Disse dyrene har størst horn
Spisse, lange eller snirklete. Mange dyr har imponerende horn!
Har du noen gang tenkt på hvorfor noen dyr har horn? De brukes faktisk til mange ting. Blant annet som våpen eller til å grave med, sier dyrlege Ola Brynhildsrud.
– Men først og fremst er horn en form for pynt som dyr bruker til å flotte seg for hverandre. De dyrene som har de største og fineste hornene er også de mest populære, sier han.
Men hvorfor finnes det så mange forskjellige horn? Dyrlegen forklarer at:
- Spisse horn er bedre for å forsvare seg mot rovdyr
- Bøyde horn er bedre i kamp med andre dyr av samme art der man egentlig ikke vil drepe hverandre
- Lange horn er bedre til å grave i jorden enn korte (men de knekker også lettere)
Her kan du lese om dyrene som har de største hornene:
1. Vannbøffel
Den asiatiske vannbøffelen har verdens lengste horn. De måler vanligvis rundt 1,5 meter fra den ene horntuppen til den andre, men de lengste som er målt, var over 4 meter! Disse bøflene lever i India, Nepal, Bhutan og Thailand. Melken deres brukes blant annet til å lage mozarella-ost. (Foto: Shutterstock )
2. Elg
Elgen kalles ofte «skogens konge» nettopp takket være det majestetiske geviret, som kan måle opptil 1,8 meter i vidde. For elgen gir det status å ha stort gevir, og det brukes også til å slåss med. Geviret faller av og vokser ut igjen hvert år, og det får ofte flere tagger for hvert år. (Foto: Shutterstock )
3. Stor kudu
Stor kudu har blant de største, men også mest spesielle hornene i dyreriket. De snurrer nemlig to og en halv gang rundt. Kudu er en type antilope som lever i den østlige og sørlige delen av Afrika. (Foto: Shutterstock )
4. Skruegeit
Skruegeit lever i fjellene i asiatiske land som Pakistan og Afghanistan og i Himalaya-fjellene. Det er nasjonaldyret i Pakistan. Den kalles også markhor, som betyr «slange-spiser» på språket persisk. Den skal ha fått navnet på grunn av hornene som spinner seg som slanger ut av hodet. (Foto: Shutterstock )
5. Rein
I Norge er vi godt kjent med rein, men de lever også i nordlige deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. For mange dyr med horn og gevir er det vanlig at bare hannene har det, mens for rein har både bukker (hann) og simler (hun) gevir. (Foto: Shutterstock )
6. Wapiti
Hjortedyret wapiti bor i Nord-Amerika og øst i Asia. Geviret kan vokse opptil 2,5 cm om dagen! Wapiti skiller seg fra europeisk hjort ved at geviret gjerne bøyer seg bakover i toppen. Dette dyret skaper litt forvirring, fordi det kalles også elk, selv om det ikke er det samme som elg.(Foto: Shutterstock )
7. Oryxantilope
Denne antilopen med de lange, spisse hornene pleide å holde til i ørkenområder i Nord-Afrika. De siste 20 årene har de vært utryddet i det fri, men de finnes i flere dyrehager. Både hannene og hunnene har horn, og de kan bli over 1 meter lange. Før i tiden mente noen at myten om enhjørninger kom fra en skadet oryxantilope som hadde mistet et horn. (Foto: Shutterstock )
8. Mendes-antilope
Hornene på denne antilopen ser kanskje litt ut som hodeplagget til den onde Disney-dronningen Maleficent? Mendes-antilopen kommer opprinnelig fra Sahara-ørkenen, men i dag står de i fare for å dø ut. De lever i flokker på opptil 20 stykker, og det er den eldste hunnen som er lederen. Om sommeren er den helt hvit, mens om vinteren skifter pelsen farge til brungrå.(Foto: Shutterstock )
Kilder: Guinness rekordbok, a-z-animals.com, Store norske leksikon, Wikipedia
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: