Gå til innhold

Skal lete etter liv på Mars

Denne roveren skal samle jord- og steinprøver, som skal sendes til Jorden for å bli analysert. (Foto: Reuters )

Finnes det liv på en annen planet enn Jorden? Det skal norske forskere være med på å finne ut.

Mars er Jordens naboplanet. Den består av kald og tørr steinørken. Men hva annet finnes på planeten? Det skal forskere nå undersøke.

Derfor ble en rakett skutt opp mot planeten i juli 2020. Men reisen er lang, og raketten vil ikke være fremme før i februar 2021.

Helikopter og rover

Et minihelikopter og en rover er om bord i raketten.

Disse skal lete etter flytende vann under bakken. Hvis de finner vann der, kan det være et tegn på at det finnes liv på Mars. Men forskerne tror ikke de kommer til å finne store romvesener, som i filmer.

– Vi vet ikke hva slags liv vi kan finne. Det kan være mikrober, som må sees i mikroskop. Eller det kan være forsteinet større liv i form av algevekster, sier Svein-Erik Hamran, som er professor ved Universitetet i Oslo.

Her skytes raketten med roveren og minihelikopteret opp til Mars. Reisen gjennom verdensrommet tar ca. syv måneder .(Foto: AP )

Har en robot-arm

Roveren Perseverance skal kjøre rundt på Mars. Den har en robot-arm og en drill som skal hjelpe den med å samle inn stein- og jordprøver fra bakken.

Det er viktig å vite hva som er under bakken, for å vite hvor man skal ta prøver for å finne liv. Derfor har roveren en georadar inni seg.

Den skal se under overflaten for blant annet å finne ut hvilke steinarter som er under bakken.

– Liv slik vi kjenner det på Jorden, er kun dannet ved hjelp av vann og karbon. Derfor er det viktig å finne ut hvor det har vært vann på planeten, sier Svein-Erik Hamran.

Liv på annen planet

Georadaren er laget av norske forskere. Det blir det første norske instrumentet som er på Mars.

Finner forskerne liv på Mars, vil det være første gang det oppdages liv på en annen planet enn Jorden.

Vil fly på Mars for første gang

Aldri før er det blitt fløyet et fartøy på en annen planet. Norske Håvard Fjær Grip blir den første som skal prøve å gjøre det. Han skal styre minihelikopteret «Ingenuity» fra Jorden.

– Det er fantastisk spennende å ta del i noe som kan bli historisk, sier Grip.

Han er sjefpilot for helikopteret og jobber i Nasa.

Ingen vet om det faktisk går an å fly på Mars, men Grip skal prøve.

Håvard Fjær Grip har vært med å lage minihelikopteret til Nasa. Det skal han prøve å fly på Mars. Modellen av helikopteret har han hjemme i stuen.(Foto: NTB Scanpix )

Astronaut på Mars?

Hvis helikopteret klarer å fly på Mars, vil det gjøre det lettere å forske mer på planeten.

– Med helikopter er det lettere å se seg omkring, og det kan være til hjelp for fremtidige rovere eller kanskje astronauter på Mars, sier Grip.

Vanskelig å styre

Men å styre et helikopter fra en annen planet er ikke lett.

På grunn av den store avstanden mellom planetene, vil det ta flere minutter for et radiosignal fra Jorden å komme fram til helikopteret.

Derfor må Grip og teamet hans styre helikopteret ved hjelp av kunstig intelligens og kommandoer fra Jorden. De sendes lenge før helikopteret skal fly.

Skrevet av:
Gunhild Kjeilen Kallevig
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette