Gå til innhold

En mann angrep mennesker på Kongsberg

Onsdag kveld var det mange politifolk i Kongsberg sentrum.(Foto: Håkon Mosvold Larsen )

Onsdag kveld fikk politiet meldinger om at noe skjedde i gamlebyen. Nå etterforsker de om det kan ha vært et terrorangrep.

Klokken 18.13 onsdag fikk politiet flere beskjed om at noe alvorlig skjedde i Kongsberg sentrum. Flere personer hadde sett en mann gå rundt med pil og bue og skyte etter mennesker.

Øyvind Aas, Sør-Øst politidistrikt (Foto: Terje Pedersen, NTB) En politimann med hatt og uniform snakker inn i flere mikrofoner. sier: Det har vært en alvorlig hendelse på Kongsberg i kveld. Vi kan bekrefte at det dessverre er flere skadede og flere som er omkomne. De som er skadde, er fraktet til Drammen sykehus.

Dette vet vi foreløpig om det som skjedde:

  • Angrepene skjedde på flere forskjellige steder i gamlebyen.
  • Mannen brukte flere typer våpen.
  • Klokken 18.47 ble gjerningspersonen arrestert av politiet.
  • Mannen er 37 år gammel og bor på Kongsberg.
  • Politiet tror at han gjorde dette alene.
  • Politiet mener at det skal være trygt på Kongsberg nå.

Politiet gjør mange undersøkelser på åstedene på Kongsberg.(Foto: Torstein Bøe, NTB )

Fire kvinner og én mann er drept. De er mellom 50 og 70 år gamle. I tillegg er tre personer skadet. De som ble skadet, får behandling på sykehus. Det opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag morgen.

Politiet har tatt kontakt med de pårørende til dem som ble rammet.

Kongen har delt sin medfølelse med ofrene i en pressemelding på vegne av Kongehuset.

Kong Harald (Foto: Fredrik Hagen, NTB) sier: Vi føler med de pårørende og skadde i sorgen og fortvilelsen. Og vi tenker på alle berørte i Kongsberg som har opplevd at deres trygge nærmiljø plutselig ble et farlig sted.

Undersøker om det var terror

Politiet undersøker nå om angrepene var et terrorangrep. De får hjelp fra Kripos, PST og andre i Sør-Øst politidistrikt til å etterforske saken.

Åstedene er sperret av med politibånd og skal bli nøye undersøkt av politiets kriminalteknikere. Politiet skal også undersøke boligen til gjerningspersonen for å se om de finner spor der.

Det må gjøres mange undersøkelser for å forstå hvorfor dette skjedde.

Mannens forsvarer forteller at han nå samarbeider og forklarer seg for politiet.

Går ut med navnet på siktede

På pressekonferansen torsdag morgen fortalte politiet at den siktede har innrømmet for politiet at det var han som utførte angrepene på Kongsberg onsdag. På ettermiddagen ble det kjent at han heter Espen Andersen Bråthen.

Politimester Ole Bredrup Sæverud (Foto: Terje Pedersen) En politimann med briller og blå skjorte står foran en grå vegg med politiets logo på. sier: Jeg kan ikke si noe om hva han har forklart, men han har vært samarbeidsvillig.

Bråthen er tidligere dømt for å ha gjort kriminelle ting før. Han har blant annet truet familien sin.

Før 2021 hadde det kommet flere varsler om at mannen kanskje hadde ekstreme meninger og kunne være farlig. Disse ble fulgt opp, og det hadde ikke kommet nye varsler i 2021, ifølge politiet.

En snauklippet mann med barbert ansikt snakker inn i et kamera.

Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som stod bak angrepene på Kongsberg. (Foto: Skjermdump fra video, NTB )

Torsdag ble Bråthen overført til helsevesenet.

Nå skal eksperter kartlegge den mentale helsen til Bråthen, for å finne ut om han var tilregnelig under angrepene. Det vil si at de skal undersøke om han var i stand til å skjønne hva han gjorde og om han kan holdes ansvarlig for gjerningene.

Pågripelsen tok tid

22 patruljer og 29 ambulanser kom til Kongsberg da angrepet skjedde. Men flere spør seg hvorfor det tok litt mer enn en halvtime før politiet fikk stanset gjerningspersonen.

Politiet fikk først kontakt med ham én gang, men så kom han seg unna igjen, før han til slutt ble arrestert. I mellomtiden fortsatte han angrepet sitt, ifølge politiet.

Sæverud forklarer at det var et uoversiktlig område, men at han foreløpig ikke kan si noe mer om hvorfor det tok tid å stanse angrepet.

– Ikke spre bilder fra hendelsen

Sæverud advarer om at det nå deles videoer og bilder med dramatisk innhold i sosiale medier. Han sier det er lite respektfullt overfor dem som er direkte rammet i saken.

– Vær så snill å slutte med det. Det er barn som er på sosiale medier, og man har ikke kontroll på hvordan det spres, sier Sæverud.

Trenger du noen å snakke med?

  • Kommunen har et kriseteam på Gyldenløve hotell.
  • Pårørende til dem som ble angrepet, og de som trenger støtte og hjelp, kan komme dit.
  • Mental helse ungdom har en døgnåpen alarmtelefon: 116 111.

Kari Anne Sand er ordfører i Kongsberg kommune. Til VG sier hun at de som bor der, er sterkt preget.

Ordfører Kari Anne Sand (Foto: Annika Byrde, NTB) sier: Nå må vi prøve å ivareta innbyggerne og dem som er direkte rammet av angrepene.
Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette