Lakkert kylling med japansk ris
Oppskriften og bildene kommer fra «Til ungdommen – oppskrifter på digg mat» av Eyvind Hellstrøm, Nils Rennan Lilleheie og Anita Rennan.
(Foto: Anita Rennan )
Japansk ris
Passer for 4–6 personer.
Du trenger:
- 1 kg kyllingvinger eller stykker fra kyllinglår uten ben
Marinade:
- 2 hvitløkfedd
- 20 g frisk ingefær
- 50 g honning
- 1 ts pimenton (røkt paprikapulver)
- 1 ss olivenolje
- salt og pepper (etter smak)
Lakksaus:
- ½ dl worchestershiresaus
- 1 dl soyasaus
- 1 dl sherryeddik
- 100 g tomatketsjup
- 100 g tomatpuré
- 50 g honning
- 1 dl vann
- 1 lime
Slik gjør du/fremgangsmåte:
- Rens og knus hvitløk, og riv ingefær på rivjern. Bland alle ingrediensene til marinaden.
- Legg kyllingvinger eller stykker av kyllinglår uten ben i marinaden. La dem ligge i minst 2 timer.
- Bland sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt lime. Rør til det blir en glatt saus.
- Ha de marinerte kyllingbitene i en ildfast form. Sett stekeovnen på 200 grader, sett inn formen i ovnen, og stek i ca. 10 minutter.
- Øs over med litt av lakksausen, og stek i 5 minutter til. Gjenta dette til formen har stått i ovnen i totalt 25 minutter.
- Ta kyllingformen ut av ovnen. Vask limen godt, riv limeskall, og press limesaft over kyllingkjøttet.
Japansk ris/sushiris
Til 4–6 personer
- 360 g sushiris eller annen japansk ris (se etter merket Koshihikari)
- 4 dl vann
- 1 ts salt
- 2–3 ss riseddik
- 2–3 ss mirin (japansk sukkerlake)
Slik gjør du/fremgangsmåte:
- Ha risen i en sikt, og skyll risen i kaldt vann i flere omganger. La den ligge i kaldt vann i ca. 30 minutter.
- Ha risen i en tykkbunnet kjele eller i en riskoker, og tilsett kaldt vann og salt. Gi det et oppkok, og kok i ca. 5 minutter under omrøring.
- Skru av varmen, sett på lokk og la det stå uten å røre i omtrent 20 minutter.
- Smak til med riseddik og mirin mens du rører, og la risen få «blodtemperatur» (kroppstemperatur).
- Skrevet av:
- Kristin Storrusten
- Først publisert:
- Sist oppdatert: