Gå til innhold

Brødrene fant hverandre igjen

Over 7000 barn har funnet familien sin igjen i Sør-Sudan. Én av dem er denne 13-åringen.

En gutt med hettegenser sitter i en bil og smiler stort

Simon er på vei for å treffe familien sin igjen.(Foto: Kangu Tito Justin, Redd Barna )

Simon (13) bodde med familien sin i Sudans hovedstad, Khartoum. Han var hos onkelen sin da han hørte at noen hadde angrepet nabolaget hans. Da han dro hjem, var det mennesker med våpen der, og folk flyktet fra området.

Simon ble redd og flyktet ut av byen alene. Etter én uke kom han til en by lenger sør i landet. Han håpet at familien hans skulle finne ham der. Men det gjorde de ikke.

Derfor fortsatte han å reise med andre som flyktet sørover. Ved grensen til nabolandet Sør-Sudan fikk han hjelp av Redd Barna. Han fikk klær, mat, myggnett – og ikke minst hjelp til å finne familien sin!

En gutt og en mann med store smil står utenfor et hus

Simon og storebroren var veldig glad for å se hverandre igjen.(Foto: Kangu Tito Justin, Redd Barna )

Etter tre måneder alene traff Simon igjen storebroren sin, som er 27 år gammel. Familien hadde også flyktet til Sør-Sudan.

– Da vi hørte at Simon hadde dratt fra Khartoum, ble vi bekymret. Alt fælt kunne ha skjedd. Kanskje han var kidnappet, skutt eller noe. Vi var veldig redde helt til vi hørte at han var tatt vare på. Vi er veldig lykkelige for å se broren vår igjen, sier storebroren.

Nå bor Simon med familien sin i Juba i Sør-Sudan.

Intervjuet med Simon og broren er gjort av Redd Barna. Simon er ikke hans ekte navn. Vi skriver ikke det ekte navnet. Det er for å beskytte familien.

En gutt sitter på en benk mellom en mann, et mindre barn og en kvinne med Redd Barna-klær, og alle klapper og er glade.

Simon sammen med familien sin. Hun til høyre i bildet jobber i Redd Barna og hjalp Simon.(Foto: Kangu Tito Justin, Redd Barna )

Spesiallaget dataprogram

– Når et område blir angrepet, springer alle. Hvis barna er på skolen eller foreldrene er ute, flykter de kanskje i hver sin retning. Da er vår jobb å hjelpe dem å finne hverandre igjen, sier Randi Saure.

Hun jobber i Redd Barna, som ekspert på å beskytte barn i krig og kriser. Hun har jobbet både i Syria og Sør-Sudan, og nå er hun i Ukraina.

Redd Barna og andre organisasjoner jobber nesten som detektiver for å finne igjen familien til barn som er alene. De snakker med naboer, klanledere og alle de kan. Og de har et spesiallaget dataprogram, CPIMS+. I det kan de legge inn all informasjon om barnet i en database. Programmet er veldig sikkert, så ingen får vite noe hemmelig om barna.

Før var den typen informasjon på papir. Det er blitt mye lettere å få en «match» med et dataprogram.

Mange trenger hjelp

I Sør-Sudan har Redd Barna registrert nesten 20.000 barn som har vært alene eller savnet de siste ni årene. Det er på grunn av konflikt både i Sør-Sudan og nabolandet Sudan.

Det er farlig å være et barn uten familie i krig.

– Unger som flykter alene, har større risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep eller å bli utnyttet av mennesker som lurer dem til å gi fra seg ting eller få dem til å jobbe gratis, sier Saure.

Men det er også mange som er snille. Redd Barna finner alltid noen som kan passe på barna som er alene.

Randi Saure (Foto: Inge Lie, Redd Barna) En kvinne med kort hår ser alvorlig i kamera sier: Noen ganger tar det bare et par dager å finne familien til barnet, andre ganger tar det måneder og år. Vi sørger for at barnet i mellomtiden får gå på skolen og er trygt.

Blir veldig glade

Randi Saure sier at det er som julaften og 17. mai på én gang når de klarer å hjelpe noen.

Når de finner igjen foreldrene, spør de først barna om de vil komme sammen igjen. Så drar Redd Barna til foreldrene, har med et bilde, spør om det er deres barn, og om de vil ta barnet imot.

– Hvordan er det?

– Det kan du tenke deg selv! Når vi får match, er det veldig mye tårer. Det er foreldre som tror at de aldri vil få se ungen sin igjen, og så får de vite at ungen deres har det godt, og at de skal møtes igjen. Det er det mest fantastiske som kan skje.

Må passe på barn i krig

Norges utenriksminister er glad for at Redd Barna og andre organisasjoner hjelper barn tilbake til familien sin.

Espen Barth Eide (Foto: Cecilie Stuedal) En mann med briller og dress ser alvorlig i kamera sier: Alle barn fortjener å leve i en familie og få omsorg og kjærlighet. Det er viktig at vi fortsetter å jobbe for at familiene skal være trygge og at barna får en fremtid uten krig.

Hvorfor er det spesielt viktig å passe på barn i krig?

– Barn er alltid uskyldige i krig. De har ikke gjort noe galt, men de er mer sårbare enn voksne. Hvis vi ikke passer på barna i krig, kan de miste muligheten for en god fremtid med skole.

Skrevet av:
Kristin Storrusten
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette