Hva skjer i krigen mellom Hamas og Israel?
Krigen foregår ikke bare på Gazastripen. Her er fire spørsmål og svar om det som skjer i området.
Hva skjer på Gazastripen nå?
– Situasjonen på Gazastripen er grusom. Israel bomber der nesten hver eneste dag, sier Gina Grieg Riisnæs. Hun er journalist i Aftenposten og bor i Israel for å skrive om krigen.
Internasjonale journalister får ikke komme inn på Gazastripen. Riisnæs skulle helst vært der for å se hvordan de har det.
– Det er ekstremt frustrerende, sier hun.
Palestinere som bor på Gazastripen, mangler mat og vann. Mange tusen er døde. De fleste av dem har levd på flukt i nesten ett år. 7. oktober i fjor angrep HamasEn palestinsk gruppe. Er både et politisk parti og en militær organisasjon. Israel. De har kranglet i mange år.
En mann holder opp en palestinsk gutt i en flyktingsleir på Gazastripen. Krigen har sendt rundt 1,2 millioner palestinere på flukt, ifølge flyktninghjelpen.(Foto: Hatem Khaled, Reuters/NTB )
Hvorfor krangler Israel og andre land?
Krigen som pågår nå, er først og fremst mellom Israel og Hamas, sier Riisnæs. Men flere land er innblandet i konfliktenNår noen er veldig uenige..
– Hamas er alliert med HizbollahEn gruppe fra Libanon. Er både et politisk parti og en militær organisasjon.. Og Hizbollah støttes av Iran. Israel støttes av USA. Iran og USA har også kranglet lenge, sier Riisnæs.
Noen er redde for at det kan bli en stor krig mellom flere land i området.
– Men Israel, Iran og Hizbollah sier at de ikke vil ha en storkrig, sier Riisnæs.
Over 95.000 mennesker er drevet på flukt i Libanon. Men det er ikke alle som har dratt, sånn som denne familien.(Foto: Hussein Malla, AP/NTB )
Hva skjer i Libanon?
Israel bomber nabolandet Libanon. Det er fordi Hizbollah holder til der. Hizbollah støtter Hamas og har bombet Israel flere ganger.
– Men disse angrepene har fått store konsekvenser. Israel bomber tilbake, sier Riisnæs.
Det har gjort at over 95.000 mennesker er på flukt sør i Libanon og over 60.000 mennesker nord i Israel, sier Riisnæs.
En palestinsk gutt i en flyktningleir på Gazastripen.(Foto: Ramadan Abed, Reuters/NTB )
Kan det bli våpenhvile?
– Nei, det ser ikke ut som at det blir en våpenhvile snart. De siste ukene har USA forsøkt å få Israel og Hamas til å bli enige om en våpenhvile. Hamas sa først ja til en avtale. Men så kom Israel med nye krav, ser Riisnæs.
Disse kravene ville ikke Hamas gå med på. Derfor ble det ikke våpenhvile.
Men USA vil fortsette å prøve, sammen med flere andre land, politikere og hjelpeorganisasjoner.
Kilder: NTB, Al Jazeera, Aftenposten, Reuters, Unicef.
Visste du?
Grupper som Flyktninghjelpen, Røde Kors, Leger uten Grenser og Unicef har flere ansatte som jobber på Gazastripen. De jobber for at de som bor der skal få hjelp og få det bedre.
- Skrevet av:
- Mina Madeleine Nystuen
- Først publisert:
- Sist oppdatert: