Gå til innhold

Hva er egentlig FN?

En tegning av seks barn fra hver sin verdensdel som sitter i sirkel rundt et FN-flagg og holder hender.

193 nasjoner er medlem av FN. De skal samarbeide om å skape fred. (Foto: Andreas Brekke )

24. oktober markeres FN-dagen. Men hva gjør egentlig FN?

Her har professor Iver B. Neumann svart på noen vanlige spørsmål om FN. Intervjuet sto først på trykk i Aftenposten Junior i 2012.

Hva er FN?

FN er en organisasjon som ble startet etter annen verdenskrig. Nå er 193 land medlem. De prøver å diskutere seg frem til hvordan de kan skape fred og sikkerhet i verden.

I tillegg har FN veldig mange underorganisasjoner. De jobber blant annet for at alle barn i verden skal få gå på skole og ha god helse.

FN arrangerer årlige møter der medlemslandene diskuterer hva de skal gjøre for klimaet. Her protesterer folk for klimaet i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow, Skottland i november.(Foto: Yves Herman, Reuters/NTB )

Har det som skjer i FN noe å si for norske barn?

Professor Iver B. Neumann (Foto: NUPI) Snakkeboblebilde av en dresskledd mann med grålig hår og briller. sier: Ja. Norge har skrevet under på «FNs konvensjon om barns rettigheter». Det er en avtale som handler om hvordan barn under 18 år skal bli behandlet i et land.

I FN skal 193 land samarbeide om å skape fred. Hvordan klarer de det?

Det er vanskelig fordi de viktigste avgjørelsene blir tatt i Sikkerhetsrådet. Der sitter fem store land som var med på å vinne annen verdenskrig. Det er USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike.

Disse fem landene har rett til å legge ned veto mot en sak. Hvis de legger ned veto, betyr det at de forbyr FN å gjøre noe.

Oversiktsbilde over en sal med mange mennesker som sitter vendt mot et podium i midten av rommet.

I 1996 møttes landene i FN til en generalforsamling hvor de diskuterte et forbud mot å teste atomvåpen.(Foto: Osamu Honda, AP/NTB )

De fleste er enige om at det ikke bør være krig i verden. Hvorfor greier ikke FN å skape fred?

Hvis bare ett av landene i Sikkerhetsrådet stemmer mot å stoppe krigen, får ikke FN gjort noe. Men FN er ofte med på å dempe krigen gjennom å delta i fredsbevarende operasjoner.

Hva slags rolle har Norge i FN?

Professor Iver B. Neumann (Foto: NUPI) Snakkeboblebilde av en dresskledd mann med grålig hår og briller. sier: Først og fremst betaler vi mye penger til FN. Til gjengjeld blir vi populære blant de andre landene, og det øker sjansene for at andre land er enige med oss når vi mener noe.
En kvinne kledd i blått og en mann i svart dress, begge med munnbind på, poserer foran en blå vegg med FNs symbol og to FN-flagg.

Erna Solberg møtte FNs generalsekretær (lederen i FN), António Guterres, i New York under koronapandemien. (Foto: Pontus Höök, NTB )

Er FN viktigere i dag enn da det ble startet?

Ja, absolutt! Nå er det blitt en ordentlig organisasjon der alle land er med, og ikke bare en klubb for seierherrene fra annen verdenskrig.

Slik ser FN-flagget ut.(Foto: United Nations )

Dette er FN

  • FN er forkortelse for De forente nasjoner.
  • Startet etter annen verdenskrig, i 1945.
  • 193 land er medlem.
  • Sjefen i FN kalles generalsekretær. Nå er António Guterres fra Portugal generalsekretær.
  • FNs hovedkvarter ligger i byen New York i USA.
  • Har veldig mange underorganisasjoner.
  • UNICEF er FNs barneorganisasjon og skal hjelpe barn i fattige land bl.a. med å få gå på skole. UNICEF fikk Nobels fredspris i 1965.
  • UNESCO er navnet på FNs organisasjon som jobber for utdanning, også en viktig organisasjon for barn.
En mann sitter ved et skrivebord foran en glassvegg i et stort rom med blanke fliser på gulvet.

FNs hovedkvarter (største kontor) er i New York i USA.(Foto: Mary Altaffer, AP/NTB )

Visste du?

24. oktober hvert år feirer man at FN ble startet.

Skrevet av:
Ingrid Åbergsjord
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette