Gå til innhold

5.-klassinger opplever mest mobbing

I Norge er det 5.-klassingene som opplever mest mobbing på skolen. Det har en forklaring.(Foto: Randi Matland )

En av ti elever i 5. klasse i Norge blir mobbet, viser en ny rapport. Hva er grunnen?

1. Hvorfor opplever 5.-klassinger mest mobbing?

– I 5. klasse skjer det mye både i følelsene og i kroppen. Det kan være vanskelig å finne ut hvem man skal være, og hvor man passer inn. Samtidig forstår man ikke alltid hva som er klokt å gjøre, og hvordan det man gjør, virker på andre. Det lærer man når man blir eldre, sier mobbeekspert Kristin Oudmayer i Unicef.

Kristin Oudmayer vet mye om mobbing. Her svarer hun på Aftenposten Juniors spørsmål om hva mobbing er og hva man kan gjøre med det. (Foto: Privat )

2. Hva er egentlig mobbing?

– Mobbing er når noen blir såret, skadet eller ydmyket med ord eller handlinger. Den som opplever mobbing, synes det er vanskelig å forsvare seg. Alle har rett til å ha det trygt og bra. Selv om de voksne ikke kaller det mobbing, skal de sørge for at det stopper.

3. Hva er forskjell på mobbing, erting og krenkelser?

  • Erting er tulling hvor begge parter er med på leken og synes det er morsomt. Men erting kan utvikle seg til mobbing dersom den ene blir såret og det gjentar seg flere ganger.
  • Krenkelser er vonde følelser. Man kan føle seg krenket når man blir baksnakket, slått eller utestengt.

4. Hvem bestemmer om noe er mobbing eller ikke?

– Det er den som blir utestengt eller baksnakket, som bestemmer om det er mobbing eller ikke. Det kommer an på hvordan det føles for personen.

5. Hva kan barn gjøre for å stoppe mobbing?

– Det gjør man ved å vise interesse for hverandre og sørge for at alle har noen å være sammen med. Man kan tydelig vise at det ikke er kult når noen blir plaget, og at alle er like mye verdt.

6. Hva må skolene gjøre med dette?

– Skolen skal skape et skolemiljø hvor alle barn er trygge og kan være seg selv. Voksne skal alltid ta barn på alvor og stoppe mobbing.

7. Er det mobbing hvis man ikke får mange likes på et bilde?

– Hvis noen ofte opplever at ingen liker eller kommenterer bildene deres, kan det være en måte å vise personen at ingen er interessert, og at personen er som luft for dem. Å behandle andre som luft er en måte å stenge ute på, og utestenging er mobbing.

8. Hva gjør jeg hvis jeg blir mobbet?

– Det aller viktigste rådet er å snakke med noen du stoler på. Det er helt vanlig at man synes det er vanskelig og flaut, men å holde det for seg selv hjelper ikke. Loven sier at voksne på skolen skal stoppe mobbingen og hjelpe deg så du får det trygt og godt igjen.

9. Jeg mobber andre, hva skal jeg gjøre?

– Prøv å snakk med en voksen du stoler på. Særlig voksne på skolen vet at de ikke skal reagere med å kjefte og straffe deg. De vet også at den som mobber andre, ofte kan ha det vanskelig selv og kan hjelpe deg med det som er vanskelig.

Vet du om noen som blir mobbet?

  1. 1Si i fra om at det som skjer, ikke er morsomt.
  2. 2Fortell voksne om det som skjer.
  3. 3Få personen til å føle seg trygg.
  4. 4Vær en støttende venn.
  5. 5Be flere om å stille opp.

Hva tenker du om at så mange sier de blir mobbet?

Trine Skei Grande (Foto: NTB Scanpix) sier: – Det er for mange som opplever fæle ting på skolen som de ikke skal oppleve.

– Vi har jobbet mye med å få disse tallene ned. Det er de laveste på 13 år, så vi går i riktig retning, men de skulle gått mer ned, sier Trine Skei Grande til Aftenposten Junior.

Hun var kunnskaps- og integreringsminister da hun svarte på Aftenposten Juniors spørsmål.

Kontroll i klasserommet

27.000 av elevene som svarte på undersøkelsen, svarte at de blir mobbet av medelever, voksne eller digitalt mobbet minst to til tre ganger i måneden.

– Det er ekkelt å lese at så mange barn føler seg mobbet av voksne på skolen. Det må vi gjøre noe med. Jeg mener at det er viktig at de voksne har kontroll i klasserommet. Trygge lærere og assistenter i klasserommene gir mindre mobbing, sier Trine Skei Grande.

Visste du?

Rekordmange elever svarte på Elevundersøkelsen 2019.

Elevundersøkelsen 2019:

  • En spørreundersøkelse for elever fra 5. trinn til siste år på videregående skole.
  • Elevene blir spurt om hvordan de opplever sin skolehverdag.
  • Over 450.000 elever svarte på undersøkelsen høsten 2019.
Skrevet av:
Margrethe Lindebø Skeie
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette