Hvordan tørke maiskorn til popcorn?
Hei!
Skolen vår høster grønnsaker på en bondegård i løpet av året. Denne uken skal vi høste maiskolber. Og vi lurer på: Hvordan tørke maiskorn til popcorn? Kan vi klare det selv?
Hilsen hele 6.-klasse
Hei 6.-klasse!
Takk for et tøft spørsmål. Popcorn blir til når tørkede maiskorn blir varmet opp. Kornene er så tørre at skallet er helt hardt. Men inni er det bitte litt vann igjen. Og når vannet varmes opp, blir det til damp. Damp tar større plass. Og dermed – POPP – sprekker skallet, og kornet vrenger seg med innsiden ut.
Spesiell type mais
Men hvis dere tørker maisen på kolbene dere har høstet på bondegården, er det kanskje bare ett av kornene som popper. Hvis dere er heldige.
Popcorn kommer nemlig fra en spesiell type mais. En type som får lov til å stå og tørke ute på åkeren. Så plukkes de tørre kolbene, maiskornene skrapes av og tørkes enda litt før de er klare som eksplosiv snacks.
Mais-typene vi vanligvis spiser i Norge, og som dere antagelig får plukke på bondegården, er spesielt søte i smaken og har et mye tynnere skall.
Løsning: plant popcorn
Men det finnes en løsning. Dere kan plante popcorn! Ta noen popcorn ut av posen, legg dem i vann i 12 timer til de er blitt bløte, lag et hull i jorden med fingeren, og dytt de myke frøene godt ned i bakken. Hvis dere får det til å spire og gro, får dere mais som ikke er noe særlig å spise. Men hvis dere høster dem til riktig tid, vil de gi små, hvite eksplosjoner som smaker godt med salt på.
Hilsen Andreas
- Skrevet av:
- Andreas Wahl
- Først publisert:
- Sist oppdatert: