Gå til innhold

Samler inn penger til barn i Ukraina

En gruppe unge barn med fargerike vinterklær står utendørs bak en bord med kaker og leker på, og "Ukraina" skrevet i gule og blå bokstaver.

– Det føles positivt å hjelpe barn når vi er barn selv, sier Sara (11). På plakaten står det «Hjelp Ukraina!» Fra venstre: Linnea, Julie, Nora Johanne, Sara, Frida, Vilde, Embla og Mikkel.(Foto: Elin Fjelldal )

Mange barn ønsker å hjelpe menneskene i Ukraina nå. Denne gjengen samlet inn over flere tusen kroner.

Nederst i denne saken kan du se bilder av hva barn i hele landet har funnet på for å hjelpe Ukraina.

«Støtt Ukraina og få noe fint!» roper de når noen nærmer seg.

Vennene fra nabolaget i Oslo står bak et bord fylt med kaker, saft og leker. Bordet er dekket av plakater i blått og gult: fargene i det ukrainske flagget.

Vil hjelpe

De siste ukene har de hørt mye om krigen i Ukraina og hvordan den rammer uskyldige.

Linnea (8) (Foto: Elin Fjelldal) sier: Det er litt skummelt å se det som skjer.

Men å gjøre noe for å hjelpe gir en god følelse. Derfor har de basar, for andre gang på noen dager, selv om det bare er 1 varmegrad ute.

Johanne (10) (Foto: Elin Fjelldal) sier: Siden vi har så mye og de har så lite, så var det det minste vi kunne gjøre.

Pengene gir de til Redd Barna. Hittil har vennene sendt 8600 kroner.

Et nærbilde viser et kakestativ med sjokolade-kakestykker, med et ukrainsk flagg på toppen, popcorn, leker og to grønne og rosa ark med informasjon om hva inntektene går til.

Spør noen hva ting koster, er svaret: «Hva synes du den er verdt?» Én mann betalte 100 kroner for en kopp kaffe, forteller vennene.(Foto: Elin Fjelldal )

Ringer på dører

Et annet sted i Oslo går elever fra Trosterud skole fra dør til dør og spør om de som er hjemme, vil gi bort panten sin.

Seks jenter med vinterjakker står ute, foran en grå vegg, og holder plastposer fulle av tomflasker.

Elevene på 5. trinn på Trosterud skole har hatt utendørs kafé og pantet flasker for å hjelpe barn i Ukraina, Syria og Afghanistan. Fra venstre: Esra, Emma, Mineh, Isabel, Eliza og Hazal.(Foto: Elin Fjelldal )

Også personer som ikke har pant, vil hjelpe dem med å samle inn penger. En person som ikke hadde flasker å gi vekk, ga 600 kroner i stedet.

Isabel (10) (Foto: Elin Fjelldal) sier: Det er mange barn som ikke har det bra akkurat nå, og så har vi alt vi trenger.

– Dette tar så vidt tiden vår, så dette kan vi gjøre, sier Emma (10).

På noen dager har elevene på 5. trinn samlet inn over 24.000 kroner. At pengene kan gi barn mat og ting de trenger, gleder jentene.

Mineh (10) (Foto: Elin Fjelldal) sier: Når jeg spiser middag nå, så tenker jeg at nå kan noen andre også få middag.

Dette går pengene til

Birgitte Lange er leder for Redd Barna i Norge. Hun sier at de aldri før har opplevd at så mange barn vil hjelpe.

(Foto: Nora Lie, Redd Barna) Portrett av en kvinne med langt, lyst hår og briller, som smiler mot fotografen fra en grå bakgrunn. sier: – Vi er utrolig glade for alle barn som samler inn penger. Vi setter enormt stor pris på hver og en som velger å støtte arbeid vårt for barn.

Redd Barna har fått med seg at barn over hele landet har basar, selger lekene sine, lager smykker eller holder konserter og danseoppvisninger for å samle inn penger.

Hva gjør dere med pengene dere får inn?

– Redd Barna har folk som jobber for oss i Ukraina og i landene rundt. Pengene som er samlet inn, blir brukt til det som trengs aller mest nå, sier Lange.

Pengene blir brukt til:

  • Nødhjelp som mat og vann.
  • Tak over hodet og trygge plasser der barn kan leke.
  • De deler også ut penger til de voksne flyktningene slik at de kan kjøpe det de og barna trenger.

Hvordan får man pengene frem til de i Ukraina?

– Redd Barna har folk som jobber for oss i Ukraina og i landene rundt. Akkurat nå jobber vi mest på grensene til Ukraina, fordi det for farlig der på grunn av krigen. Så fort det er mulig kommer vi til å jobbe mer inni selve Ukraina. For selv om mange har flyktet, er de fleste fremdeles igjen. Ofte er det de mest sårbare og de som hadde det vanskelig fra før.

Se hva andre har gjort for å hjelpe:

Solgte 300 nett på 10 dager

Hedvig (9) og Augusta Louise (8) fra Stavern selger bærenett for å hjelpe flyktninger. I mars solgte de nett på fotball-cupen Stag Meny Cup.(Foto: @altblirbrajentene )

Allerede for to år siden begynte Hedvig og Augusta Louise med å selge t-skjorter, for å samle inn penger til barna i Moria. Det er en stor flyktningleir i Hellas. 65.000 kroner ble gitt til organisasjonen Dråpen i havet.

Da de så en ny strøm av flyktninger på nyhetene i mars, bestemte de seg for å starte en ny innsamling. Denne gangen har de laget bærenett, som de selger utenfor lokale butikker i Stavern og på sosiale medier.

Solgte lekene sine

Tre unge jenter med vinterjakke og pannebånd står bak en lite, hvitt bord med barneleker på, mens den ene holder et ark der det står "Ukraina" inni et hjerte.

Tre venninner fra Tønsberg bestemte seg for å selge leker for å få inn penger til Ukraina. Fra venstre: Hedvig, Fia og Ronja(Foto: Privat )

Hedvig, Fia og Ronja hadde aldri tidligere hørt nyheter fra en krig som foregår i Europa.

Ronja sier: Det startet med at det kom mye på nyhetene, og så begynte de voksne å snakke om det. Jeg ble litt redd, for jeg trodde at krigen også kunne komme til Norge.

De synes veldig synd på dem som må flykte fra krigen, og som har mistet familie og hus.

– Vi hadde lyst til å hjelpe noen, forteller Fia.

Derfor bestemte de seg for å selge leker de ikke bruker lenger. På to dager tjente de nesten 1200 kroner til Redd Barna.

Leverte muffins på døra

Fra venstre: Martine, Nina og Malene lagde bakevarer som de solgte til naboer, for å samle inn penger til Ukraina.(Foto: Privat )

Disse tre venninnene fra Sædalen skole i Bergen bakte både cookies og muffins, som de la i en kurv. Så tok de på yttertøy og ringte på dørene i nabolaget. De fikk inn nesten 2300 kroner på aksjonen.

Solgte muffins

Fra venstre: Leja, Ronja, Julian og Linnea(Foto: Privat )

Disse fire vennene i 5. klasse på Ørskog skule i Ålesund fant ut at de ville hjelpe Redd Barna. Derfor bestemte de seg for å bake muffins, og spurte om å få sitte på butikken og selge dem. Salget ga god fortjeneste: For 10 muffins fikk de inn hele 800 kroner til hjelpeorganisasjonen.

Kakesalg på skolen

En gruppe elever holder hendene i været og "peker" mot kjøkkenbenken i skolekantinen, som de står på hver sin side av, der det er fullt av kaker.

Elevene på 5. trinn på Mesterfjellet skole i Larvik arrangerte kakesalg til inntekt for Ukraina. Elevene bakte kakene hjemme og inviterte hele skolen på kakebuffet neste dag! (Foto: Privat )

De fikk inn 7000 kroner på skolekafeen. (Foto: Privat )

Fikk hilsen fra Matoma

Ella (10), Elida (10) og Astrid (11) fra Stavern er bekymret for barn som er på flukt.

– Vi ville hjelpe barna. Siden de ikke har så mye, forteller de.

Derfor laget de 7 liter med vaffelrøre. Vaflene solgte de ved en lokal butikk, der de fikk låne strøm til vaffeljernet sitt.

På et par timer fikk jentene inn over 2000 kroner, som de ga til Røde Kors. Fra venstre: Elida, Ella og Astrid.(Foto: Privat )

På to timer med vaffelsteking fikk de inn mer enn 2000 kroner. Noen betalte 300 kroner for én vaffelplate.

– Jeg ble glad for da kan andre bruke pengene og kjøpe klær og ting de trenger, sier Ella.

Artisen Matoma har også engasjert seg for å samle inn penger til krigsofrene. Noen dager etter vaffelsalget hadde moren til Astrid en overraskelse til jentene: De hadde fått en hilsen fra Matoma.

BLE OVERRASKET: – Det var veldig kult! Han sa at han syntes det var bra at vi gjorde det. Vi ble veldig glade når vi kunne hjelpe, sier Astrid. (Foto: Privat )

Hadde fredsmarkering på skolen

I mars hadde Fevik skole i Grimstad en fredsmarkering.(Foto: Privat )

Dikt, sang og taler var noen av punktene på programmet da Fevik skole holdt en markering ute i skolegården. Budskapet for arrangementet var at «fred er eneste vei». Elevene stilte med plakater med anti-krig-slagord og laget hvite fredsduer av papir.

Elevrådet og ledelsen ved skolen laget også en innsamlingsaksjon. Pengene de får inn blir gitt til organisasjonen Unicef, som skal gi nødhjelp til mennesker i Ukraina.

Laget løpeutfordring

Elever ved Sande skole løp lenger enn avstanden mellom Norge og Ukraina i sin innsamlingsaksjon til Unicef.(Foto: Privat )

Elevene ved Sande skole i Sandefjord ville også hjelpe barn i nød i Ukraina. Det gjorde de på en kreativ måte. Noen av elevene gjorde småjobber hjemme. Andre hadde vaffelsalg i byen, og noen laget gule og blå armbånd som de solgte.

I tillegg ble flere elever med på en utfordring: Ville de klare å løpe eller gå like langt som distansen mellom Norge og Ukraina? Det er nesten 2000 kilometer langt, men elevene klarte å løpe enda lenger!

Da innsamlingsuken var over, hadde elevene samlet inn mer enn 50.000 kroner til Unicef.

7. klassingene sørget for å holde tellingen på antall runder og regne sammen hvor mange kilometer det ble. (Foto: Privat )

Bakte muffins

To unge gutter med lue og jakke står ute ved et bord med et brett med muffins og et ukrainsk flagg foran, laget av gule og blå plakater.

– Jeg og broren min bakte 90 muffins og solgte disse til inntekt for Redd Barna i Ukraina. Vi samlet inn 3000 kroner! Det føltes godt å støtte en god sak, og å gjøre noe for barna i Ukraina, forteller Trym (8) fra Oslo. Fra venstre: Trym og lillebror Birk (5).(Foto: Privat )

Samlet inn flere titalls tusen

De 39 elevene på Husøy skole gjorde en stor innsats for å samle inn penger til Ukraina.(Foto: Privat )

På Husøy skole på Senja er det bare 39 elever totalt. Men på tross av at de er få, klarte de å samle inn et enormt beløp.

4. mars arrangerte de loddsalg, flaskeinnsamling og kakesalg. I tillegg fikk de inn penger fra sponsorer.

Elevene pantet blant annet flasker for å samle inn penger.(Foto: Privat )

Visste du?

De 39 elevene på Husøy skole på Senja samlet inn 58.000 kroner til Ukraina på én dag.

Laget en «spleis»

Elever på en liten øy på Nordmøre hadde kakesalg og «spleis» for å hjelpe. (Foto: Lena Osen Tuven )

Elevene i 5. klasse på Smøla barneskole arrangerte nylig et kakesalg til inntekt for Ukraina. I tillegg opprettet de en innsamling på nett, som kalles for «spleis». De fikk inn mer enn 15.000 kroner på dette.

– Vi kommer fra en ganske liten plass, så vi er veldig fornøyd med resultatet! sier lærer Lena Osen Tuven.

Solgte kaker og saft

Vennene Sverre (11) og Johannes (10) fra Oslo solgte kaker, boller, saft og marshmallows i nabolaget sitt. Salget gikk like strålende som været var, forteller de. Kafeen fikk inn mer enn 700 kroner, som de ga til Røde Kors Ukraina. Fra venstre: Sverre og Johannes(Foto: Privat )

Laget mini-loppis

Venninnene Helene og Sigrid fra Ås hadde lenge planlagt å ha et loppemarked. Derfor hadde de allerede samlet mange ting de kunne selge før krigen brøt ut. Da det skjedde, bestemte de seg for å gjennomføre planen.

Helene (10) og Sigrid (10) er glade og stolte over å kunne være med på å gjøre en forskjell.(Foto: Privat )

På loppemarkedet solgte de også boller, saft og kaffe. I tillegg laget de en «spleis». Da de var ferdige, hadde de fått inn mer enn 14.000 kroner til Redd Barna.

Arrangerte lotteri

Elevene på Bergsøy skole i Fosnavåg i Herøy samarbeidet om å lage et stort lotteri. Loddene ble solgt til familie, naboer og venner. I tillegg fikk elevene støtte fra bedriftene som holder til i området.

– Vi takkar alle som har gitt gevinst og alle som kjøper lodd. Vi sender varme tankar til dei som er redde, til dei som svelt og til dei som manglar håp og framtidstru, sier rektor Marit Lillestøl. (Foto: Privat )

Elevene har lært mye om hvordan organisasjoner jobber for å hjelpe menneskene som er rammet av krigen, og hvor viktig det er at krigens ofre får tilgang på nødhjelp.

Det elevene har lært, har gjort at de kjenner et ansvar for å hjelpe til, forklarer rektor Marit Lillestøl. Pengene de fikk inn, ble gitt til en innsamlingskampanje som Unicef, Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Caritas og Redd Barna samarbeider om.

Bakesalg i Øygarden

Helene (13) bor i Øygarden, utenfor Bergen. I forrige uke hadde hun et bakesalg på det lokale senteret. Der fikk hun inn omtrent 2000 kroner, som hun ga til organisasjonen Unicef. Helene oppfordret kjente til å komme og kjøpe via sosiale medier. (Foto: Privat )

Visste du?

I starten av mars tok Øygarden imot noen av de første ukrainske flyktningene i Norge.

Fylte sekker med pant

5. klassingene Julie og Sara brukte flere ettermiddager på å gå rundt i nabolaget og spørre om panteflasker. (Foto: Privat )

– Vi synes veldig synd på de som er rammet av krigen, og vil gjerne støtte så godt vi kan, sier Sara.

Hun har sydd sitt eget pannebånd i blått og gult (fargene i Ukrainas flagg). Sammen med venninnen Julie har hun samlet pant i nabolaget sitt i Trondheim.

Målet er å samle inn 5000 kroner til Røde Kors i løpet av mars. De har allerede samlet inn mer enn halve beløpet. De fleste som åpner døren, er positive til å gi vekk pant hjelpe, forteller venninnene.

– Vi må stå sammen for en bedre verden! sier Julie.

Samler inn penger flyktninger

Elevene på 6. trinn på Bossekop skole i Alta som har også en innsamlingsaksjon. Til nå har de samlet inn mer enn 16000 kroner til Flyktninghjelpen. Det er en norsk organisasjon som hjelper mennesker som er på flukt over hele verden.(Foto: Privat )

Leah (11) bestemte seg for å samle inn penger til Flyktninghjelpen. Hun fikk venninner fra klassen med på planen. Fra venstre: Leah, Angelika, Iselin, Sofie og Caroline.(Foto: Privat )

– Jeg ville gjerne hjelpe Ukraina og gjøre en forskjell, forteller Leah fra Åsane.

Nylig solgte hun dukker, leker, vafler og kaker sammen med venninner fra klassen, utenfor en butikk.

Først hadde de tenkt å ha et loppemarked for å tjene penger til forskjellige organisasjoner. Men da krigen startet i Ukraina, og de så hvor mye fortvilelse det er i landet, bestemte de seg for å heller gi alle pengene til Flyktninghjelpen.

Lekene de ikke fikk solgt denne dagen, planlegger de å selge ute på en dag med fint vær.

Slik kan man hjelpe:

  • Lag en bod der du kan stå og selge ting. Lag plakater til boden og ha et slagord dere kan rope, så dere blir synlige.
  • Du kan selge: varm kaffe fra termos, saft, popcorn, kaker, leker og klær du ikke trenger eller noe du har laget selv.
  • Hold en konsert eller lag en type forestilling.
  • Gå rundt i nabolaget og samle inn panteflasker. Ha med et ark der det står hvorfor du gjør det og hvem pengene går til.
  • Gjør det flere sammen, så blir det hyggeligere.
  • Fortell nabolaget hva dere planlegger, eller del det i sosiale medier.
  • Overfør pengene til en organisasjon.

Tipsene er delt av de som ble intervjuet i saken.

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette