Her forsvinner solen helt
Å få sol gjør oss gladere! Det mener Miro (11), Daniel (11), Ulrikke (9), Maren (8) og Agnes (11).(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )
Slik er det for disse barna å leve i mørket halve året.
Du har kanskje lagt merke til det: Lyset som strømmer inn vinduet om morgenen. At du ikke lenger går til skolen i mørket. Og at solen fortsatt er oppe når du spiser middag.
Men tenk om du ikke hadde sett solen på et halvt år.
Slik er det for barna fra Rjukan i Telemark. Der er sentrum omringet av høye fjell som stenger solen ute om vinteren. Bare et stort speil på toppen av fjellet kan få solstråler ned til sentrum!
På Rjukan får innbyggerne bare sol fra solspeilet mellom oktober og mars. (Foto: Erik Johansen, NTB )
Solspeilet
På Rjukan er det ikke sol mellom oktober og mars. Derfor ble det satt opp tre gigantiske speil på toppen av fjellet. De sender refleksjoner av solen ned i den mørke dalen.
- Speilene er datastyrt og gjør at solstrålene treffer torget i byen.
- Solspeilet har ikke virket de siste årene. Nå brukes mye penger på å fikse det.
- Ideen om et solspeil kom først for over 100 år siden, men ble ikke bygget før i 2013.
Kilde: Visit Rjukan
Daniel (11) synes solspeilet føles som en ekte sol. – Du blir varm når du får solstrålene på deg, sier han. (Foto: Tore Meek, NTB )
Blir mer glade
Endelig er mørketiden på Rjukan over. Solen er tilbake.
Det er elever på Rjukan barneskole glade for.
– Uten sol blir det kjedeligere. I mange filmer pleier det å være grått og regn når det er triste scener. Sånn er det litt her også. Det føles tristere, sier Miro (11).
Han er ekstra stolt over solspeilet på Rjukan.
– De ville lage et solspeil i 1913. Men det var min pappa som klarte å gjøre det. Speilet var ferdig da jeg ble født, sier Miro.
Elevene gleder seg til årets solfest. Da feirer de at solen er kommet tilbake.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )
I slutten av mars starter sommertiden, og dagene blir lysere. Det er Rjukan-gjengen glad for.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )
Derfor blir du mindre trøtt
Mer dagslys og sol gir oss energi. Vi får lyst til å være våken lenger og vi føler oss ikke så trøtte, sier professor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.
Han kan veldig mye om hvordan vi holder kroppen frisk og sterk. Han er rektor ved Høgskolen i Østfold.
Hvorfor er dagslys viktig?
– Forskning viser at solen har mange positive effekter på helsen vår. Når solstråler treffer huden, lager kroppen vitamin D. Dette vitaminet er godt for kroppen og den mentaleDet handler om tankene og følelsene dine. helsen vår, sier Jelsness-Jørgensen.
Solfest
Snart skal barna på Rjukan feire at solen kommer tilbake, på årets solfest!
– Det er veldig gøy. Vi har show på skolen, spiser solboller og klementiner. Så er det en parade hvor alle kler seg ut, sier Agnes.
I år er det 100 år siden solfesten ble arrangert for første gang.
– De med kulest kostyme får en pris. Jeg har kledd meg ut som soldat og pirat før. I år skal jeg være en av vaktene fra Squid Game, sier Miro.
Hvordan er det å bo et sted uten sol?
Visste du?
- Det blir offisielt sommertid 30. mars.
- Da stilles klokken frem én time, og det blir mørkt en time senere enn vanlig.
- Grunnen til at man innførte sommertid, var å spare energi og få mer dagslys de timene i døgnet man er mest aktiv.
Kilde: Lille norske leksikon
Mørketid
Det er flere steder i Norge enn Rjukan som ikke har sol om vinteren. I de nordligste stedene i Norge er det mørkt døgnet rundt om vinteren. Det er fordi solen befinner seg under horisontenLinjen der himmelen ser ut til å møte jorden eller havet..
Kilde: Lille norske leksikon
- Skrevet av:
- Maria Sirevåg Wilhelmsen
- Først publisert:
- Sist oppdatert: