Lager mat fra hele verden
Fra mauritiske chilikaker til namibiske oksehaler: Max (7) og Melvin (6) har smakt mye forskjellig mat.
Foreldrene ville at barna skulle smake på mer forskjellig mat. Da fant de på noe lurt. Én gang i uken samles familien fra Stavanger og trekker en lapp med et land på. Så lager de mat fra det landet. – Jeg synes det er spennende, sier Melvin. (Foto: Kristian Jacobsen )
I posen ligger lapper med alle verdens flagg.(Foto: Kristian Jacobsen )
De begynner med å søke på nett og lære litt om landet. Så blir de enige om én matrett derfra og finner oppskriften. Denne dagen ble det Thailand. De skal lage pad thai, en kjent rett med nudler og kylling. – Thailand har så mye god mat, sier Max.(Foto: Kristian Jacobsen )
Ingrediensene handler de på en asiatisk matbutikk. Der har de flere grønnsaker og krydder enn i vanlige dagligvarebutikker, forklarer Max. Men det er ikke alt de får tak i. – Da vi hadde Namibia, så vi på flere retter med larver. Men det var ikke så lett få tak i! sier mamma Maria. (Foto: Kristian Jacobsen )
Familien begynte også med dette fordi det er hyggelig å lage mat sammen. Max og Melvin har tre eldre søsken til som er med når de kan. Max synes det er gøyest å skjære opp urter. – Men jeg liker best å spise maten, sier han.(Foto: Kristian Jacobsen )
Maten er servert! Hvis Max må velge, synes han mat fra Sør-Korea er best. Mens det rareste han har smakt? Chukuchuk, en rett fra Marshalløyene. – Det var risballer med kokos rundt, sier han.(Foto: Kristian Jacobsen )
Noen av rettene de har laget:
Mauritius: gâteaux piments. Chilikakene ligner litt på falafel og brukes som tilbehør eller smårett. Det er laget av gule erter, chili, krydder og urter. (Foto: Privat )
Laos: laab. Dette er regnet som nasjonalretten i Laos. Det er en slags kjøttsalat med svinekjøtt, urter, krydder og ris. Max og Melvin likte det så godt at de fikk det med seg i matboksen dagen etter.(Foto: Privat )
Marokko: kjøttboller og couscous. Marokkanske kjøttboller er laget med litt andre krydder enn vi er vant til. – Det smakte litt rart, sier Max. (Foto: Privat )
Namibia: oksehale-ragu. Barna syntes det var litt rart å spise haler, men de likte det godt. – Vi fant ut at de spiser ofte gryterett og kjøttretter i Namibia, sier Maria.(Foto: Privat )
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: