Gå til innhold

Store protester i Iran: Noen klipper av håret i sinne

En kvinne med sorte klær holder en saks og klipper av deler av håret sitt.

Kvinner i mange land klipper av seg håret for å vise støtte til kvinner i Iran. Blant annet her i Sveits.(Foto: Peter Klaunzer, AP/NTB )

En kvinne ble arrestert og døde fordi hun viste håret sitt. Nå er mange veldig sinte.

Den siste tiden har det vært store demonstrasjoner i Iran. Ting blir satt fyr på i gatene, og folk er veldig sinte. Flere kvinner har klippet av håret sitt for å vise hva de mener.

Også mange andre steder i verden er folk sinte på de som styrer i Iran.

Mange har dødd i demonstrasjonene. Over 70 personer har mistet livet i Iran så langt, skriver nyhetsbyrået NTB. Og lederne i Iran advarer folk mot å demonstrere. Det er spesielt mange unge og kvinner som demonstrerer, skriver NRK.

Hanne Christiansen (Foto: Aftenposten) Portrettbilde av en kvinne som ser inn i kamera med lukket munn. sier: Folk er sinte, fordi en ung kvinne som het Mahsa Amini, nylig døde.

Christiansen er journalist i Aftenposten og skriver om det som skjer i Midtøsten.

Hun forteller at lederne i landet har skrudd av internett. Og mange apper er blitt sperret. Slik skal de gjøre at folk ikke kan snakke sammen og få med flere på å demonstrere.

Sinte menn står ute i gaten med armene i været og det er flammer ved siden av.

Slik scener har det vært mange av i Iran i det siste.(Foto: Wana News Agency, Reuters/NTB )

Hadde «feil» klær

Det er måten Amini døde på, som gjør mange forbannet.

– I Iran er det veldig strenge regler for hva kvinner kan ha på seg. Mahsa Amini ble arrestert fordi hun ikke hadde dekket til håret godt nok. Derfor klipper mange kvinner nå av seg håret i protest, sier Christiansen.

En kvinne blir barbert av håret på mens mange mennesker står rundt og viser frem skilt.

Også i New York i USA er det kvinner som klipper av håret sitt.(Foto: Stephania Keith, Reuters/NTB )

Kvinner i Iran må blant annet ha på seg løse klær og hijab, altså et sjal rundt hodet som dekker til håret, forteller hun.

– Mennesker som så Amini ble arrestert, mener at hun ble banket opp av politiet. Hun døde på sykehuset noen dager senere. Politiet mener at hun døde på grunn av hjerteproblemer, og at det ikke var deres skyld, sier Christiansen.

Tre kvinner holder opp plakater med bilde av en ung kvinne på.

Det er demonstrasjoner flere steder i verden. Disse kvinnene i Libanon viser frem bilder av Mahsa Amini.(Foto: Bilal Hussein, AP/NTB )

Følger med

Iran har noe som kalles moralpoliti som følger med på det folket gjør. De kan blant annet straffe folk for å:

  • Ikke ha på riktige klær
  • Hvis menn og kvinner er ute sammen uten å være gift

– Presidenten i landet, Ebrahim Raisi, har sagt at saken skal etterforskes. Det er likevel veldig få som tror at det vil få noen konsekvenser for moralpolitiet. Det er det mange som synes er veldig urettferdig, sier Christiansen.

Må ikke slutte

Det er ikke presidenten som styrer i Iran, men Ali Khamenei. Han er noe som kalles for en ayatollah. Men det vil nok ikke skje noe med ham, tror Christiansen.

En gammel mann med skjegg og en slags hatt står og snakker i en mikrofon.

Ali Khamenei styrer i Iran.(Foto: AP/NTB )

– De siste årene har det vært mange demonstrasjoner mot lederne i landet. De svarer med å sende politi og soldater ut i gatene for å straffe og arrestere demonstrantene, sier Christiansen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har blant annet sagt nylig at han er bekymret for rettighetene til kvinner i Iran.

Visste du?

Irans president skulle nylig bli intervjuet av en amerikansk journalist. Men han nektet, fordi hun ikke hadde hodesjal på.

Kilde: Aftenposten

Visste du?

Fotballstjernen Sardar Azmoun fra Iran la ut et innlegg der han skrev negativt om dem som styrer i landet. Innlegget ble slettet i løpet av noen minutter.Kilde: NRK

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette