Gå til innhold

Kan bli strengere mobilregler på skolen

Tre gutter og en jente i boblejakker står på rekke i en skolegård og holder opp hver sin mobiltelefon.

Hugo, Mehran, Sofia og Aqib er litt uenige om det bør være lov å bruke mobilen på skolen.(Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten )

Bør barn kunne bruke mobilen på skolen? Norges nye kunnskapsminister vil ha slutt på det.

– Vi må ha mobilen på lydløs i sekken hele skoledagen, sier Sofia, som går i 7.-klasse på Hallagerbakken skole i Oslo.

Sånn er det for mange elever i Norge, men ikke overalt. Fire av fem skoler har helt eller delvis mobilforbud, fant NRK ut for fire år siden.

Kan bli mobilforbud

Nå vil kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ha mobilene ut av skolen. Hun sier at forskning viser at mobilen bidrar til at:

  • elever gjør det dårligere på skolen
  • det blir dårligere trivsel og konsentrasjon
  • det blir mer mobbing

Nå har hun bedt Utdanningsdirektoratet om å lage en anbefaling for mobilregler til alle skoler i Norge. Når den er klar, kan det bety at alle skoler sier at det ikke blir lov å ha telefon på skolen. Men skolene bestemmer selv om de skal følge anbefalingen.

Kari Nessa Nordtun (Foto: Ole Berg-Rusten, NTB) Nærbilde av en dame med mørkt hår som smiler og står foran en mikrofon. sier: Alle barn i landet fortjener at vi har en anbefaling som er best mulig for alle. Det sikrer at barn lærer og trives bedre, og at vi får mobbetallet ned.

Bra eller dårlig?

Syvendeklassingene som vi møter på Hallagerbakken skole, er uenige om det er bra at barn ikke får ha mobil på skolen.

– Det kan være smart, men du kan også trenge mobilen til noen ting. For eksempel til å sende melding hvis du leter etter noen i friminuttet, eller for å sjekke klokken, sier Hugo.

Mehran er enig.

– Jeg synes det er en dårlig regel. I tilfelle det skjer noe hjemme og moren din prøver å ringe deg og du ikke kan svare, sier han.

Sofia synes derimot det er bra. Hun tror de fleste ville brukt telefonen i alle friminutt hvis det var lov.

– Og da kan andre føle seg utestengt, fordi det er noen som ikke har telefon, sier hun.

Kan bli mobbet

Mobilen kan også bli brukt til mobbing, mener Sofia. For eksempel at noen tar snikbilder i klasserom, som blir spredt på sosiale medier.

– Jeg vet om en gruppe på Snapchat der folk er slemme og skriver stygge ting til hverandre, sier hun.

Nærbilde av at en gutt åpner en skolesekk og strekker hånden nedi for å ta opp en mobiltelefon.

Selv om elevene på Hallagerbakken skole må ha mobilen i sekken hele dagen, vet Sofia at noen likevel bruker den litt i smug. (Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten )

Dette sier de til kunnskapsministeren

Aqib (Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten) En gutt med gul boblejakke som står ute i en skolegård og ser ned i en smarttelefon. sier: Det er dumt ikke å ha mobil. Hvis du ikke kan ta den med på skolen, vet du ikke om noen har ringt deg, og du kan ikke ringe foreldrene dine etter skolen for å spørre om du kan gå et sted.
Sofia (Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten) En jente med rosa genser og mørk boblejakke som holder opp en smarttelefon. sier: Det er bra at vi ikke har mobil på skolen. Men det hadde vært fint hvis vi kunne ha den i sekken med lyd på, så hvis noen ringer oss, kan vi se hva som skjer.
Mehran (Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten) En gutt i blå jakke som står ute i en skolegård og holder en mobil i hendene. sier: Jeg synes det er dumt at vi ikke kan bruke mobilen. Kanskje du vil ringe noen, kanskje du savner noen og vil ringe og høre hva som skjer med dem.
Hugo (Foto: Ketil Blom Haugstulen, Aftenposten) En gutt med grå lue som står ute i en skolegård og kikker inn i en mobil. sier: Vi burde få lov til å ha den i lommen. Og så trenger vi ikke bruke den til ting som ikke er nødvendig.

Visste du?

Hvordan mobilregler synes du det burde være på skolen? Skriv din mening til post@aftenpostenjunior.no

Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette