Endret tradisjonen på grunn av rasisme
Slik så Sinterklaas og Zwarte Piet ut for 18 år siden(Foto: Evert Elzinga, AP/NTB )
I mange år har folk demonstrert mot en kjent karakter i Nederland.
Får du adventskalender i desember? Eller synger sanger og går rundt et tre 24. desember?
Når folk gjør det samme år etter år, kalles det en tradisjon. Og mange har hyggelige juletradisjoner i sin familie eller land.
Når du er vant til å gjøre det samme hvert år, kan det være vanskelig å endre på tradisjonen. Men det har de gjort i Nederland.
Julenissen fra Spania?
Der har de en spesiell tradisjon: 5. desember feirer de Sinterklaas. Han ligner litt på julenissen og har med seg gaver, godteri og mange hjelpere. Han kommer med en båt fra Spania i slutten av november, og feiringen sendes på TV:
– For mange nederlandske barn er Sinterklaas større eller like stort som jul, sier Martijn Janssen. Han er fra Nederland og jobber på den norske ambassaden der.
Men en av hjelperne til Sinterklaas har gjort mange sinte: Zwarte Piet.
Blackface er lik rasisme, står det på plakaten. Demonstrasjonen er fra 2019.(Foto: Peter Dejong, AP/NTB )
Maler ansiktet svart
De som kler seg ut som Zwarte Piet, har malt seg helt svart i ansiktet, malt røde lepper, brukt en krøllete parykk og gull-øreringer.
Når hvite mennesker maler ansiktet sitt mørkt for å etterligne en person med mørk hud, kalles det blackface.
Hvorfor er det sårende?
For mange år siden var blackface en form for underholdning som var bygget på rasistiskeNår noen behandler andre urettferdig eller med fordommer bare på grunn av hudfargen eller hvor de kommer fra. stereotypierEn idé eller tro om hvordan en gruppe mennesker er, som ofte ikke er riktig og kan være urettferdig eller sårende.. Derfor er det sårende, sier forsker Cora Alexa Døving ved Holocaustsenteret.
For 200 år siden kledde hvite skuespillere seg ut som afroamerikanske karakterer. Karakterene var dumme og late med blackface. Dette var vanlig frem til 1950-tallet.
– I dag er det å sminke seg som de gamle rollefigurene sett på som å fortsette å undertrykke og latterliggjøre folk med mørk hud. Derfor regnes blackface som rasistisk, sier Døving.
De siste årene har det vært mange protester mot blackface. Og mørkhudede fra Nederland har protestert mot Zwarte Piet siden 2010. De får også støtte fra hvite nederlendere, sier Janssen.
«Kast ut Zwarte Piet» er en gruppe som demonstrerer mot bruk av blackface og rasisme. (Foto: Patrick Post, AP/NTB )
Tradisjon i forandring
Andre mente at Zwarte Piet var en viktig del av den nederlandske kulturen. De ville ikke endre på ham eller kostymet. De truet dem som demonstrerte mot Zwarte Piet og kastet egg og tomater.
Men nå er det annerledes.
De aller fleste steder i Nederland har byttet ut Zwarte Piet med Piet. Piet har litt sot i ansiktet, som kommer av at han hopper ned i pipen til folk.
Barna er veldig glade i Piet, sier Janssen. Og det meste er det samme.
– Det er en tradisjon i forandring. Men resten står: Sinterklaas, gavene, sangene og godteriene!
Tradisjonen har endret seg. Her ser vi en som er kledd ut som Piet.(Foto: Piroschka van de Wouw, Reuters/NTB )
- Skrevet av:
- Mina Madeleine Nystuen
- Først publisert:
- Sist oppdatert: