Gå til innhold

Skal servere quiche til kroningen

Flere menn i dress og en kvinne i rødt står utenfor en murbygning, antakelig en kirke, ved et bort med fargerike blomster og en kake og en pai på.

Her får kong Charles’ brødre prøvesmake paien.(Foto: James Manning, AP/NTB )

Storbritannias nye konge og dronning har bestemt seg for å ha en pai til lunsj på kroningsdagen. Her får du oppskriften.

Du trenger:

Til deigen:

  • 125 g hvetemel
  • 1/2 teskje salt
  • 25 g kaldt meierismør, i terninger
  • 25 g smult (eller smør)
  • 2 spiseskjeer melk
  • Eller ferdiglaget paideig/butterdeig

Til pai-fyllet:

  • 125 ml melk
  • 175 ml creme fraiche
  • 2 egg
  • 1 spiseskje hakket, fersk estragon
  • Salt og pepper
  • 100g revet cheddar
  • 180g hakket spinat
  • 60g bondebønner eller soyabønner (bløtlagt eller fra boks)

Dette kan du ha ved siden av:

  • En grønn salat
  • Kokte nypoteter
Nærbilde av en gyllen pai med fyll av egg og grønne urter, som står på et fat og er delt opp i stykker, og i bakgrunnen er det blomster og en hvit kake, med et lite skilt som det står "big lunch" på.

Kong Charles og dronning Camilla har delt quiche-oppskriften, så britene kan spise samme lunsj som dem på kroningsdagen.(Foto: Coronation Big Lunch, Eden Project )

Slik gjør du

  1. Begynn med å lage deigen. Sikt mel og salt i en bolle. Tilsett smør og smult, og kna ingrediensene sammen med fingrene. Deigen skal føles sandete og litt som brødsmuler.
  2. Tilsett melken litt etter litt, og bland godt sammen med deigen. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet i 45 minutter.
  3. Strø litt mel på kjøkkenbenken, og bruk en kjevle til å rulle ut deigen til en runding som er omtrent 5 mm tykk.
  4. Legg deigen i bunnen og opp langs sidene i en ildfast form. Pass på at det ikke blir noen hull i deigen. Sett paiformen i kjøleskapet, og la den hvile der i 30 minutter.
  5. Skru ovnen på 190°C.
  6. Nå skal du steke paibunnen. Bruk dette trikset for at den ikke skal boble eller heve seg mens den steker: Legg bakepapir oppå paibunnen, og dekk bakepapiret med tørre bønner eller tørr pasta (som vekt). Stek i 15 minutter. Ta paideigen ut av ovnen, og fjern vekten og bakepapiret.
  7. Skru ned temperaturen i ovnen til 160°C.
  8. Visp sammen melk, creme fraiche, egg, urtene og krydderet.
  9. Strø halvparten av osten utover paibunnen, sammen med den hakkede spinaten og bønnene.
  10. Hell røren forsiktig over, så fyllet holder seg jevnt fordelt over paibunnen. Pass på å ikke lage hull i bunnen, dersom du må flytte på fyllet.
  11. Strø resten av osten over. Sett paien i ovnen og la den steke i 20–25 minutter, til den har fått fast form og er blitt gyllen i fargen.

Visste du?

Quiche er en fransk terte som består av smult-deig fylt med fløtesaus og biter av ost, kjøtt eller grønnsaker.

Kilde: coronation.gov.uk, countryliving.com

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette