Forsket på Biola – vant konkurranse
Dette bildet viser forskningsprosjektet til vinneren av årets Nysgjerrigper. Det handlet om Biola. (Foto: Privat )
Oline la merke til noe med Biola-glasset sitt. Det ble starten på et morsomt prosjekt.
Har du noen gang drukket et glass Biola og lurt på hvorfor glasset blir stripete når biolaen er drukket opp?
Oline (8) satt hjemme ved kjøkkenbordet og drakk Biola da tanken dukket opp.
På Storevarden skole var tredjeklassingene enige: De ville finne ut hvorfor.
Mange undersøkelser
Elevene tenkte seg frem til flere ulike hypoteser, altså mulige svar på spørsmålet. Er det fordi Bioalen er så tykk at den kan klistre seg til glasset? Er det fordi det er melk i?
Oline (8) merket seg at Biola danner striper i glasset. Sammen med klassen bestemte hun seg for å forske på hvorfor det er sånn.(Foto: Privat )
Blandet med eddik og kakao
Så startet undersøkelsene. De sammenlignet Biola med andre drikker og blandet den med melk, eddik og kakao. De testet Biola i ulike drikkebegre. Elevene lagde til og med sin egen surmelk.
De besøkte en gård og reiste til universitetet i Stavanger og snakket med en ekspert.
Dette fant de ut:
- Biola laget striper i alle mulige beholdere.
- Også når de blandet Biola med andre ingredienser.
– Vi fant ut at det er på grunn av at det er melkeproteinerEt næringsstoff som finnes i melken. i Biola, sier Elias (9).
Den tykke konsistensen gjør at Biola klistrer seg til glasset. Melkesyrebakteriene fortsetter å spise sukker fra melken. Proteinene i melken trekker seg enda mer sammen og sklir nedover mot bunnen av glasset. Slik blir det striper i det tomme Biola-glasset.
Veldig overrasket
Da dagen endelig kom og vinneren av årets nysgjerrigper skulle kåres, var elevene spente.
– Vi ropte av glede da vi vant, forteller Elias.
Pengepremien, 30.000 kroner, skal de kanskje bruke til et lekeapperat i skolegården og en klassetur.
– Godt og grundig
Trude Hauge i Forskningsrådet er imponert.
– Dette er et godt og grundig forskningsprosjekt, sier hun.
Nysgjerrigper
- Forskningskonkurranse for elever på 1.–7. trinn.
- Vinnerne får 30.000 kroner.
- Målet er å lære barn hva forskning går ut på.
Disse deltok også i konkurransen:
Mellomleggspapir
Trenger man egentlig mellomleggspapir? Det ville elever ved Trones skole undersøke.(Foto: Privat )
Hvorfor bruker vi mellomleggspapir mellom brødskivene? Og trenger vi det egentlig? Det ville førsteklassingene på Trones skole i Nordland finne ut.
Ved hjelp av en spørreundersøkelse fant de ut at elevene på skolen til sammen brukte rundt 20.000 mellomleggspapir i året. Men at de fleste egentlig ikke trengte det.
Det finnes andre alternativer. Man kan brette en skrive med syltetøy i to. Eller legge et salatblad mellom to skiver med salami.
Matlei
Har du noen gang sjekket hvor lenge du kan spise den samme maten før du blir lei? Det bestemte disse elevene seg for å gjøre.(Foto: Privat )
Har du noen gang lurt på hvor lenge man kan spise den samme maten uten å bli lei? Femte trinn på Storevarden skole i Rogaland bestemte seg for å undersøke.
I to uker spiste de den samme retten. De kunne velge mellom tomatsuppe, lapskaus, blomkålsuppe og fiskegrateng.
Noen av elevene spiste den samme retten til alle måltider. Andre fikk den kun servert til lunsj på skolen. På den måten fikk de testet hvor ofte man må spise en rett før man blir lei.
Etter hvert måltid fylte de ut et skjema: Er du lei? Hvordan føles kroppen?
De fant ut at det er vanskelig å bedømme hvor fort man blir lei eller ikke fordi det føles forskjellig fra person til person.
Hva ser blinde?
Elevene ved Hallagerbakken skole ville prøve å finne ut hva blinde ser. Her tester en elev forstørrelsesbriller.(Foto: Privat )
Hva er det blinde ser, og hvordan ser ingenting ut? Det er spørsmålene noen av elevene på 7. trinn på Hallagerbakken skole i Oslo lurte på.
Elevene leste om ulike øyesykdommer. De intervjuet en gruppe med eldre, blinde mennesker. De spurte for eksempel: «Er du født blind?», «Kan du se drømmene dine?».
Noe de fant ut, var at det var vanskelig for de blinde å sette ord på hva de ser. Noen kunne se omrisset av en bygning, mens andre så ingenting.
En av de eldre fortalte at han visste hva han drømte når han sov, men at det var vanskelig å gjenfortelle det.
Barn og søvn
Femte trinn på Den Norske Skole på Gran Canaria i Spania forsket på hvorfor barn ofte ikke vil legge seg.(Foto: Privat )
Hvorfor vil ikke barn legge seg? Femte trinn på Den Norske Skole på Gran Canaria i Spania bestemte seg for å undersøke. Elevene trodde det kunne være flere ulike grunner:
De laget et spørreskjema til alle elevene på skolen. Noen elever satt barnevakt, og foreldre hjalp også til.
Elevene testet fire forskjellige aktiviteter før soving: lese bok, bruke skjerm, snakke om dagen som har vært, og fysisk aktivitet.
De fant ut at store barn grubler mye, og at de derfor sliter med å sovne noen ganger. Mens små barn synes det er kjedelig å legge seg. Redselen for å få mareritt forsvinner når man blir eldre.
Visste du?
Fristen for å sende inn et forskningsprosjekt til neste Nysgjerrigper er 15. mars. Les mer om hva klassen må gjøre på nysgjerrigper.no
- Skrevet av:
- Margrethe Lindebø Skeie,
- Elin Fjelldal
- Først publisert:
- Sist oppdatert: