Hvorfor er det aldersgrense på Snapchat og Instagram?
Mange barn lurer på hvorfor man må være en bestemt alder for å få bruke sosiale medier.(Foto: Andreas Brekke. )
Sosiale medier kan være både morsomt og praktisk. Så hvorfor må man være 13 år før man kan lage seg en profil?
Veldig mange barn spør meg hvorfor det er 13 års aldersgrenser på Snapchat, Instagram og andre sosiale medier.
Mange synes disse tjenestene er morsomme. Og mange synes det er rart at ikke alle som har lyst, kan ha sin egen konto.
Sjefene i Snapchat, Instagram og de andre sosiale mediene har bestemt at aldersgrensen skal være 13 år. Det er ulike grunner til det.
Når du lager en kontoEn brukerkonto eller en personlig profil på tjenesten. på sosiale medier, lager du også en avtale om hvordan du skal oppføre deg når du bruker disse tjenestene. I noen land er det ikke lov å lage slike avtaler med barn under 13 år. Derfor har de bestemt at slik må det være i Norge også.
Ekle eller skremmende
De har også satt aldersgrensen fordi de ønsker å beskytte barn mot bilder eller filmer som kan være ekle eller skremmende.
Det er viktig at barn er modne nok til å forstå at de ikke må dele eller legge ut bilder som ikke er bra, hverken av seg selv eller av andre.
Noen barn er for eksempel blitt lurt til å legge ut nakenbilder av seg selv. Noen angrer veldig på det senere.
Det som legges ut på nett, kan også være veldig vanskelig å få bort.
Det som legges ut på nett, kan også være veldig vanskelig å få bort, advarer Anne Lindboe. (Foto: Vidar Ruud / NTB )
Nettvett-regler
En del barn under 13 år lager en konto på sosiale medier selv om de som lager tjenestene har satt en aldersgrense. Noen får lov av foreldrene sine, mens andre får hjelp til å lage det av eldre venner eller søsken.
Det er veldig viktig at foreldrene dine vet at du har en profil. Det er også lurt at de er venn med deg på sosiale medier.
I tillegg er det lurt at dere snakker om nettvett-regler. Da blir det lettere å si ifra til en voksen hvis du opplever noe som er ubehagelig, skummelt eller leit.
Visste du?
Barneombudet jobber med å passe på at lover som angår barn og ungdom følges og at Norge ivaretar barnas rettigheter. Personen som velges som Barneombud, har jobben i en periode på seks år.
Anne Lindboe jobbet som Barneombud fra 2012 til 2018. Denne artikkelen sto på trykk i Aftenposten Juniors spesialutgave om nettvett i 2017.
- Skrevet av:
- Anne Lindboe
- Først publisert:
- Sist oppdatert: