Sandiya plantet hun frø før sommeren. Nå kan hun høste store grønnsaker.
Paprika, grønnkål og squash. Hjemme hos Sandiya står hagen i full blomst. Nå er det tid for å høsteÅ plukke eller samle inn korn, grønnsaker, frukt og bær. Innhøstingen er ofte på sensommeren og tidlig på høsten.!
Biene surrer, og hanene galer i hagen hjemme hos Sandiya i Hällingsjö i Sverige. I vår hjalp hun til med å plante rosenkrage, karse og aster sammen med naboen sin. Hun var også med og satte gulrøtter.
Nå har frøene vokst til store planter, og det er klart for å høste.
– Jeg pleier å plukke stikkelsbær hele tiden. Og brokkoliniEn type brokkoli. er nok min favoritt. Særlig når man steker den i smør. I går sa foreldrene mine at jeg ikke fikk ta mer brokkolini, for jeg hadde tatt så mange, sier Sandiya.
Vann og gjødsel
Om sommeren er det viktig å vanne og gjødsle. Og når man høster, har Sandiya noen tips:
– La de små vekstene stå så de får vokse seg til litt, og ikke ta alt, sier hun.
Sandiyas familie er nesten selvforsynt med grønnsaker gjennom sommerhalvåret. Det betyr at de dyrker omtrent alt de trenger for å klare seg.
Innhøstingen er forskjellig hvert år, for den avhenger blant annet av hvor varmt det har vært, og hvor mye det har regnet.
Sandiya og pappa Yoav (37) høster salatblader. I år har salaten vokst bra. Sandiya spiser den hver dag. (Foto: Adam Ihse, Exponera )
Lus på agurkene
I år har flere planter fått lus, blant annet agurkene, noe som gjør at det tar litt lengre tid for dem å gi frukt. Hittil har familien fått mest salat, kålløk og grønnkål. Og det gjelder å vite hvordan man skal tilberede alt som plukkes opp.
– Vi spiser squash nesten hver dag. Pappa pleier å grille squashen. Man kan også ha squash i brød og kaker. Mamma baker iblant muffins av squash, sier hun.
Innimellom hjelper Sandiya til med å lage salat og å skjære gulrøtter og squash.
– Jeg pleier å bruke tomater, gulrøtter og litt poteter. Mamma pleier å ha frukter og persille i salaten.
Grønnkål. oregano, rød isbergssalat og paprika er noe av det familien dyrker i hagen. (Foto: Adam Ihse, Exponera )
Lærer om naturen
Det beste med at familien dyrker så mye, er at de lærer seg en hel del om grønnsaker og naturen, synes Sandiya.
Det mest slitsomme med å høste? Å bli svett.
– Men da får vi bade etterpå, vi har en strand like i nærheten.
Så mye trengs for å bli selvforsynt med grønnsaker:
- En voksen kvinne trenger 145 kilo poteter, rotfrukter og grovere grønnsaker (for eksempel kål, brokkoli, bønner, erter og løk) pr. år.
- En voksen mann trenger 187 kilo poteter, rotfrukter og grovere grønnsaker pr. år.
Kilde: Land
- Skrevet av:
- Tina Harr
- Først publisert:
- Sist oppdatert: