Du må logge inn for å lese denne artikkelen.
Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?
Spør eksperten
Stivnet blod
Hei, Andreas!
Hvorfor stivner blodet på utsiden av kroppen, men ikke inni kroppen?
Hilsen Marie (8)
- Spør eksperten
- Aftenposten Junior
- Boks 1178 Sentrum
- 0107 Oslo
Andreas Wahl
Hei, Marie
Vi er mange som har fått et skrubbsår eller to i sommer. Og da stivner blodet til en hard skorpe.
Bestemte oppgaver
Når vi får et sår, ser vi bare rødt blod. Det ser ut som én ting, men er egentlig en spennende blanding. Blodet vårt består av litt klissete og seig væske som heter plasma. Rundt i den flyter det blodceller. Røde blodceller, hvite blodceller og blodplater er de mest kjente cellene i blodet. Alle har bestemte oppgaver i kroppen.
Tetter såret
Vanligvis flyter blodcellene fritt rundt med blodet. Men hvis en blodåre blir skadet, merker blodplatene det og begynner å klistre seg fast i hverandre og fast i såret. Når nok blodplater har koblet seg sammen, blir det en plugg som tetter såret.
Rød gelé
Men pluggen er ikke nok til å stoppe blødningen. Platene får også andre stoffer til å knyte seg sammen. De lager et nettverk av tråder. Men alt dette er så smått at vi bare ser det som en seig, rød gelé. Den størkner til slutt og blir til skorpen på såret.
Tørker ut
Det er altså hullet i blodåren som setter i gang det som til slutt blir en hard skorpe. En dråpe blod på gulvet vil ikke størkne på samme måte. Den tørker ut etter hvert, akkurat som en dråpe saft eller melk. Men den blir ikke til skorpe.
Må stoppes
Det er livsviktig at blodet oppfører seg på denne måten. Hvis ikke blodet stoppes fra å lekke ut av kroppen, vil vi få store problemer. Vi tåler å miste litt blod, men ikke for mye. Samtidig er det viktig at blodet ikke klumper seg sammen inni blodårene. En blodpropp på innsiden av kroppen er ikke bra.
Blodet vårt er ganske fantastisk, rett og slett.
Hilsen Andreas
- Skrevet av:
- Andreas Wahl
- Først publisert:
- Sist oppdatert: