Gå til innhold

Dette visste du (kanskje) ikke om verdensrommet!

Hvor mye bæsj og tiss har mennesker lagt igjen på Månen? Og hvorfor sendte forskere en russisk gatehund til verdensrommet?

Alexander Sandtorv er kjemiker og har skrevet boken Vårt vanvittige verdensrom.

Alexander Sandtorv (Foto: John Trygve Tollefsen/Akad) sier: Det er masse gøy med verdensrommet!

Her forteller han ti av de mest spennende tingene:

1. Hvis et menneske drar ut i verdensrommet uten beskyttelse, går det fryktelig dårlig med menneskekroppen. Da skjer mange ting samtidig: Luften i lungene ville utvide seg og kanskje sprenge lungene. Vannet i kroppen ville bli suget ut. Dessuten er det kjempekaldt og farlig stråling fra solen.

2. Det er kan være farlig å smule når man spiser i verdensrommet. Fordi det ikke er samme tyngdekraft i verdensrommet som på jorden, faller ikke smulene på gulvet. I stedet flyr de rundt i rommet, sånn at man kan få dem i øyet. Derfor spiser ikke astronauter i verdensrommet knekkebrød.

3. Det er ikke lurt å dusje i verdensrommet. På samme måte som med smulene vil ikke vanndråpene renne fint nedover, men sprute ut over alt og flyte vekk. Astronautene bruker kluter med bitte litt vann på og spesielle såper for å vaske seg.

4. Den første skapningen som ble sendt opp i verdensrommet, var fruktflue. Det var for over 70 år siden. Senere har forskere sendt mange dyr til verdensrommet, for eksempel ape, mus og edderkopper.

5. For 67 år siden ble en gatehund fra Moskva sendt opp i verdensrommet. Hun het Laika. Forskerne tenkte at en hund som har levd på gaten, ville tåle tøffe forhold. Laika ble sendt i bane rundt Jorden i et lite, trangt romfartøy. Men beskyttelsen hennes mot varme virket ikke, og hun døde ganske fort.

6. Bjørnedyr er det eneste dyret som har overlevd i verdensrommet uten beskyttelse. Bjørnedyr er bitte små og tåler veldig mye. Da forskere sendte bjørnedyr til verdensrommet for 17 år siden, var det noen av dem som døde, men mange overlevde. Forskere jobber med å finne ut hvordan de kan overleve slike forhold.

7. Hvis et menneske havner i et svart hull, kan det hende det blir til spaghetti. Svarte hull er punkter i universet som har så høy tyngdekraft at de suger til seg alt rundt. Ingen vet hva som skjer inni dem, eller hva som skjer hvis et menneske blir sugd inn. Én teori er at hvis et menneske kommer inn i et svart hull, blir man trykket så lang og tynn at man blir til et spaghetti-menneske.

8. To små romsonder som kanskje skal sveve i verdenrommet for alltid, har med seg bilder og lyder fra jorden, i tilfelle de møter levende vesener. De to små romsondene sender informasjon til oss på Jorden ved hjelp av radiosignaler. Romsondene har hver sin gullplate, som inneholder bilder og lydfiler som skal si andre noe om hvem vi mennesker er.

9. Det første mennesket vi vet om som ble truffet av en meteoritt, var amerikanske Ann Hodges. For 70 år siden lå 34-åringen og sov på sofaen da en meteoritt kom ned gjennom taket. En del av den traff beinet hennes, og hun fikk et stort blåmerke.

10. Mennesker har lagt igjen 96 poser med bæsj og tiss på Månen. Hver gang vi mennesker har vært på Månen, har vi lagt igjen noe søppel. Til sammen har vi lagt igjen 96 poser med bæsj og tiss der.

Illustrasjon av en grå hund med en blå vest som sitter på et oransje teppe i en liten, blå maskin og ser litt bekymret ut, med tallet «1957» ved siden av.

Laika var en russisk gatehund som ble sendt ut i verdenrommet.(Foto: Illustratør: Helena Lindholm )

Illustrasjon av et brunt, klumpete bjørnedyr med åtte bein, en liten rund munn, og tallet «2007» skrevet ved siden av.

Bjørnedyr er så små at man må ha mikroskop for å se dem.(Foto: Illustratør: Helena Lindholm )

Illustrasjon av en grå robot som sitter ved siden av en mann ved et bord, og søler smuler som flyr opp i ansiktet til mannen, som er rød i øynene og tar seg til fjeset.

Hvis man spiser mat som smuler i verdensrommet, vil smulene fly rundt i rommet!(Foto: Illustratør: Helena Lindholm )

Illustrasjon på hvit bakgrunn av en hvit romdrakt med røde striper.

Mennesker må ha veldig god beskyttelse når de skal ut i verdensrommet. (Foto: Illustratør: Helena Lindholm )

Skrevet av:
Tuva Hilton
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette