Gå til innhold

Forklart Junior: Jenter blir dårlig behandlet i spill

"Kom deg tilbake på kjøkkenet", er en av mange stygge kommentarer jenter får i spill. I denne episoden snakker jeg med flere jenter som elsker å game, og som forteller om hva de gjør for å slippe å bli dårlig behandlet i spillverden. Vi skal også snakke om: Hva skjer på klimatoppmøtet i Egypt? En populær svensk youtuber som er i trøbbel og anklages for å ha lurt barn. Med programleder Kari Mette Hole. Gjest: journalist Mina Madeleine Nystuen.

MANNESTEMME: Du hører på en podkast fra Aftenposten Junior.

JENTESTEMME: Gutter får sikkert veldig mye hate også, men jeg tror jenter får litt mer.

KARI METTE: Mange jenter får stygge kommentarer, og opplever å bli behandlet dårlig i spill. I denne episoden har jeg snakket med flere jenter som gamer, og de forteller om hvordan det er og hva de må gjøre for å unngå å bli snakket stygt til. Vi skal også en tur til Egypt, for der er det nå et stort klimatoppmøtet. Og der er det ledere fra hele verden som nå prøver å finne ut hvordan vi skal løse klimaproblemet. Og vi skal en tur til Sverige, for der er det nemlig en veldig populær Youtuber som er i trøbbel. Han ble anklaget for å ha lurt mange barn. Og hvis du er glad i gaming så håper jeg du blir med helt til slutten av denne episoden. For da blir det nemlig en gamingquiz. Du hører på Forklart Junior. Jeg heter Kari Mette Hole.

JENTESTEMME: De liksom spør sånn for eksempel om du en gutt eller jente. Også sier jeg jente, også sier de sånn, what the hell også leaver de. Eller sånn gå tilbake til kjøkkenet eller noen disrespektfulle kommentarer og sånn.

KARI METTE: Å drive med gaming er faktisk ikke helt det samme for alle jenter og gutter. Hele tre av fire jenter opplever nemlig å bli hetsett, og snakket stygt til i spill. Det viste en undersøkelse i fjor. Jeg reiste til Bergen, og møtte flere jenter som elsker å game. Guro, Andrea, og Ida spiller på et eget e-sportslag for jenter på Søreide IL. De mener at det er bra med egne jentelag, for det kan gjøre at flere jenter tør å begynne med gaming.

JENTESTEMME: Når man er jente i en spillverden så må man på en måte være klar for å bli snakket dårlig om. Og øve seg på hvordan man skal reagere, hva man må si. At noen folk har nok krefter, og nok vilje til å gå inn på et spill og snakke til kanskje en 12 år gammel jente. Og snakke til de sånn, gå tilbake til kjøkkenet du ble laget for å vaske. Sånne greier som det der synes jeg bare er veldig ekkelt å si til en 12–13 åring.

KARI METTE: Noen ganger later jentene som de er gutter, for å unngå å bli snakket stygt til i spillet.

JENTESTEMME: Når du vet at du er på et sted der hvis du ikke er mann så kommer du til å bli snakket dårlig om. Da er det kanskje det lureste å si at du er mann, eller skifte måten du ser ut som på spillet til en mann. Det er det lureste du kan gjøre når du kommer fremfor sånne spill som det der når du kommer til å bli snakket dårlig om, eller sånn dårlig behandlet hvis du ikke er gutt.

KARI METTE: Men hva synes du om det da? At det blir snakket på den måten inne på spill?

BARNESTEMME: Jeg synes det er veldig veldig dårlig, og at det må stoppe. Det burde være et eller annet inne i spillet sånn at du ikke får lov til å si det.

KARI METTE: Et annet sted i Bergen møter jeg venninnene Kristiane og Guro. De har gamet i mange år, og liker blant annet skytespillet Overwatch. Men jentene forteller at de skrur av mikrofonen for at ingen skal vite at de er jenter i spillet.

JENTESTEMME: Har jo hørt veldig mange historier om at folk har opplevd veldig mange dumme ting. Så det gjør jo at jeg også lar være å snakke på spillet og sånn.

JENTESTEMME: Det kan jo kanskje skremme andre nye folk så det blir kanskje mindre jenter som blir med. Det synes jeg er litt dumt, men jeg prøver å unngå det egentlig.

KARI METTE: Jentene sier at gutter også får høre mye stygt i spill. Men forskjellen er at gutter får høre at det kanskje er dårlige i spillet og sånne ting, mens jenter i tillegg får hets fordi de er jenter, og får høre at de ikke burde spille. Kristiane og Guro tror mange gutter ikke er klar over hvordan jenter har det i spill. Derfor tror de det ville hjelpe hvis dette problemet ble snakket om i klasserommet på skolen.

JENTESTEMME: Det burde ikke være sånn at folk ser på gaming som en gutteting. Og tenker at jenter har mye dårlige utstyr for eksempel enn det gutter har. Men det stemmer ikke i det hele tatt. Vi kan spille akkurat like bra. Vi kan ha akkurat like utstyr. Det skal liksom ikke ha noe å si hvilket kjønn man er.

KARI METTE: Og en som er helt enig det er Kjell Erik Nordahl. Han er en av lederne i Norges e-sportsforbund, og da jeg tok en prat med han så sa han at det er veldig trist å høre at jenter opplever dette her. Og at sånn skal det absolutt ikke være. For det er nesten like mange jenter som gutter som gamer, og det er noe alle skal kunne drive med på en like trygg og god måte sa han. Norddahl sier at jenter som driver med kjipe ting i spill bør snakke om det til voksne, og venner, eller kanskje fortelle om det på sosiale medier. For det er veldig mange som støtter dem, sier ham.

KARI METTE: Ute i det varme ørkenlandskapet i Egypt er akkurat nå ledere fra nesten alle verdens land samlet. De er på noe som kalles for et klimatoppmøtet. Der diskuterer de hvordan vi kan løse klimaproblemene, og få verdens land til å slippe ut mindre farlig gasser som skader klima og gjør at temperaturen på Jorden stiger. En av de viktigste sakene på årets klimatoppmøte er at fattige land ber rike land om å betale mer penger til de fattige landene som er hardest rammet av klimakrisen. Altså de som for eksempel opplever mer flommer og ekstremt regnvær, eller hetebølger og tørke. Assa ting som gjør det vanskeligere å leve for de som bor der. Jeg vil finne ut litt mer om dette så jeg ringer til Kjetil Alstadheim. Han er journalist i Aftenposten, og er på klimatoppmøtet i Egypt nå.

KJETIL: Det de fattige landene sier er at det er de rike som har skapt klimaproblemet. Det er de rike landene som har sluppet ut mest, mens klimaendringene slår veldig hardt i mange fattige land. Mange fattige land er sårbare for klimaendringer, og vi har sett for eksempel den enorme flommen i Pakistan i sommer. Så det brukes som et eksempel her på at når Pakistan rammes så hardt av klimaendringer så må de få hjelp fra de rike landene i verden.

KARI METTE: Faktisk er det sånn at 5 rike land til sammen står for over halvparten av alle klimautslippene i verden. Og de landene er, Kina, USA, India, Russland og Japan. Mens de fattige landene i verden de slipper ut mye mindre klimagasser, men likevel er det de som blir hardest rammet av klimaendringene. Men vil det hjelpe da, hvis de rike landene betaler dem mer penger?

KJETIL: Det kan være hjelp i akutte situasjoner når mange mennesker er i nød. Det kan være en hjelp til å forberede landene bedre, sånn at de kan håndtere masse regn på en bedre måte senere. Men det løser ikke klimaproblemet i seg selv. Da må utslippene kuttes i de landene som slipper ut mye, og de kan ikke vokse i de landene som ikke slipper ut mye.

KARI METTE: Kommer de rike landene til å gå med på dette? Det vet vi ikke helt enda. Men på klimatoppmøtet i Egypt så snakker de landene sammen, og prøver å finne løsninger.

KARI METTE: Han som var en av Sveriges største, og mest populære Youtubere for barn, og unge har vært i trøbbel i det siste. Han har blondt hår som er delt i midtskille i pannen. Han har mye energi, og bruker mye farger i videoene sine. Han heter Pontus Rasmusson.

PONTUS: På ett sekund tok Youtube fra meg mine kanaler som vi sammen hadde bygget opp. Seks års jobb kjennes helt bortkastet, og alle videoer var helt borte.

KARI METTE: Jeg har hentet inn Mina Madelene Nystuen her i studio. For du er journalist, og har skrevet om Pontus. Hvem er han egentlig?

MINA: Pontus Rasmusson han er en 24 år gammel mann fra Sverige. Da han var yngre så ville han jo bli artist. Og som 16-åring så lastet han da opp sin første video på Youtube. Men musikkarrieren den tok aldri av, men det gjorde YouTubekanalen. For her laget han sketsjer, og challenges sammen med foreldrene sine.

*Klipp fra YouTube-kanalen til Pontus

MINA: Han ble veldig populær blant barn, som et slags idol. Og på det meste så hadde han hele 177 000 abonnenter, og 89,5 millioner visninger på Youtube. Men så skjedde det noe.

KARI METTE: Ja, for denne Youtubekanalen hans den er blitt stengt. I Sverige så har det vært veldig mye snakk om Pontus i det siste. Hva var det som skjedde egentlig?

MINA: Det som skjedde var at avisen Svenska Dagbladet undersøkte Pontus tidligere i år. Han har nemlig fått kritikk for flere ting. Blant annet fordi han har snakket om sex i videoene sine. En annen ting er at han har bedt følgerne sine om å sende inn sine sykeste hemmeligheter, og da han leste opp ting så var det mange som mente at dette ikke var bra for barn å høre på. Han sa også at man kunne ringe han på et spesielt nummer. Men det som veldig mange barn ikke visste var at dette koster penger. En jente prøvde å ringe han så mange ganger at familien fikk en regning på 10.000 kroner. Og hun fikk ikke engang snakke med Pontus. Og det var Svenska Dagbladet som avslørte det her da. Og som satte puslespillet sammen. Da gikk flere ut og mente at Pontus lurte barn.

KARI METTE: Dette høres jo ikke helt bra ut. Men da du skrev om denne saken Aftenposten Junior Så prøvde du å få tak i Pontus, og du fikk faktisk svar fra han på Instagram. Hva sier Pontus selv?

MINA: Ja, jeg spurte om hva han tenkte om disse tingene folk sa om han, og om han mener det innholdet han lager er bra for barn. Men da skrev han til meg at han ikke ønsket å lure noen for penger. Han skrev også at videoen om disse hemmelighetene var satt til en aldersgrense på 18 år og oppover. Men at han burde ha tatt bort videoene da flere barn begynne å se på. Pontus skrev også at det var en feil han kommer til å angre på hele livet sitt.

KARI METTE: Ja, for etter at denne Youtubekanalen til Pontus ble stengt så prøvde han jo å lage en ny kanal. Men også den ble stengt etter kort tid. Så hva skjer egentlig med Pontus nå da, Mina?

MINA: Han er fortsatt aktiv på andre sosiale medier. Han legger ut mye innhold på Tiktok, Instagram, Snapchat og en plattform som heter Patreon hvor man kan få se videoene hans mot at man betaler en sum i måneden. Men han er fortsatt utestengt fra Youtube, og kommer nok ikke tilbake dit med det første.

KARI METTE: Jeg vet at mange av dere er glad i å game. Så nå skal dere få teste ut hva dere kan. For nå er det nemlig tid for gamingquiz! Dere får tre spørsmål av meg som dere skal prøve å svare på. Husk at du kan trykke på pause, eller spole litt tilbake hvis du trenger litt tid på å tenke. Ok? Da kjører vi! Første spørsmål, hvilket spill finner du karakterene Kiriko, Moira, Ana, og Lucio? Neste spørsmål, hvilket spill er LOL en forkortelse for? Siste spørsmål, hva trenger man for å lage en seng i Minecraft? Klarte du quizen? Da kan du skrive ned svarene dine, og sende det på en e-post til post@aftenpostenjunior.no. Og en av de som klarte å løse quizen i forrige uke, det var 11 år gamle Leonora. Så en premie er på vei til deg. Gratulerer! Takk for at du hørte på Forklart Junior. Jeg håper du vil bli med igjen i neste uke! Ha det fint!

Podkasten er produsert av Truls Rokicki, og Filt. Jeg heter Kari Mette Hole og Mari Midtstigen er vår ansvarlig redaktør.

Først publisert:
Sist oppdatert:
Skrevet av:
Aftenposten Junior,
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette