Gå til innhold

Idrettshelter snakker ut om mental helse

Kollasj av tre ulike idrettsutøvere. Til venstre en dame i røde tennisklær, i midten en dame i hvit jakke med medalje rundt halsen, til høyre en mann i blå treningssinglet.

Naomi Osaka (fra venstre), Simone Biles og Ola Stunes Isene er blant dem som har fortalt om problemer knyttet til mental helse.(Foto: Reuters / AP )

Noen av OLs største stjerner har den siste tiden fortalt om at de kan ha det vanskelig før, under og etter konkurranser. – Det vil gjøre det lettere for unge, sier ekspert.

For det kan være mye som er vanskelig når man driver med idrett – selv for dem som er best i verden. Noen synes det er vanskelig å takle presset. Noen synes det er tøft å gjøre intervjuer, spesielt om mange ser på.

– Vi er ikke roboter. Det blir noen ganger glemt, sa håndballspilleren Nora Mørk til VG.

Dame i rød håndballdrakt som jubler. Håndballmål i bakgrunnen.

Nora Mørk synes det er bra at flere idrettsstjerner har valgt å fortelle om problemene sine. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB )

Hun synes det var veldig flott at flere utøvere den siste tiden har snakket om mental helse.

Også Line Toft i Mental Helse Ungdom mener det er bra at det blir mer vanlig å fortelle om.

Line Toft (Foto: Mental Helse Ungdom) Blond dame med langt hår som smiler mot kameraet sier: Det vil gjøre det lettere for unge å sette ord på det de føler. Å ikke vite helt hva du kjenner, er ofte en utfordring når du er ung

Toft forteller at i løpet av livet vil halvparten av oss ha utfordringer med mental helse.

– Jeg synes det er bare positivt at flere tør å prate om dette. Det fjerner litt av den skammen som mange kan kjenne, og som stopper folk i å åpne seg, sier hun.

Her er noen av dem som har snakket om mental helse den siste tiden:

Naomi Osaka:

Dame i røde klær som slår en tennisball med en rackett

Naomi Osaka synes det er skummelt å gjøre intervjuer foran mange mennesker.(Foto: Seth Wenig, AP/NTB )

Den japanske tennisspilleren er en av verdens beste. Men i starten av sommeren valgte hun å trekke seg fra den store turneringen French Open i Paris. Grunnen til det var at hun ikke ville gjøre intervjuer.

23-åringen fortalte at hun synes det var vanskelig å sitte foran mange mennesker på pressekonferanser og svare på spørsmål, skriver Aftenposten.

Hun fortalte i sosiale medier at hun har slitt mentalt og hatt depresjoner i flere år.

Simone Biles:

Dame i hvit treningsjakke står på et podium med en medalje rundt halsen

Simone Biles har fått mye oppmerksomhet og støtte etter at hun sto over flere øvelser i OL for å ta vare på sin mentale helse.(Foto: Mike Blake, Reuters/NTB )

24-åringen er kanskje verdens beste turner, og i forrige OL tok hun fire gull. Men da hun skulle konkurrere i Tokyo, fikk hun problemer. Midt i en konkurranse trakk hun seg, og etterpå fortalte hun at det var for å ta vare på sin egen mentale helse.

Amerikaneren har fått mye støtte for dette, og senere i OL var hun tilbake og konkurrerte – og tok til og med medalje.

«Ett av OLs vakreste øyeblikk», skrev Aftenpostens kommentator Daniel Røed-Johansen om Biles.

Ola Stunes Isene:

Mann i blå singlet med tunga ute

Ola Stunes Isene var med i OL i Tokyo. Han har slitt med sosial angst.(Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters/NTB )

Også norske utøvere har snakket ut om utfordringer den siste tiden. Diskoskaster Ola Stunes Isene var med i OL. Til NRK fortalte han før lekene i Tokyo om sine utfordringer.

Han har slitt med sosial angst. Det gjør at han kan bli veldig stresset og begynne å svette og føle seg uvel i noen sammenhenger med mange andre mennesker. Han fortalte at han hadde det sånn blant annet da han skulle motta en pris fra ordføreren i Drammen for noen år siden.

Men han ville fortelle om dette til NRK.

– Jeg tror det er like greit at folk får vite om det, sa han til kanalen.

Fotballstjerner forteller:

Fotballspiller i hvit drakt har nettopp sparket et straffespark

Christian Pulisic er den store stjernen på USAs landslag og spiller for Chelsea. Men han har fortalt at ikke alt har vært lett den siste tiden.(Foto: Jack Dempsey, Reuters/NTB )

Chelsea-stjernen Christian Pulisic fortalte nylig i et intervju om at han har slitt mentalt i koronaperioden. Han er fra USA og sier det har vært vanskelig å være alene i Europa. Derfor har han mange ganger snakket med klubbens psykolog.

Mann i  blå t-skjorte ser alvorlig ut og tar seg til tinningen.

Fotballspiller Tyrone Mings.(Foto: Carl Recine, Reuters/NTB )

Også Aston Villas Tyrone Mings, som spilte for England i EM, har snakket om hva han synes er vanskelig. Han slet blant annet med å sove før kampene, og han fryktet at folk ikke synes han var god nok, skriver avisen The Guardian.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette