Gå til innhold

Kan det bli tredje verdenskrig? Her svarer politikerne på barnas spørsmål.

Brannkonstabler kjempet for å slukke en brann etter et bombeangrep nær Kyiv i Ukraina. (Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters/NTB )

Regjeringen inviterte nylig til en pressekonferanse der de svarte på barnas spørsmål om krigen i Ukraina.

– Det er helt uforståelig for meg hvorfor de gjør det! sier Anniken Huitfeldt om Russlands krigføring i Ukraina.

Anniken Huitfeldt er utenriksminister i Norge. Tonje Brenna er utdanningsminister og Odd Roger Enoksen er forsvarsminister. Sammen svarte de på det norske barn lurer på om krigen.

Fra venstre: Tonje Brenna, Odd Roger Enoksen og Anniken Huitfeldt. (Foto: Javad Parsa, Beate Oma Dahle, Terje Bendiksby, NTB )

Hvorfor har Putin gått til krig mot Ukraina? Og hvorfor tror Putin at Ukraina tilhører Russland?

– Fordi han lengter tilbake til den gangen Russland var et enda større land. Ukraina er et selvstendig land, det har det vært i snart 30 år. Men de var en del av Russland før. Nå vil Putin ha Ukraina tilbake, for han vil ha et stort land, sier Huitfeldt.

Hvorfor hjelper ikke alle andre land Ukraina i krigen?

– Vi prøver å hjelpe Ukraina på mange måter, men ikke ved å være med i krig. Det er viktig for Norge å ikke bli en del av denne krigen. Det veldig mange land nå gjør, er først og fremst å prøve å få Russland til å stoppe krigen med det som kalles sanksjoner. Det betyr at når russere eller Russland prøver å tjene penger, for eksempel i Norge, så prøver vi å hindre det, sier Enoksen.

Kommer krigen til å komme til Norge?

– Krigen kommer ikke til Norge. Vi har hatt grense til Russland i 1000 år. Vi har vært i krig med mange av våre naboland i de tusen årene, men ikke med Russland. For Norge har aldri vært en del av Russland, sier Huitfeldt.

Kommer vi til å sende norske soldater til Ukraina?

– Nei, vi kommer ikke til å sende soldater til Ukraina. Men vi prøver å hjelpe på veldig mange andre måter. Vi har sendt hjelmer, skuddsikre vester som de kan beskytte seg med, våpen og penger, sier Enoksen.

Anniken Huitfeldt (Foto: Javad Parsa, NTB) sier: Vi har sendt veldig mye penger, så folk skal få mat og medisiner og tepper og klær, for nå er det mange som flykter fra husene sine.

Mange er redde for at Norge skal bli angrepet fordi vi sendte våpen. Har dere noe dere kan si til de som er redde for at Putin er sint på Norge nå?

– Det er ikke bare Norge som har gitt våpen. Nesten alle land i Europa har gitt våpen, så er han sint på Norge, så må han være sint på alle de andre landene. Og Putin vil ikke kunne gå til krig mot alle land i Europa, sier Enoksen.

Så barn i Norge trenger ikke å være redde fordi vi deler grense med Russland?

– Nei, sier Enoksen.

– Men, for barn som er redde, så tror jeg det er veldig viktig å prøve å snakke om det med en voksen man kjenner. Tør å si «jeg er redd», og tør å stille spørsmål. Veldig ofte er det skumlere å være alene med sine egne fantasier og tanker om hvor ille ting kan gå. Så det er viktig at voksne tar barna på alvor og snakker med dem, sier Brenna.

Hva ville skjedd om Russland angriper Norge?

– Da er jo vi med i Nato. Det betyr at hvis et land angriper Norge, så vil de andre landene stille opp. Det er akkurat som at 30 venner danner et skjold hvis én blir angrepet, sier Huitfeldt.

Odd Roger Enoksen (Foto: Stian Lysberg Solum, NTB) sier: Vi har veldig flinke folk i Forsvaret i Norge, som er forberedt på å forsvare oss hvis det skulle trengs, sammen med alle vennene våre i Nato.

Hva mer kan Norge gjøre for Ukraina?

– Det snakker jeg og andre lands utenriksministre om hele tiden. Vi skal ha et stort møte, og der skal vi finne ut hvordan vi kan gjøre mer. Det er viktig at vi gjør nesten alt sammen, for da er vi mye sterkere, sier Huitfeldt.

Kan det bli tredje verdenskrig nå?

– Nei, vi tror ikke det blir tredje verdenskrig, sier Huitfeldt.

– Nei, det tror vi ikke, sier Enoksen.

Vil Russland angripe med atomvåpen?

– Vi tror ikke Putin kommer til å bruke atomvåpen, for det ville hatt forferdelige konsekvenser, også for Russland. Når Putin prøver å skremme oss med atomvåpen, så er det nettopp for å skremme oss. Det er ingen grunn til å tro at vi skal bli utsatt for noen krig i Norge, sier Enoksen.

Hvorfor kan ikke Nato gripe inn i krigen og få den stoppet?

– Nato sin oppgave er å forsvare de 30 landene som er medlem. Ukraina er ikke medlem, og Nato kan ikke forsvare land som ikke er medlem, sier Enoksen.

Tonje Brenna (Foto: Terje Bendiksby, NTB) sier: Hvis flere land blir med i en krig, så kan jo krigen bli større. Og vi vil at krigen skal bli minst mulig.

Hvor mange har dødd i Ukraina til nå?

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mange som er drept. Det er dessverre sånn i krig at det landet som blir angrepet, og de som angriper, forteller forskjellige historier om hvor mange som er drept, sier Enoksen.

Hvordan kan barn vite om det de ser og leser, er sant eller ikke?

– Det er noen ganger litt vanskelig å vite hva som er sant eller ikke. Men hvis det er ting som er sant, så vil det gjerne dukke opp flere steder – ikke bare på Tiktok, men også i avisen. Jeg har tre tips: Ikke tro på alt du ser, vær litt kritisk og snakk med en voksen du stoler på hvis du tror at dette ikke kan stemme, sier Brenna.

Hvordan går det med de barna som er i Ukraina? Kan vi hjelpe dem på noen måte?

– Det er jo vanskelig for mange barn i Norge å tenke på at barn andre steder har det vanskelig. Og da kan man prøve å finne en måte å bidra til å gjøre det litt bedre. Kanskje kan man samle sammen leker og ha basar, og tjene penger som man kan sende til en organisasjon som jobber for å hjelpe barn i Ukraina, sier Brenna.

– Og så er det noen som tenker: Nå skal jeg gi det fineste jeg har til barn i Ukraina. Og det er en veldig fin tanke, men det tar lang tid å frakte ting til grensen der. Så det er bedre å pante flasker eller andre ting og sende pengene, for da kommer det mye fortere frem, sier Huitfeldt.

Disse menneskene har flyktet fra hjemmene sine. Her får de utlevert mat av frivillige. (Foto: Visar Kryeziu, AP/NTB )

Hva skjer med flyktningene fra Ukraina om de kommer til Norge?

– Vi har tatt imot noen flyktninger allerede, og så kommer det nok til å komme flere. Når de kommer hit, hjelper vi dem med et trygt sted å bo. Jeg tror det er bra om barna fort kan lære norsk, så de kan forstå språket som blir snakket rundt dem. Og at de har barnehage og skole å gå til, så de kan treffe andre barn og få nye venner, sier Brenna.

Hun ber også norske elever om å hjelpe til:

– Hvis dere får barn i klassen som kommer fra Ukraina, så husk på å ta dem veldig godt imot. Vær litt ekstra snill, prøv å bli litt ekstra godt kjent. Kanskje du kan spørre hvordan man sier «Hei, jeg heter ...» på ukrainsk, og vær nysgjerrig og inkluderende. Det tror jeg er veldig viktig for at barna skal få det bra i Norge, sier Brenna.

– Og så er det veldig viktig at vi også bryr oss om russiske barn. For nå hører vi at mange barn som har russiske foreldre, blir mobbet. Og det er helt uakseptabelt. For det er ikke russiske barn sin feil at de har en sånn leder (som Putin). Så vær snille med alle russiske barn som bor i Norge, for det er ikke deres skyld, sier Huitfeldt.

Hva om barn med russisk familie får stygge kommentarer?

– Jeg tror en veldig bra regel å ha i livet er: Vær snill, alltid. Krigen er ikke barn eller voksne som bor i Russland sin skyld, det er de som bestemmer i Russland sin skyld. Så pass heller litt ekstra godt på dem. Så synes jeg dere skal si fra til noen voksne hvis dere ser noen som blir plaget, sier Brenna.

–Det er viktig å huske på at det er mange i Russland som er mot denne krigen. Det er ikke alle russere som støtter Putin, sier Huitfeldt.

Vil krigen snart ta slutt?

– Det er veldig vanskelig å si. Norge og mange andre land gjør det vi kan for at Russland skal avslutte krigen. Men dessverre så vet vi ikke hva slags planer Putin har. Jeg er nok redd for at dette kan komme til å vare ganske lenge, sier Enoksen.

Anniken Huitfeldt (Foto: Javad Parsa, NTB) sier: Nå er Putin litt desperat. Fordi det går ikke så bra som han hadde tenkt seg. For mange i Ukraina kjemper veldig hardt imot ham.

Får presidenten i Russland en straff når de er ferdige med krigen?

– Ja, det kan hende. Men vi vet ikke helt hva som skjer etter krigen, eller om han får lov til å fortsette som leder i Russland eller ikke. Så vi kan ikke være sikre på det. Men han har jo nå begått forbrytelser som det er straffer for, sier Huitfeldt.

Spørsmålene i artikkelen ble sendt inn av barn fra hele landet, til mediene som jobber med nyheter for barn. De ble enten lest opp eller spilt av på pressekonferansen, som Statsministerens kontor arrangerte i samarbeid med NRK Supernytt. (Foto: Forsvarsdepartementet )

Skrevet av:
Elin Fjelldal,
Emine Braathen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette