Gå til innhold

Villsvin har tatt over byen!

to voksne og tre små villsvin vandrer gjennom en rundkjøring.

De som bor i byen Haifa i Israel, er blitt vant til å se villsvin i gatene.(Foto: Abir Sultan, EPA/NTB )

I denne byen blir folk jaget av villsvin.

14 år gamle Leon var nylig på vei hjem fra skolen med en matpose i hånden. Da ble han brått angrepet av et stort villsvin. Dyret rev i posen og stanget ham i magen så han falt.

– Før likte jeg dem, men nå ødelegger de alt rundt seg. Jeg har venner som er redde for å gå ut av hjemmet sitt, sier Leon til avisen VG.

Leon bor byen Haifa i Israel, der vrimler det av villsvin. Dyrene har overtatt byen, skriver VG. De roter i søppelkasser, lager trøbbel i trafikken og bor i folks hager. Flere er blitt jaget og angrepet av villsvinene.

Et stort villsvin og en flokk med små villsvin går på en asfaltvei hvor det står en blå bil parkert på siden.

Noen av innbyggerne i byen synes det er koselig med villsvin, mens andre er redde for dem. (Foto: Dan Balilty, NYT/NTB )

Er redde

En kvinne kom hjem en dag i høst og fant et villsvin som herjet rundt i stuen hennes. Det hadde klatret inn et åpent vindu, skriver avisen The Times of Israel.

Mange av innbyggerne i Haifa er redde for villsvinene og ønsker dem fjernet fra byen. Men ordføreren i byen sier det er ulovlig å skyte dem, og mener dyrene er en del av naturen. Det skriver nettavisen France 24.

Flere i Norge

Villsvinene kan ha kommet til byen fordi de har fått mindre naturlige områder å bo på. Det er mange mennesker og jordbruk over store deler av Israel, forklarer Jørgen Rosvold. Han er forsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Jørgen Rosvold (foto: privat) En mann med grå caps som tar en selfie ute i et grønt naturområde. sier: Så lenge villsvinene finner mat og skjulested, kan de overleve hvor som helst. Villsvin spiser mye av det samme som mennesker gjør, så der det er tilgang på søppel, kan de fint være.

Også i Norge er det kommet flere villsvin de siste årene. Men forskeren tror ikke vi vil få mange villsvin i byer, fordi de har bedre naturområder å leve i her.

Hva bør du gjøre hvis du møter et villsvin?

– Hold deg på avstand. Ikke gå bort og prøv å klappe den, så går det fint. Villsvin vil unngå mennesker, så mest sannsynlig løper de vekk. Men du er ganske heldig hvis du ser et villsvin i Norge, sier han.

De siste årene er det blitt flere villsvin også i Norge. (Foto: Shutterstock )

Villsvin

  • Er et klovdyr i svinefamilien.
  • Kan veie opptil 250 kilo.
  • De er mest aktive om kvelden og natten.
  • Villsvin ble utryddet i Norge for omkring 1000 år siden. Men nå er de kommet tilbake.
Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette