sirevåg Wilhelmsen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette