Dette skjer når barn stjeler
I denne saken får du lese en tegneserie om Petter som stjal noe på butikken og hva som skjedde etterpå.(Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Barn blir ikke satt i fengsel. Men det kan likevel få konsekvenser å stjele i butikken.
Hver tiende ungdomsskoleelev i Norge har stjålet noe i butikker. Det viser undersøkelsen Ungdata.
Petter og tre venner er på vei til butikken. «Vi kjøper litt godteri og stikker hjem og spiller», sier den ene jenta. «Men jeg har ikke penger», sier Petter. «Bare ta en sjokolade. Det er ingen som merker det», sier en annen. Inne på butikken er Petter nervøs og putter en sjokolade i lommen.(Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Mange butikksjefer anmelder saken til politiet når de tar noen i å stjele. I Norge kan ikke politiet gi straff eller sette barn under 15 år i fengsel. Mange av disse sakene ender derfor opp i KonfliktrådetEt sted der man hjelper mennesker med å løse en krangel. Det er frivillig å komme dit..
Butikksjefen så hva Petter gjorde. «Jeg så hva du puttet i lommen», sier han. Senere hjemme hos Petter får moren hans en telefon fra Ida i Konfliktrådet, som spør om Petter vil komme på et møte med butikksjefen og finne en løsning. (Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Hvorfor møter de der?
I Konfliktrådet vil den som har stjålet, møte butikksjefen som de stjal fra. Det er frivillig, altså må både barnet og butikksjefen gå med på det. Mange velger å gjøre det.
Hva er poenget med å møte der?
– Barn som har gjort noe galt, får en sjanse til å få vite hvorfor det de gjorde, var galt, og de får muligheten til å gjøre det godt igjen og reparere skadene. Da kan de legge det bak seg og lære noe av det, sier Tale Storvik.
Hun jobber i Konfliktrådet.
Petter går på møtet i Konfliktrådet sammen med Ida og moren. Ida forteller at de skal øve på hva han skal si på møtet med butikksjefen. Ida spør hvordan Petter har hatt det. «Jeg har SÅ dårlig samvittighet! Mamma kjenner de som jobber der, så det er flaut og føles som om alle vet at jeg stjal», sier Petter. (Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Hva skjer på møtet?
Konfliktrådet hadde 379 saker med barn under 15 år som ble tatt for å stjele i fjor. Det er flere enn det har vært de siste årene.
Når barn møter i Konfliktrådet, sitter de sammen med en person (megler) som jobber der og hjelper dem å snakke med butikksjefen. De får flere spørsmål de skal svare på, for eksempel:
- Hva gjorde du?
- Hva tenkte du da?
- Hvordan er det å være her nå?
- Hva ønsker du å gjøre nå?
På møtet med butikksjefen sier Petter: «Jeg er veldig lei meg for at jeg stjal. Jeg tenkte at alle andre gjør det og at det ikke gjorde noe at jeg tok en sjokolade. Jeg skal aldri gjøre det igjen!». Butikksjefen sier: «Jeg skjønner at du tenkte det, men butikken min taper mye penger når ting blir stjålet. Det bblir også mindre hyggelig å være på jobb når noen stjeler».(Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Blir enige
Mange som stjeler, blir overrasket når de hører hvilke konsekvenser det har fått, sier Storvik. For eksempel at butikken taper mye penger, eller at de får det vanskeligere på jobben.
Når begge partene har fått sagt sitt, blir de enige om en avtale. Det kan for eksempel være at barnet enten skal betale for varen de stjal, jobbe noen timer i butikken eller at møtet i seg selv var nok.
– Hvis man har gjort vondt mot noen, er det godt å kunne bidra til gjøre det godt igjen, både for seg selv og den andre, sier Storvik.
Ida sier at de har hatt en fin samtale og at de skal skrive ned avtalen de har gjort. En måned senere er Petter på jobb i butikken til butikksjefen og rydder flasker. «Bra jobba, Petter», sier butikksjefen og viser tommel opp. (Foto: Illustrasjon: Linn Isabel Eielsen )
Har du opplevd press om å stjele?
Det er forståelig at du kan kjenne på press om å gjøre ting du egentlig ikke vil, sier psykolog Benjamin Baarli Silseth.
Han har noen råd hvis du opplever det:
- Øv på å lytte til magefølelsen. Dersom du får en uggen magefølelse, si nei. Øv gjerne i speilet, og kjenn litt på hvordan det er å si det høyt.
- Hvis du synes det er vanskelig å si det selv, si at du må tenke litt på saken. Deretter kan du snakke med en voksen som kan hjelpe deg.
Antall tyveri-saker i Konfliktrådet
De siste årene har det vært en økning i antall saker i Konfliktrådet, hvor barn under 15 år har stjålet.
- 2022: 379 saker
- 2021: 304 saker
- 2020: 155 saker
- 2019: 214 saker
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: