Gå til innhold

Emma har en av Norges best betalte jobber for barn

Emma kan skjære over tusen torsketunger på én dag. Det får hun god lønn for.(Foto: Hannah Tøllefsen )

Mange barn i Nord-Norge tjener tusenvis av kroner på å skjære torsketunger.

Det kalles for tunge-rommet. Her jobber det kun barn. Jobben deres: å skjære av tungen på torskehoder.

– Man blir jo litt lei etter en stund. Men du står og snakker med de andre mens du skjærer, og plutselig er tiden bare gått fra oss, sier Emma.

Emma kommer fra Husøy på øya Senja i Nord-Norge. Her har barn skåret torsketunger i flere generasjoner. Det er frivillig, men i klassen til Emma driver de fleste med det.

Og det tjener de gode penger på. Emma får 30 kroner for hver kilo tunger hun skjærer. På én dag kan hun skjære 60–80 kilo.

I løpet av én sesong, som varer fra januar til slutten av april, kan barn og ungdommer tjene opp mot 100.000 kroner på tungeskjæring, ifølge NRK. Men det er få som tjener så mye.

– Av og til har jeg og venninnen min Hannah konkurranse om hvem som skjærer mest. Den som vinner, får en brusflaske, forteller Emma.(Foto: Hannah Tøllefsen )

Slik skjærer Emma torsketunger

  1. 1Fiskehodene ligger i et spann.
  2. 2Emma tar to fingre inn i øynene på fisken og trer den på en pigg (en stor skrue).
  3. 3Så skjærer hun av tungen med en kniv.
  4. 4Tungen legges i en korg som blir veid på slutten av dagen.

Best betalt jobb

– Tungeskjæring er en av de best betalte jobbene i Norge for barn og ungdom, det er det ikke tvil om, sier Daniel Bjarmann-Simonsen.

Han jobber i organisasjonen NHO i Nordland.

Men i år har færre kunnet gjøre det på grunn av koronaviruset, sier Bjarmann-Simonsen.

Hvert år fiskes det mange tusen tonn torsk i Nord-Norge mellom januar og mai. Det kalles skreifisket, eller lofotfiske, og nordmenn har drevet med det i flere tusen år. (Foto: Hannah Tøllefsen )

Skjære fort

Jo fortere du klare å skjære, jo mer penger tjener du, forklarer Emma. Hun skjærer gjerne over tusen torsketunger på én dag.

Hva gjør du med pengene du tjener?

– Jeg må sette halvparten på sparekontoen og spare til videregående og sånt. Så tar jeg ut halvparten, som jeg kan bruke til sommerferien, eller hvis det er noe spesielt jeg vil kjøpe, forteller hun.

For eksempel har hun spart til en ny Iphone.

Torsketungene står på en pigg mens Emma skjærer. På slutten av dagen blir det veid hvor mye tunger hun har skåret.(Foto: Hannah Tøllefsen )

Konkurrerer om å skjære

Dette er det tredje året Emma jobber med tungeskjæring. Noen steder kan barn begynne med det fra de er seks år, men der Emma bor, begynner de i fjerde klasse og holder på til de går ut av 10. klasse.

I klassen hennes deles de inn i grupper på fem som går sammen og skjærer tunger etter skolen. Emma holder på helt til mellom klokken ni og elleve på kvelden.

– Jeg blir sliten i hendene etter tre–fire timer, sier hun.

Men barna kan ta pauser når de vil.

Sånn ser det ut i tunge-rommet. Emma synes det beste med jobben er at det er sosialt og hun snakker med de andre mens hun skjærer. (Foto: Hannah Tøllefsen )

Lukter blod og fisk

Begge storebrødrene på 13 og 15 skjærer også torsketunger. Det er de som lærte Emma å gjøre det. Emmas foreldre gjorde det også da de var barn.

– I starten tenkte jeg masse på lukten, for jeg var ikke så fan av blod, og det luktet blod og gammelt torskehode der inne. Men nå er jeg vant til det, sier hun.

Visste du?

Norske torsketunger regnes som en delikatesse i blant annet Spania, England, Frankrike, Tyskland, Sverige og Danmark.

Strenge regler for barn

Det er strenge regler for hvilke typer jobb barn kan ha. Egentlig er det ikke lov å ha jobb før man er 15 år. Men det finnes unntak.

For eksempel:

  • Enkle vaske- og ryddejobber
  • Å hjelper til på familiens gård
  • Spille teater eller film

Hvorfor kan barn jobbe med tungeskjæring?

Anette Østmo Farstad i Arbeidstilsynet [Foto: Privat] sier: – Det er ikke en vanlig jobb, hvor du har noen som bestemmer over deg. Barna bestemmer selv om de vil jobbe, når de skal gjøre det, og hvor lenge de vil holde på

Hvorfor er det barn som gjør denne jobben?

– Vi voksne kunne gjort det selv, men vi ser på det som rekruttering til fiskeryrket. At de som vokser opp, får tilknytning til det vi lever av her, sier Rita Karlsen, som er sjef der Emma jobber.

Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette