Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Jordens indre snurrer saktere

Vanligvis svarer jeg på spørsmål fra dere som leser Aftenposten Junior. Men forrige uke kom det en nyhet jeg har lyst til å fortelle om: Jordens kjerne roterer langsommere enn før.

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
En illustrasjon viser Jordkloden, delt på midten, og de indre lagene mot den røde, flytende kjernen stikker ut, så man kan se hva de består av.
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Planeten vi bor på, Jorden, består av tre lag:

Jordskorpen: Det ytterste skallet, som vi går på. Jordskorpen er delt opp i store plater med fjell, strand, sjø og hav. Når de store platene gnisser mot hverandre, lager de jordskjelv.

Mantelen: Under jordskorpen finner vi mantelen, med flytende stein. Lavaen vi ser tyte ut av vulkaner og sprekker, kommer fra mantelen.

Kjernen: Innerst i jordkloden finnes den harde kjernen. Den er laget av metall. Der er det varmt nok til å smelte metallet. Men fordi trykket er så stort, er kjernen fast.

En illustrasjon viser at en kjegleformet del er kappet ut av Jordkloden, så vi kan se de forskjellige lagene kloden er inndelt i.

Det ytterste laget (1) er jordskorpen. Mantelen (2) er det første laget under jordskorpen. Det innerste (3) er kjernen.(Foto: FrentaN, Shutterstock )

Klarer ikke å bore

Det fortsatt mye vi ikke vet om den innerste kjernen av Jorden. Ingen har noen gang vært så langt nede. Ikke engang maskiner eller måleinstrumenter. Vi klarer rett og slett ikke å bore så langt.

Studerer jordskjelv

Vi må lære om Jordens indre på andre måter. De siste 60 årene har forskere brukt jordskjelv for å studere kjernen. Ved å måle jordskjelvene eksakt på mange ulike steder samtidig kan vi få hint om hva som foregår langt der inne.

Vi er ganske sikre på at kjernen er laget mest av jern. Og vi vet at den snurrer. Siste nytt er at kjernen ikke snurrer like raskt som vi trodde.

Denne uken var det et kraftig jordskjelv i Tyrkia og Syria. Mange bygninger kollapset på grunn av rystelsene.(Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters/NTB )

Snurrer motsatt vei?

Kinesiske forskere mener at kjernen snurrer saktere og faktisk er i ferd med å snu. Fra å snurre samme retning som resten av jordkloden tror de den vil komme til å snurre motsatt vei.

Det kan gjøre at den magnetiske nordpolen flytter seg. Alle verdens kompass vil peke i en annen retning. Og det kan faktisk gjøre dagene våre kortere eller lengre. Men bare bitte litt. Mye mindre enn ett sekund.

Diger jernball

Jeg synes det utrolig å tenke på at vi lever på et hardt skall som sklir rundt på et lag flytende stein med en diger jernball innerst. Tenk det!

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette