Oppskrift: Biblos Biryani
Slik ser retten ut når den er ferdig. Nam!(Foto: Andrea Gjestvang, Aftenposten )
Her kan du prøve å lage den samme retten som barna på Tøyen. Selv om det er mange ingredienser, er det faktisk ikke så vanskelig. Men det kan være lurt å få litt hjelp fra en voksen.
Du trenger:
- Basmatiris
- 8 ss rapsolje
- 1 løk
- 6 fedd hvitløk
- 3 cm ingefær
- 1 chili
- 2 gulrøtter
- 300 gram tomater (cherry eller vanlig)
- 1 blomkål
- 1 paprika
- ½ pose erter
- ½ boks kremfløte
- 1 pakke cashewnøtter
- En halv pakke rosiner
- 1 potte koriander
- 4 spiseskjeer garam masala (krydder)
- 1 spiseskje gurkemeie (krydder)
- 1 spiseskje paprikakrydder
- 1 kanelstang
- 5 nellikspiker
- 1 stjerneanis
- 3 ts salt
- 2 ts pepper
- 1 pakke vegetarkylling
- 1 ts honning
- 2 nanbrød
Slik gjør du:
1. Skyll risen i kaldt vann, og legg det i en bolle med vann.
2. Ta en stekepanne, sett på full guffe, og ha cashewnøttene oppi. De skal bli bitte litt brune, rør om hele tiden så de ikke blir brent. Ta nøttene ut, og skru av platen.
3. Skjær løk, gulrøtter, paprika, blomkål og tomat i småterninger. Finhakk ingefær og hvitløk (bruk en hvitløkspresse hvis du synes det er kjedelig å finhakke).
4. Ha 5 spiseskjeer olje og 3 spiseskjeeer garam masala og gurkemeiekrydder i pannen på middels varme. Ha i hvitløk og ingefær (spar litt av hvitløken og ingefæren), løk, chili og gulrøttene, pluss halvparten av saltet. Når det er blitt litt mykere, ha oppi tomatene. La det stå og putre litt.
5. Kok opp vann til ris. Ta risen ut av bollen med vann, la vannet renne av i en sil, og hell risen forsiktig oppi det kokende vannet. Skru ned varmen sånn at det bare så vidt koker. Ha oppi en kanelstang, 5 nellikspiker, 1 stjerneanis og 1 teskje salt.
6. Skru ovnen på 200 grader.
7. Ta blomkålen, paprikaen, ertene og kremfløten oppi gryten.
8. Vegetarkyllingen: Ha 3 spiseskjeer olje og resten av ingefæren og hvitløken i en ny stekepanne på høy varme. Ha i kyllingen, og krydre den med 1 spiseskje garam masala, 1 spiseskje paprikakrydder og ½ teskje salt. Når det har stekt litt og fått litt skorpe, ha i 1 stor teskje honning. Stek til det blir litt brent, så er det ferdig.
9. Sett naanbrødene i ovnen, de skal bare steke i 3 minutter.
10. Nå skal alt være klart! Cashewnøttene, rosinene og korianderen kan du ha i små skåler og bruke som topping på retten.
Det er lurt å smake litt underveis.(Foto: Andrea Gjestvang, Aftenposten )
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: