Street fashion, Hairstyle, Human, Smile, Sleeve, Iris, Eyelash

Kontaktlærer Tonje ved Sørli skole i Nittedal har spart mye tid på planlegging etter at hun brakte Aftenposten Junior skole inn i sitt klasserom. Foto: Newslab

Sparer mye tid på planlegging

Publisert august 2021

Med ferdige undervisningsopplegg, oppgaver, podkaster og quizer, finner kontaktlærer Tonje alltid noe å fylle skoletimene med.

– Jeg liker Aftenposten Junior skole veldig godt. Det er lettvint at undervisningsopplegget allerede er helt ferdig, og at vi har tilgang til alt fra oppgaver til podkaster og artikler. Vi lærere hadde nok sittet på hver vår tue og laget omtrent de samme oppgavene selv, men nå slipper vi det, sier Tonje Frøisli Aaserud.

Hun er kontaktlærer ved 5. trinn ved Sørli skole i Nittedal, og har benyttet seg av Aftenposten Junior skole i et skoleår.

– Som lærer synes jeg det har vært fint å kunne bruke ferdige undervisningsopplegg med blant annet podkast, istedenfor å lage det selv. Enten leser de artiklene og innholdet på egenhånd, eller så tar vi det felles i klassen. Det er lettvint at jeg bare kan kopiere alle oppgavene.

Innholdet blir oppdatert kontinuerlig gjennom året og følger kompetansemålene.

– Du slipper å sitte med en gammel lærebok som ikke er oppdatert, forklarer Tonje.

Social group, Clothing, Shirt, Table, Smile, Desk, Sharing, T-shirt, Leisure, Chair

Dagsaktuelt på en barnevennlig måte
Tonje merker at elevene har blitt mer samfunnsengasjerte etter at de begynte å bruke Aftenposten Junior skole. De anbefaler artikler til hverandre, og det er ofte noen som sier «Tonje, visste du det her eller?».

– Jeg ser at elevene får inn dagsaktuelle nyheter på en barnevennlig måte, og at de engasjerer seg i verdenssamfunnet på en annen måte enn før.

Et av temaene femteklassingene har gått i dybden på, er vaksine og korona. De har også lært om forskjellsbehandlingen av gutter og jenter i idretten, og hvorfor menn tjener mer enn kvinner.

Mens noen av elevene har lest alt som handler om dyr, har andre trålet gjennom alle artiklene om fotball.

– Noen skulle ønske at sakene var lengre, eller at det var lenket til en oppfølgingssak slik at de kunne lese mer. De kan sikkert søke seg fram til mer på egenhånd, men Junior skole er veldig bra i måten det er skrevet på og at det er lett for barn å forstå.

Street fashion, Hairstyle, Human, Smile, Sleeve, Iris, Eyelash

Tonje • Kontaktlærer på 5. trinn

Lett å finne innhold
Hver skoledag starter med et lesekvarter, der elevene kan velge mellom å lese bøker eller nyheter på Aftenposten Junior skole. Flere og flere er blitt opptatte av å lese nyheter, og de har begynt å lytte til podkaster og gjør oppgavene som hører med uoppfordret.

– Jeg sjekker alltid opp om det ligger noen artikler som passer med det vi holder på med. Nå har vi for eksempel Harry Potter-uker, og da fant jeg en artikkel der J.K. Rowling uttaler seg om transpersoner. Den artikkelen tar vi med oss inn i samfunnsfag, og diskuterer temaet der.

I tillegg til artiklene synes elevene det er gøy med quiz.

– Podkaster og quizer får i gang diskusjoner, og får elevene til å reflektere over ting som skjer i verden. Jeg tror elevene har veldig godt av å bli informert om det som skjer utenfor klasserommet. De leser om andre barn og skoler, og temaene de blir interesserte i begynner de å lese om på egenhånd.

Elevene vil ha mer
At innholdet på Aftenposten Junior skole er sortert etter kategorier og inndelt i tema, setter Tonje stor pris på. På den måten er det enkelt å finne fram til aktuelle artikler om det er tid til overs.

– Det er kjekt å ha alt tilgjengelig og samlet på samme sted. Det er alltid noe å gjøre hvis vi trenger variasjon, mener Tonje.

Hun merker at også foreldrene setter pris på at barna følger med på nyheter, og får med seg det som skjer i verden.

– Foreldrene har kommentert at det er bra at vi leser nyheter. Det er stor forskjell på hvor samfunnsbevisste elevene er, og jeg tror det er store forskjeller på hjemmebane. Men med Aftenposten Junior skole får i hvert fall alle det samme utgangspunktet, understreker Tonje Frøisli Aaserud.