Gå til innhold

Alt du vil vite om panda

En panda, en stor bjørn med svart og hvit pels, sitter og tygger på en lang bambuskvist

Vil du bli med på en reise for å treffe et av verdens mest kjente dyr?

Hvis vi vil treffe en panda i det fri, må vi reise til Sichuan. Det er et stort område i Kina hvor det bor rundt 80 millioner mennesker – og noen hundre svarte og hvite dyr ...

Til fjellene

Rundt oss er det elver, sletter og lave åssider. Det er varmt om sommeren, men om vinteren og oppe i fjellene er det kaldere. Og dessuten regner det ganske mye her, så ofte ligger det tåke over skogene.

I Sichuan finnes det utrolig mange planter og dyr. Utenom de tropiske regnskogene er det her du finner flest forskjellige arter på ett sted. Det vokser mellom 5000 og 6000 forskjellige planter i skogen, blant annet sjeldne rododendron, bregner og trær.

La oss reise opp videre i Qionglai og Jiajin-fjellene, rundt 1200 meter og 3400 meter over havet. Kanskje vi setter oss stille ned bak noen bregner? Vi gjemmer oss godt og holder pusten ...

Om panda

Navn: Panda

Vitenskapelig navn: Ailuropoda melanoleuca

Type: Pattedyr

Spiser: Bambus, men kan også spise dyr og andre planter.

Alder: Ville pandaer blir rundt 20 år

Størrelse: Kan bli opptil 150 centimeter lang

Vekt: Opptil 150 kilo

Sjeldne dyr

Hører du det lusker borte i buskene der? Kanskje er det en liten rødpanda, en snøleopard eller en treleopard? Det hadde vært gøy å se dem også, for det er også sjeldne dyr.

Visste du? Rødpandaen, som er på størrelse med en huskatt, er ikke i nær slekt med pandaen, selv om navnene deres ligner.

Men vi venter fortsatt på den svarte og hvite pandaen. Akkurat her som vi er nå, bor en tredjedel av verdens ville pandaer.

Og hysj!

En ekte panda

Hører du noen klynk og skrik, nesten som en grisunge? Det må være pandaen! Den kan også grynte, og den brøler ikke sånn som andre bjørner.

Se der! Gjennom løvskogen kommer hun gående, ta frem kikkerten! Hun har hvit pels med svart rundt øynene, på ørene, munnen, beina og skuldrene. Pelsen er tykk og lodden, og det er fint, for det kan bli kaldt her i fjellene.

Ser du at ansiktet hennes er annerledes enn andre bjørners, det er rundere, liksom? Pandaen har kraftig kjeve og brede og flate tenner for å kunne tygge den stive bambusen.

En panda åpner munnen med bambusblader rundt seg

Trenger mye mat

99 prosent av det pandaen spiser, er bambus. Bambus er en stiv plante som det er vanskelig å få nok mat ut av. Derfor må pandaen spise opptil 40 kilo bambus-skudd – hver eneste dag. Den bruker mellom ti og 14 timer på spising og åtte og tolv timer på søvn. Pandaen lever langsomt, siden det er så lite energi å få fra maten. Men den er egentlig god til både å klatre og å svømme.

Fordi pandaen har magen til et rovdyr (som andre bjørner), kommer nesten all bambusen ut igjen. Den kan bæsje mer enn 100 ganger i løpet av et døgn!

Liker seg best alene

Visste du? Pandaen går ikke i hi om vinteren som andre bjørner.

Pandaen lever nesten hele livet alene. De markerer området sitt med tiss, kloremerker på trærne og ved å gni seg mot ting så det lukter. Men selv om pandaene sjelden møter hverandre, kan de «snakke sammen» ved hjelp av lyder.

Mellom mars og mai finner pandaene sammen for å få barn. Da vandrer hannpandaene mellom hunnpandaenes områder. I dyrehager får de sjelden barn. Men i det fri får de vanligvis barn annethvert år.

Pandababyer

Pandaen går gravid i fire–fem måneder før hun føder i hiet sitt. Hvis det er flere pandababyer, overlever vanligvis bare én.

En nyfødt pandababy veier bare rundt 100 gram. Det er en av de minste pattedyr-babyene i forhold til morens størrelse.

Fun fact: Hvis menneskebabyer hadde vært like store i forhold til moren som pandaene, hadde menneskemammaene veid 3150 kilo. Det er like mye som en minibuss.

Pandaungen er helt avhengig av moren sin og bor inni hiet i tre måneder. Den får melk fra moren sin i rundt ni måneder, og så, når den er halvannet år gammel, drar den fra moren for å finne sitt eget område.

Flere pandaunger på størrelse med katter kravler rundt på gress

Utrydningstruet

Det er menneskene som er pandaens største trussel. Tidligere ble pandaene jaktet på for den sjeldne pelsen, men nå er det veldig strenge straffer for det. Mennesker hugger fortsatt ned bambus-skoger for å bygge hus og lage åkre.

Det er under 2000 ville pandaer igjen i hele verden, og alle de bor i seks fjellområder i Kina. Før fantes det pandaer over hele Sørøst-Kina.

Fordi det er vanskelig å bevege seg mellom disse områdene, får pandaene trøbbel med å finne hverandre for å lage barn. De sliter også med å komme seg til steder med nok bambus.

Heldigvis er det flere pandaer nå enn for 50 år siden, men det tar tid å få nok til at de ikke er utrydningstruet lenger.

Kilder: WWF.no, Unesco, Store Norske Leksikon, BBC Earth, Wikipedia

Skrevet av:
Kristin Storrusten
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette