Gå til innhold

Spør eksperten

Miste pusten når man er kald

Hei, Andreas!

Vi lurer på hvorfor det føles som om man ikke får puste når man er kald?

Hilsen 5B

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
En ung gutt løper gjennom blått vann, som tilsynelatende er kaldt.
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, 5B!

Takk for et iskaldt spørsmål.

Jeg har dusjet i iskaldt vann, både frivillig og ikke-frivillig. Da har jeg opplevd at det blir vanskelig å puste vanlig. Pusten stopper helt opp, eller det blir veldig små og raske pust. Kroppen har fått sjokk.

Å puste små, raske pust kaller vi å hyperventilere. Det er kroppens måte å si ifra at det er krise.

Å hyperventilere lenge kan være farlig, av to grunner:

  1. Når vi ikke trekker frisk luft ordentlig ned i lungene, men bare litt opp og ned i luftrøret, får ikke kroppen oksygen. Da blir det enda mer krise.
  2. Hvis vi har falt i iskaldt vann kan hyperventileringen gjøre at du svelger vann. Faller du i kaldt vann bør du prøve å puste dypt, eller så dypt du klarer, og å holde deg flytende. Etter hvert vil pusten bli mer normal, og da får kroppen mer krefter til å komme seg opp av det kalde vannet.

Bruker muskler

Hvis det ikke er noe sjokk, hvis du bare er blitt langsomt kaldere, kan pustingen komme av at kroppen prøver å få opp varmen. Det er ikke bare pusten som skjelver. Også armer, bein og underleppen begynner å riste. For å riste bruker kroppen muskler, og musklene som jobber lager varme.

Beskytter lungene

Det kan også være at kroppen prøver å beskytte lungene. Kald luft er nemlig ikke så bra for lungene. Ved å puste kortere pust, blir den kalde luften blandet med den varme som er der fra før. Det blir ikke like kaldt.

Flere grunner

Kroppen kan hyperventilere av andre grunner enn kulde også. For eksempel hvis vi blir veldig sinte eller lei oss. Da er det også kroppens som sier ifra om at det er krise, og det er fint å vite at det kan hjelpe å ta noen dype og rolige pust.

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette