Gå til innhold

Store skader etter ekstremvær i Europa

Flommen førte til et jordskred i Erftstadt i Tyskland. Mange hjem er ødelagte.(Foto: Rhein-Erft-Kreis, AP/NTB )

Mellom-Europa opplevde nylig det verste uværet området har sett på nesten 80 år.

Nylig lå et kraftig regnvær over Europa. Regnet førte til at store elver flommet over, og gater ble forvandlet til elver.

Oversvømmelsene har ført til store skader, særlig i Tyskland, Belgia og Østerrike.

Var ikke forberedt

I Tyskland har mange tusen mennesker mistet hjemmet sitt på grunn av flommen. Minst 165 mennesker mistet livet, og flere er fremdeles savnet.

(LITE BILDE) En politihund søker etter mennesker som er savnet.(Foto: Yves Herman, Reuters/NTB )

Gina Grieg Riisnæs jobber som journalist i Aftenposten. Nylig besøkte hun flomområder i Tyskland.

Hun forteller at mennesker hun har møtt, er veldig lei seg. Mange ble overrasket av flommen og fikk bare fem minutter til å pakke det viktigste de eier og forlate hjemmene sine.

Får hjelp

Gina Grieg Riisnæs (Foto: Privat) sier: – De som fremdeles har hus, er i ferd med å rydde. Men det er en enorm jobb, sier hun.
  • Først må de sette alle de ødelagte tingene sine på gaten.
  • Så må de få alt vannet ut av huset sitt og grave ut tykke lag med gjørme.

Heldigvis får mange hjelp til å rydde etter ekstremværet. Tyskere som bor andre steder, har reist til flomområdene for å hjelpe til, forteller Riisnæs.

Der flommen har trukket seg tilbake, er oppryddingen i gang. Det er en stor jobb.(Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB )

Mye regn

Det har også vært kraftig regnvær og flom i disse landene den siste tiden:

  • Kina
  • Sveits
  • Italia
  • Luxembourg

– Det tyske språket har knapt ord for den ødeleggelsen som har skjedd, sa forbundskansler Angela Merkel da hun besøkte en landsby i Tyskland.(Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB )

Sorg i Belgia

Belgias statsminister, Alexander De Croo, sier at denne flommen er den verste naturkatastrofen landet noen gang har sett, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Tirsdag 20. juli ble de døde minnet med ett minutts stillhet.

En kvinne går opp trappene til hjemmet sitt i Belgia. Huset hennes er helt ødelagt av flommen. (Foto: Francisco Seco, AP/NTB )

Kan bli mer vanlig

Også i Norge kan det komme styrtregn, men det trenger ikke være farlig.

– Jeg tror ikke vi vil se helt tilsvarende flommer her i Norge, siden vi har en annen type landskap enn i Sentral-Europa, sier klimaforsker Rasmus Benestad.

Han jobber ved Meteorologisk institutt.

Rasmus Benestad (Foto: Magne Velle, MET) sier: Når det kommer mye vann over et stort område over lengre tid, kan være farlig, fordi det kan skape flom og skred.

Eksperter følger nøye med på endringene i klimaet.

– Hvis verden blir varmere, vil vi få mer nedbør og mer ekstreme nedbørsmengder. Derfor er det viktig å passe på at vi er forberedt, sier Benestad.

Dette gjøres for eksempel ved å planlegge bygninger og byer som tåler fremtidens værtyper bedre.

En lekebjørn dukket opp under ryddingen etter flommen i Tyskland. (Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB )

Visste du?

Myndighetene i Tyskland har fått mye kritikk for at de som bor i områdene som ble rammet, ikke fikk bedre beskjed om at flommen var på vei.

Eksperten svarer

Irene Brox Nilsen jobber som hydrolog (flomekspert) i NVE.

Hvorfor ble flommen så stor?

– Flommen i Tyskland kom etter mye regn. Det hadde kommet en del regn allerede, og bakken var full av vann. Så kom det skikkelig mye regn på kort tid, og bakken kunne ikke suge opp det vannet. Da begynte små bekker å flomme opp og bli store elver. Mange bekker er lagt i rør under byer og tettsteder. Rørene klarte ikke å ta unna alt vannet, slik at det begynte å renne vann der det vanligvis er tørt.

Kan det bli flom hvor som helst?

Irene Brox Nilsen (Foto: NVE) sier: Alle elver kan flomme over fra tid til annen. Heldigvis er det sjelden at folk dør av flom i Norge.

Vil det bli flere flommer i fremtiden?

– I Norge skiller vi mellom flommer på grunn av regn og flommer på grunn av snøsmelting. Snøsmelteflommene blir ikke flere i fremtiden, fordi det blir mindre snø. Men vi forventer at regnflommene blir større og kommer oftere. Det er fordi det blir mer kraftig regn i et varmere klima.

Kan det være farlig?

– Ja, det er farlig å være nær elva når det er flom, fordi man kan bli dratt med av den sterke strømmen. Du bør heller ikke kjøre båt i elva når det er flom, fordi trær og løse gjenstander kan flyte rundt i elva.

Hvordan kan man hindre at det blir så ille igjen?

– Det viktigste er at vi ikke bygger hus og veier i nær elva. Her i Norge sender NVE også ut flomvarsler sånn at brannvesen, politi og kommuner kan være forberedt før flommen kommer.

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette