Gå til innhold

Her forsvinner solen helt

Fem barn som hopper samtidig på en utendørs plass med hus og fjell i bakgrunnen

Å få sol gjør oss gladere! Det mener Miro (11), Daniel (11), Ulrikke (9), Maren (8) og Agnes (11).(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )

Slik er det for disse barna å leve i mørket halve året.

Du har kanskje lagt merke til det: Lyset som strømmer inn vinduet om morgenen. At du ikke lenger går til skolen i mørket. Og at solen fortsatt er oppe når du spiser middag.

Men tenk om du ikke hadde sett solen på et halvt år.

Slik er det for barna fra Rjukan i Telemark. Der er sentrum omringet av høye fjell som stenger solen ute om vinteren. Bare et stort speil på toppen av fjellet kan få solstråler ned til sentrum!

Folk sitter på benker i sentrum av en liten by med høstfargerike trær og en fjellkjede med solstråler i bakgrunnen

På Rjukan får innbyggerne bare sol fra solspeilet mellom oktober og mars. (Foto: Erik Johansen, NTB )

Solspeilet

På Rjukan er det ikke sol mellom oktober og mars. Derfor ble det satt opp tre gigantiske speil på toppen av fjellet. De sender refleksjoner av solen ned i den mørke dalen.

  • Speilene er datastyrt og gjør at solstrålene treffer torget i byen.
  • Solspeilet har ikke virket de siste årene. Nå brukes mye penger på å fikse det.
  • Ideen om et solspeil kom først for over 100 år siden, men ble ikke bygget før i 2013.

Kilde: Visit Rjukan

Store speil reflekterer solen mot fjellsiden, omgitt av skog, med solcellepaneler langs bakken

Daniel (11) synes solspeilet føles som en ekte sol. – Du blir varm når du får solstrålene på deg, sier han. (Foto: Tore Meek, NTB )

Blir mer glade

Endelig er mørketiden på Rjukan over. Solen er tilbake.

Det er elever på Rjukan barneskole glade for.

– Uten sol blir det kjedeligere. I mange filmer pleier det å være grått og regn når det er triste scener. Sånn er det litt her også. Det føles tristere, sier Miro (11).

Han er ekstra stolt over solspeilet på Rjukan.

– De ville lage et solspeil i 1913. Men det var min pappa som klarte å gjøre det. Speilet var ferdig da jeg ble født, sier Miro.

Barn leker på en lekeplass med klatrestativ; noen henger opp ned og en står på bakken i vinterklær, mens det er fjell og hus i bakgrunnen

Elevene gleder seg til årets solfest. Da feirer de at solen er kommet tilbake.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )

Fem barn står sammen på en uteplass foran fjell, noen i vinterklær, alle smiler og står tett inntil hverandre

I slutten av mars starter sommertiden, og dagene blir lysere. Det er Rjukan-gjengen glad for.(Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten )

Derfor blir du mindre trøtt

Mer dagslys og sol gir oss energi. Vi får lyst til å være våken lenger og vi føler oss ikke så trøtte, sier professor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Han kan veldig mye om hvordan vi holder kroppen frisk og sterk. Han er rektor ved Høgskolen i Østfold.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen. Foto: Bård Halvorsen Mann i blå dress med armene i kors står ved en glassvegg med refleksjon av ham selv sier: Når det er mørkt, sender hjernen signaler om å produsere melatonin. Det er et hormon som hjelper oss å sove og gjør oss trøttere.

Hvorfor er dagslys viktig?

– Forskning viser at solen har mange positive effekter på helsen vår. Når solstråler treffer huden, lager kroppen vitamin D. Dette vitaminet er godt for kroppen og den mentale helsen vår, sier Jelsness-Jørgensen.

Solfest

Snart skal barna på Rjukan feire at solen kommer tilbake, på årets solfest!

– Det er veldig gøy. Vi har show på skolen, spiser solboller og klementiner. Så er det en parade hvor alle kler seg ut, sier Agnes.

I år er det 100 år siden solfesten ble arrangert for første gang.

– De med kulest kostyme får en pris. Jeg har kledd meg ut som soldat og pirat før. I år skal jeg være en av vaktene fra Squid Game, sier Miro.

Hvordan er det å bo et sted uten sol?

Agnes (11) (Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten) Ung jente med langt, mørkt hår og en grønn genser står foran en gul vegg sier: Jeg går veldig mye på tur og hører på musikk. Nå som det er lysere, er det finere å være ute. Vinteren er kald, mørk og litt dyster. Jeg liker våren og høsten aller best.
Miro (11) (Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten) Ung gutt i mørk jakke står foran en sennepsgul vegg, ser direkte inn i kameraet sier: Når solen er tilbake, blir jeg gladere. Det føles rart og uvant å få sol i ansiktet, siden det har gått mange måneder uten. Men da kan vi endelig gjøre mer ute, som å sykle, bade og gå i shorts.
Ulrikke (9) (Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten) Jente med blondt hår som har på seg en fargerik bølget genser og en flerfarget lue står foran en sennepsgul vegg sier: Om vinteren er det kjedelig og altfor mørkt! En gang var det så mørkt at jeg ikke så katten min. Jeg synes det er deiligere når det er varmt.
Daniel (11) (Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten) Ung gutt med blå briller og svart-blå Yamaha-jakke foran en gul vegg sier: Vi blir vant til at det ikke er sol om vinteren, og det er egentlig ikke så verst. Men det er veldig deilig å få solen tilbake. Jeg blir gladere og mindre trøtt. Også kan jeg sole meg litt. Jeg er blekere om vinteren.
Maren (8) (Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen, Aftenposten) Jente med lyst krøllete hår i lysegrå genser foran en vegg malt i en lys gul farge sier: Om vinteren sovner jeg fortere. Men fordi det er lysere nå, er det enklere å våkne om morgenen. På skolen kan vi ta av oss jakkene fordi det er litt varmere. Og vi kan leke sisten ute i friminuttet uten å skli på isen.

Visste du?

  • Det blir offisielt sommertid 30. mars.
  • Da stilles klokken frem én time, og det blir mørkt en time senere enn vanlig.
  • Grunnen til at man innførte sommertid, var å spare energi og få mer dagslys de timene i døgnet man er mest aktiv.

Kilde: Lille norske leksikon

Mørketid

Det er flere steder i Norge enn Rjukan som ikke har sol om vinteren. I de nordligste stedene i Norge er det mørkt døgnet rundt om vinteren. Det er fordi solen befinner seg under horisonten.

Kilde: Lille norske leksikon

Skrevet av:
Maria Sirevåg Wilhelmsen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette