Et hus til å spise opp
Både Emmi og bamsen Bjuti får god plass i pepperkakehuset. (Foto: Privat )
Emmi kan bo i pepperkakehuset sitt. Det er bygget av 30 kilo deig.
I midten av november 2019 startet Emmi (11) og foreldrene å bake pepperkaker hver eneste kveld. Etter to uker og 30 kilo pepperkake-deig var resultatet klart.
Innsiden av veggene og taket er forsterket med papp, så det ikke skal rase sammen.(Foto: Privat )
Julefamilie
– Huset er kult og digert, sier Emmi.
Hun og familien hennes elsker jul. Og de elsker å lage ting. Mamma Siren Knoff Bentsen forteller at pepperkakehusene blir større og større for hvert år.
– I år ønsket Emmi seg et hus man kunne gå inn i, sier Knoff.
Det var VG som først skrev om det eventyrlige kakehuset i Vestby utenfor Oslo.
Tegnet huset først
Før de startet å bake, tegnet Emmi hvordan hun ville at huset skulle se ut. Blant annet skulle døren og vinduet ha blondepynt.
Før familien begynte bakingen, ble huset tegnet og planlagt. (Foto: Privat )
For at huset ikke skal rase sammen, har de brukt papp på veggene og taket inni. Alt utenpå er laget av pepperkaker, glasur og godteri.
– Det er veldig viktig å bruke eggehvite istedenfor vann i glasuren. Med eggehvite blir glasuren steinhard, og da blir huset stabilt. Man bør også steke pepperkakene lenge. Ellers blir veggene myke, forteller moren til Emmi.
Fristende å spise
Vinduene er dekket med rispapir (tynne ark), slik at de ser ut som frostet glass. Selv om Emmi synes det er fristende å spise pynten, så har hun ikke forsynt seg av huset.
– Jeg fikk egentlig nok mens jeg pyntet, sier hun.
Emmi og familien elsker å lage julepynt. Dette er en rakett for late engler.(Foto: Privat )
Hammer og sag
Det er ikke noen liten jobb å knuse dette huset. For å få vegger og tak til å knekke må de bruke hammer og sag.
– I tillegg må melisen mykes opp med vann, ellers er den umulig å brekke,
forteller Knoff.
Hun sier at etterpå ligger det pepperkake smuler i hele huset. Emmi synes ikke det er så trist å ødelegge huset etter jul.
– Da har vi jo hatt det lenge. Og så kan vi begynne å planlegge neste års pepperkakehus!
- Skrevet av:
- Synne Søhoel
- Først publisert:
- Sist oppdatert: