Gå til innhold

Feiret juneteenth

Seks jenter står og smiler ved siden av hverandre og holder sammen i et stort flagg som nesten dekker alle sammen hvor det står "happy Juneteenth" eller "gledelig Juneteenth" oppå det amerikanske flagget som har femti stjerner i et blått hjørne av flagget, og hvite og røde striper som går sidelengs langs resten av den, mens skriften ligger oppå i rødt, gult og grønt.

Juneteenth-feiring i Los Angeles 19. juni. (Foto: Aude Guerrucci / Reuters )

I over 150 år har amerikanere feiret slutten på slaveriet.

Den 19. juni hvert år feirer amerikanere slutten på slaveriet. Feiringen kalles juneteenth, og da er det musikk, parader, god mat og drikke i USA.

Slaveri betyr at mennesker ble eid av andre mennesker. De ble solgt og kjøpt og behandlet dårlig. I USA var det lov for hvite mennesker å ha mennesker med mørk hud som slaver.

Men for 159 år siden ble det gjort ulovlig av president Abraham Lincoln. Men det tok tid å få spredd nyheten i USA, skriver nyhetskanalen BBC. Etter flere måneder fikk den siste slaven beskjeden i Texas 19. juni 1865. Derfor har de feiret denne datoen i 158 år.

Tre gutter sitter på gaten i Los Angeles hvor mange mennesker står rundt, og guttene trommer på hver sin tromme hvor to av de som står har en lysgul t-skjorte, blå shorts og kort mørkt hår, og ser ut som tvillinger, mens den siste gutten sitter på huk i mellom dem med en rød og grønn t-skjorte og trommer alvorlig på to trommer.

Disse guttene spilte trommer for å feire!(Foto: Damian Dovarganes, AP/NTB )

Skrevet av:
Mina Madeleine Nystuen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette