Skal få kuer til å rape og prompe mindre
Kuer slipper ut mye gass som er farlig for klimaet. På gården til Helene prøver de noe helt nytt for å forsøke å løse problemet.
«Møøø», rauter en av de digre kuene vi går forbi inne i fjøset. Vi er på gården der Helene (12) bor på Jessheim utenfor Oslo.
Der har den store, hvite og svarte kua Gøyal akkurat tatt plass inne i det Helene kaller «Rapemaskinen». Det er en stor metallbås hvor kuene spiser kraftfôrMat som er laget for å gi kuene den næringen de trenger. Er laget av blant annet korn. samtidig som maskinen måler hvor mye gass kua raper ut.
Gøyal er nemlig én av 15 kuer på gården som blir forsket på. Nå får de alger blandet inn i maten sin.
Hvorfor spiser kuene alger?
– For å hindre at det skal slippes ut metangass, sier Helene.
Her står kua Gøyal inne i «Rapemaskinen». (Foto: Rodrigo Freitas, Aftenposten )
Kuer har dårlig klimarykte
Kuer slipper nemlig ut mye metan når de raper og promper. Det er en gass som er mye sterkere enn CO2 og er skadelig for klimaet.
– Kua har fått stempel som klimaversting, sier Margrete Eknæs.
Hun er forsker på NMBUStår for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Forsker blant annet på dyr og klima..
Hun forteller at når kuene spiser gress og andre planter, dannes mye metangass inne i magen.
Bøndene og politikerne i Norge er blitt enige om at landbruketAlle gårdene i Norge, som produserer blant annet kjøtt, melk, korn og grønnsaker. må kutte mye i utslippene sine de neste årene. Å få kuene til å slippe ut mindre metangass, er en av mange ting de nå prøver ut for å klare det.
Helenes gård er den første i Norge hvor de tester å gi kuene alger i maten.
Algene er litt som et pulver, som de blander det sammen med gress oppi en svær maskin. Algene er en type som heter rødalger og kommer fra havet ved Portugal. (Foto: Rodrigo Freitas, Aftenposten )
Tar mange tester
Men hva synes egentlig Gøyal og de andre kuene om å få algesmak i maten?
– Jeg vet ikke, sier Helene.
– Men det ser ikke ut som om kuene ikke liker det, for de spiser ikke noe mindre, sier moren hennes, Torunn.
Forskerne tar mange tester og følger med på at algene ikke er skadelig for kuenes helse, melken eller kjøttet deres. Det forteller Clementina Alvarez, som er forsker hos Tine og jobber med prosjektet.
Hver uke må de ta prøver av gresset med algene som kuene spiser. Da putter de litt i en pose, som sendes til forskere i utlandet. (Foto: Rodrigo Freitas, Aftenposten )
Tror det hjelper
Algene kan redusere utslippene fra kuene med en tredjedel, men kanskje mye mer enn det også.
– Det er testet med lignende algetyper før, og det tyder på at det fungerer, sier NMBU-forsker Eknæs.
Det håper Helene og mamma Torunn også.
– Jeg håper at kua blir mer klimavennlig enn det den er, så folk kan spise kjøtt og drikke melk med god samvittighet. Og sånn at det vil bli bedre å bo her i Norge og på kloden, sier Torunn.
Hun minner om at når kua kan gjøre små endringer i hverdagen for å bedre klimaet, så bør vi mennesker gjøre det også.
Helene og mamma Torunn inne i fjøset. (Foto: Rodrigo Freitas, Aftenposten )
Kuer og klima
- Landbruket står for nesten én tiendedel av klimautslippene i Norge.
- Kuene står for halvparten av utslippene på gårdene.
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: