Gå til innhold

– Hvert kast er spennende

En gutt med lyst hår og knallgul redningsvest står på bryggekanten og smiler mens han drar opp noe i en blå snor fra vannet.

Maximilian driver med magnetfiske. Han fisker opp alt annet enn fisk fra vannet!(Foto: Privat )

Maximilian har en spesiell hobby. Han har fisket opp både sykler og våpen.

Maximilian driver med magnetfiske. Omtrent én gang i uken leter han etter gamle, rustne funn under overflaten.

– Hvert kast er spennende, for man vet ikke hva man vil få opp. Dessuten kan jeg finne kjempegamle ting som ikke finnes på land lenger. Å plukke opp gammelt skrap fra naturen er også bra for miljøet, sier Maximilian.

En gutt med regnjakke og caps står ved bryggekanten sammen med sykkeldeler og annet skrot og holder på med et blått tau som går ned i vannet.

Maximilian pleier å holde på mellom to og fem timer når han er ute og magnetfisker. (Foto: privat )

Fant pistoler

For noen uker siden fikk en magnetfisker i Falun i Sverige opp en granat! Politiet måtte passe på den så den ikke eksploderte.

Maximilian har også fått mye spesielt på kroken.

Hva er det kuleste du har funnet?

– Pistoler. Jeg har funnet fire stykker. Om våpenet er veldig gammelt, kan man få beholde det etter at politiet har undersøkt det. Det har jeg fått gjøre, sier han.

En gutt sitter på gulvet og smiler ved siden av en hvit kommode med en åpen skuff som det ligger masse skrot oppi og gutten holder opp en sort ramme med en liten gammel pistol inni.

Denne gamle pistolen fikk Maximilian opp nylig da han magnetfisket. Nå har han rammet den inn og hengt den opp på veggen. (Foto: privat )

Kan få napp overalt

Hvordan gjør du det?

– Du står ved vannkanten og har en spesiell magnet som er ganske tung og sterk. Den sitter fast i et tau, og når man kaster ut magneten i vannet, så fester ting som er av metall seg til den. Så drar man opp funnet, sier han.

En gutt med lyst hår og sort t-skjorte står på bryggekanten og holder frem et blått tau som det er festet en metallkloss på og et slags garn.

Dette er magneten som Maximilian bruker(Foto: privat )

Magnetfiske kan man gjøre i forskjellige vann, og du kan få napp overalt, ifølge Maximilian. Han anbefaler å fiske i båthavner og elver som renner gjennom byer.

– Der det er mye folk som går forbi, pleier det å være funn i vannet. Det er nesten alltid noen som har kastet noe, sier han.

En gutt med caps står på bryggen og holder opp et rødt firkantet skilt med hvit skrift på.

En gang fant Maximilian et gammelt skilt fra den kjente svenske avisen Svenska Dagbladet. (Foto: privat )

Uvanlig funn

For noen uker siden fant Maximilian to pistoler og ammunisjon (kuler til våpen) i vannet. Et svært uvanlig funn, ifølge politiet i Sverige, som undersøkte det spesielle funnet.

– De sa at den ene pistolen var veldig gammel, og at viktige deler manglet. Den var veldig rusten og fungerte ikke, så da fikk jeg ta den med hjem som finnerlønn. Jeg ble kjempeglad, for det er en veldig fin ting å ha i samlingen min, sier Maximilian.

Den andre pistolen beholdt politiet.

En blå hanske med litt gjørme på som holder en liten gullring.

Maximilian har også funnet en ring. I en skuff hjemme har han samlet 50–100 ting han har funnet. (Foto: privat )

Mer populært

Magnetfiske er blitt mer populært det siste året, sier Beatrice Andersson. Hun er med i Örebro bunnskrapsforening som driver med magnetfiske.

Hva er det vanligste å få opp?

– Sykler!

Hva er det viktigste å tenke på hvis man prøver magnetfiske?

Å ta vare på det man får opp. Ikke bare sett det ved vannkanten. Og sjekk hvilke regler som gjelder for magnetfiske i din kommune.
Beatrice Andersson (foto: privat)

Viktig å vite

Om du får opp noe fra bunnen som kan være farlig, for eksempel en granat, ring politiet med én gang! Og husk: Ha alltid med en voksen!

Kilde: Örebro bottenskrapsförening

Skrevet av:
Kari Mette Hole

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette

Vi ønsker oss dine tanker om denne siden!

Noe du vil dele med oss?