Gå til innhold

Slik fikk noen dinosaurer lang hals

Forskning.no skrev om denne saken først. (Foto: Shutterstock )

Noen dinosaurer hadde kjeeeempelaaang hals. Nå har forskere funnet ut hvorfor.

Lukk øynene, og se for deg en blåhval med fire ben og en kjempelang hals. Det du ser, ligner litt på størrelsen til en langhalsdinosaur.

Dinosaurekspert Lene Liebe Delsett (Foto: Privat) sier: Det er blitt funnet fossiler av langhalsdinosaurer som kan ha vært lengre enn blåhvalen fra snute til haletipp, men ingen er like store som blåhvalen i vekt.

Juraperioden

Langhalsene levde på jorden for 180 millioner år siden. Denne perioden kalles for juratiden.

– I juratiden begynte dinosaurene virkelig å dominere naturen på land, og de fantes over hele verden. I luften levde flyveøgler, og i havet var det fiskeøgler og svaneøgler. På bakken var det bregner og konglepalmer, men hverken gress eller blomster, sier dinosaureksperten.

Store vulkanutbrudd

Tidlig i denne perioden skjedde det mye dramatisk på Jorden. Det var blant annet store vulkanutbrudd. Det ble varmere på Jorden, noe som gjorde at mange dyr og planter døde ut.

Derfor overlevde dinosaurene som hadde lengst hals, fordi de klarte å få tak i maten som hang høyt oppe. Det mener forskere fra Argentina.

Sånn skjedde det

De plantene som var lettest å få tak i, hang høyt. Disse plantene var også lettest å fordøye for dinosaurer med lang hals, gode tenner og stor kropp.

– Dermed gjorde evolusjonen at de dinosaurene som hadde disse egenskapene, ble vanligere, mens de andre typene dinosaurer ble utkonkurrert, sier dinosaureksperten

Hvor lang tid tok det?

– Det tok lang tid! Hypotesen til forskerne var at de dinosaur-ungene med lengst hals overlevde. Senere fikk deres etterkommere enda lengre hals, forklarer hun.

Visste du?

Blåhval er det største dyret som noensinne har levd.

Skrevet av:
Margrethe Lindebø Skeie
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette