Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Svake muskler

Hei, Andreas!

Kvifor blir eg så svak når eg ler? Og kvifor er kroppen min så svak når eg nettopp har vakna?

Hilsen Henrik (9)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Henrik!

Jeg kjenner meg igjen. Hvis jeg trener styrke og noen sier noe morsomt, knekker jeg sammen. Jeg klarer ikke å gjennomføre øvelsen. Men jeg har ikke undersøkt det nærmere før jeg fikk spørsmålet fra deg. Nå har jeg lært et helt nytt ord, som jeg vil lære videre til deg: katapleksi.

Katapleksi er når muskler plutselig mister kraften sin. Det kan skyldes mange ting, som sykdom. Men også latter.

Ville undersøke

Forskere ved et universitet i Nederland ble så nysgjerrige at de bestemte seg for å undersøke hvorfor noen mennesker blir svake av å le. De fikk frivillige til å feste en ledning bak på leggen sånn at forskerne kunne få leggmuskelen til å stramme seg når de sendte litt strøm i ledningen.

Så testet de hvor godt muskelen reagerte mens forskerne fortalte vitser eller viste frem morsomme bilder. Og de fant ut at muskelen nesten sluttet helt å reagere mens personen lo høyt. Hvis personen bare smilte av vitsen, virket muskelen som normalt. Vanligvis er musklene klare til å trekke seg sammen, men når vi ler, virker det som om musklene har fått beskjed om å ta en liten pause.

Slags bryter

Forskerne tror katapleksi er en slags bryter i hjernen som normalt bare virker når vi sover, så vi ikke beveger kroppen når vi drømmer. Men denne bryteren kan altså skrus på av latter også.

Forskerne påstår at du rett og slett ikke klarer å bære tungt og le samtidig. Du kan jo teste selv! Be en venn løfte noe tungt, ta armhevinger eller dype knebøy. Underveis forteller du noen skikkelig gode vitser og ser hva som skjer med vennen din. Fortell meg hvordan det går!

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette