Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Hvor langt fra Jorden kan man sveve i løse luften?

Hei, Andreas!

Jeg har lurt på dette veldig lenge. Hvor er grensen til tyngdekraften? Altså hvor langt fra Jorden kan man sveve i løse luften?

Hilsen Ingeborg (11)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei!

Tyngdekraften avhenger av hvor tunge ting er, og hvor langt det er mellom dem. Jordkloden trekker ganske mye på deg, fordi den er skikkelig stor. Avisen trekker så lite på deg at det nesten er umulig å måle. Men du trekker også litt på Jorden og på avisen.

Kan måles

Når ting er store og tunge, kan tyngdekraften være målbar selv over enorme avstander. Solen og Jorden trekker for eksempel på hverandre. Det samme gjelder alle de andre planetene i solsystemet vårt. Men mellom deg og Solen er tyngdekraften nesten null. Det er ikke sånn at du kan hoppe høyere på dagen når Solen er over hodet ditt.

Berg-og-dal-bane

Å sveve i luften har ikke bare med tyngdekraft å gjøre. Vi kan føle oss vektløse i en berg-og-dal-bane. Tyngdekraften virker like mye på deg i vognen som på dem som står i køen. Men designerne av berg-og-dal-banen har laget den sånn at du er i fritt fall noen ganger i løpet av turen. Da letter du litt fra setet og kjenner at det kiler i magen. Et sånt fritt fall i en berg-og-dal-bane varer kanskje ett sekund eller to.

Føles vektløs

Hvis du vil kjenne deg vektløs lenger, må du ha mye penger eller gå på en kul utdanning. Det finnes nemlig spesialfly som kan fly bratt oppover for så å skru av motorene i et halvt minutt. I disse 30 sekundene er hele flyet i fritt fall. Passasjerene kan sveve rundt, ta ti saltoer uten å lande, spise svevende mat eller gjøre seriøse eksperimenter. Deretter må flyet skru på motorene igjen, før det treffer bakken, og på ny rette nesen mot himmelen før et nytt fritt fall.

Bor i rommet

Hvis du vil sveve lenger enn det, må du bli astronaut. Akkurat nå bor og jobber det en liten gjeng mennesker på Den internasjonale romstasjonen. De svever rundt og må stroppe seg fast i en slags sovepose på veggen for å sove. Romstasjonen går i bane 400 kilometer over hodet vårt og bruker halvannen time på en runde rundt planeten.

Svever rundt

Den store farten gjør at romstasjonen er i fritt fall, men uten å falle ned. Det kan høres rart ut, men tenk på dette: Når en bil svinger, blir du presset mot siden. På en karusell som går fort rundt, blir du slengt utover. Sånn er det med romstasjonen også. Kraften som slenger astronautene utover, er akkurat like stor som tyngdekraften som trekker dem innover mot Jorden. Derfor kan de sveve rundt.

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette