Turid var ti år da Norge ble frigjort
Folk feiret i gatene da de fikk vite at krigen var over. Norske flagg hadde vært forbudt av tyskerne under krigsårene.(Foto: NTB Scanpix )
Da andre verdenskrig var over, løp hun inn og hentet noe som hadde vært forbudt i fem år. – Jeg kjente en enorm glede.
Under andre verdenskrig bestemte Tyskland over Norge i fem år. I 2020 var det akkurat 75 år siden Norge ble fritt igjen. Det skjedde 8. mai 1945.
Oskar Eriksen Gilje (12) snakker med grandtanten sin Turid Johnsen (85) på Facetime.
Hun husker dagen godt.
Hvordan fikk du vite at krigen var over?
– Jeg hoppet paradis og kastet ball med andre barn utenfor huset vårt. Plutselig kom de voksne ut og ropte: «Krigen er over!» Det var første gang jeg så voksne gråte av glede.
Hva var det første du gjorde etter at du hadde fått vite det?
– Jeg klemte foreldrene mine og kjente en enorm glede. Så løp jeg inn og hentet et norsk flagg som hadde vært gjemt under krigen. Alle vi barna stilte oss opp og gikk i tog og sang «Ja, vi elsker». Vi var kanskje 20 barn.
Da krigen var over
- Tirsdag 8. mai 1945 sluttet krigen i Norge.
- Da hadde Norge vært okkupert av Tyskland i fem år.
- Frigjøringsdagen er en offisiell flaggdag i Norge.
Ti år gamle Turid (til venstre) og kusinen utenfor Stortinget sommeren 1945. Endelig kunne tiåringen fritt besøke bestefaren i Oslo!(Foto: Privat )
Brant gardiner
Turid Johnsen forteller at de gjorde noe som hun syntes var rart. Under krigen dekket alle til vinduene sine med svarte gardiner. Det var fordi bombefly ikke skulle klare å se hvor det var lys. Man kunne bli straffet hvis man ikke hadde dekket til vinduene sine.
– Den kvelden rev vi og naboer ned gardinene og kastet dem ut av vinduet. Så laget vi et stort bål av alles gardiner utenfor. Det var nok noen som angret litt etterpå, sier Turid Johnsen og ler.
Oskar (12) intervjuet grandtanten sin Turid (85) om frigjøringsdagen i 1945. (Foto: Signe Dons )
Junior-journalisten
Oskar Eriksen Gilje (12) bor i Oslo. Han går på Voksen skole. Han liker å spille fotball, kjøre slalåm, hoppe trampoline og gå tur med hunden Hugo.
Hva savnet du mest å gjøre under krigen?
– Jeg savnet å kunne leke fritt. Vi måtte alltid leke i nærheten av huset i tilfelle det kom en flyalarm.
– Og jeg savnet å gå på skole. Fienden hadde tatt skolen jeg gikk på. I stedet hadde vi brevskole. Da sendte læreren brev med oppgaver hjem til oss med posten. Vi svarte og sendte brev tilbake. De oppgavene var veldig kjedelige.
Hvordan var første 17. mai etter krigen?
– Det er den fineste 17. mai som jeg noensinne har opplevd. Alle ropte, og alle sang nasjonalsangen og «Norge i rødt, hvitt og blått» i ett sett. Det var en stemning uten like.
Var det annerledes på skolen etter at krigen var over?
– Ja, vi trengte ikke å være redde for flyalarm lenger. Og lærerne kunne si hva de ville uten at fienden (tyskerne) ble sinte.
Visste du?
Det var ikke lov å feire 17. mai under andre verdenskrig.
- Skrevet av:
- Synne Søhoel Drageset,
- Oskar Eriksen Gilje
- Først publisert:
- Sist oppdatert: