Skal servere quiche til kroningen
Her får kong Charles’ brødre prøvesmake paien.(Foto: James Manning, AP/NTB )
Storbritannias nye konge og dronning har bestemt seg for å ha en pai til lunsj på kroningsdagen. Her får du oppskriften.
Du trenger:
Til deigen:
- 125 g hvetemel
- 1/2 teskje salt
- 25 g kaldt meierismør, i terninger
- 25 g smult (eller smør)
- 2 spiseskjeer melk
- Eller ferdiglaget paideig/butterdeig
Til pai-fyllet:
- 125 ml melk
- 175 ml creme fraiche
- 2 egg
- 1 spiseskje hakket, fersk estragon
- Salt og pepper
- 100g revet cheddar
- 180g hakket spinat
- 60g bondebønner eller soyabønner (bløtlagt eller fra boks)
Dette kan du ha ved siden av:
- En grønn salat
- Kokte nypoteter
Kong Charles og dronning Camilla har delt quiche-oppskriften, så britene kan spise samme lunsj som dem på kroningsdagen.(Foto: Coronation Big Lunch, Eden Project )
Slik gjør du
- Begynn med å lage deigen. Sikt mel og salt i en bolle. Tilsett smør og smult, og kna ingrediensene sammen med fingrene. Deigen skal føles sandete og litt som brødsmuler.
- Tilsett melken litt etter litt, og bland godt sammen med deigen. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet i 45 minutter.
- Strø litt mel på kjøkkenbenken, og bruk en kjevle til å rulle ut deigen til en runding som er omtrent 5 mm tykk.
- Legg deigen i bunnen og opp langs sidene i en ildfast form. Pass på at det ikke blir noen hull i deigen. Sett paiformen i kjøleskapet, og la den hvile der i 30 minutter.
- Skru ovnen på 190°C.
- Nå skal du steke paibunnen. Bruk dette trikset for at den ikke skal boble eller heve seg mens den steker: Legg bakepapir oppå paibunnen, og dekk bakepapiret med tørre bønner eller tørr pasta (som vekt). Stek i 15 minutter. Ta paideigen ut av ovnen, og fjern vekten og bakepapiret.
- Skru ned temperaturen i ovnen til 160°C.
- Visp sammen melk, creme fraiche, egg, urtene og krydderet.
- Strø halvparten av osten utover paibunnen, sammen med den hakkede spinaten og bønnene.
- Hell røren forsiktig over, så fyllet holder seg jevnt fordelt over paibunnen. Pass på å ikke lage hull i bunnen, dersom du må flytte på fyllet.
- Strø resten av osten over. Sett paien i ovnen og la den steke i 20–25 minutter, til den har fått fast form og er blitt gyllen i fargen.
Visste du?
Quiche er en fransk terte som består av smult-deig fylt med fløtesaus og biter av ost, kjøtt eller grønnsaker.
Kilde: coronation.gov.uk, countryliving.com
- Skrevet av:
- Elin Fjelldal
- Først publisert:
- Sist oppdatert: