Gå til innhold

Denne personen er ikke ekte

Utklipp fra Instagram med et bilde av en kvinne med blondt hår og hvit kjole som sitter i en hestevogn.

Feli viser frem et liv i luksus på Instagram.(Foto: Skjermdump Felis Instagram )

Feli er blitt populær på Instagram – med over 300.000 følgere. Men det er én ting ikke alle vet. Feli er ikke ekte, men laget av kunstig intelligens.

Feli er en blond og ung kvinne som legger ut mange bilder på Instagram. De viser:

  • at hun lever et liv i luksus
  • at hun er sammen med kjæresten sin
  • at hun har på seg flotte klær

Selv superstjernen Kim Kardashian har likt ett av bildene hennes. Men Feli er ikke ekte. Hun er nemlig laget av kunstig intelligens. Det skriver TV 2.

Utklipp av Instagram av et bilde av en blond kvinne som går ved siden av en brun hest.

Blant annet er det flere bilder av Feli med hester.(Foto: Skjermdump Felis Instagram )

Lager bildene

Det er en 27 år gammel kvinne som har laget bildene og lagt dem ut på Instagram. Hun har kallenavnet Feli. Derfor heter også brukeren på Instagram det.

Kvinnen brukte et dataprogram til å lage bilder. Kjæresten hennes likte bildene og ba henne legge dem ut.

Umulig å se

Bilder som er laget av kunstig intelligens, kan være så gode at det er umulig å se at de ikke er ekte. Det sier Inga Strümke. Hun er forsker og en av dem i Norge som kan mest om kunstig intelligens.

Inga Strümke (Foto: Torbjørn K. Grønning) En kvinne med langt, mørkt hår har på seg en svart jakke og ser inn i kamera. sier: Bare ved å se på bildene klarer ikke jeg heller å se om de er ekte.

Strümke tror det bare kommer til å bli mer av kunstig intelligens-bilder i fremtiden. Det er fordi mye kunstig intelligens er lett å bruke.

Hva blir det viktigste for å vite hva som er ekte eller ikke i fremtiden?

– Det viktigste er å se på hvem som legger det ut, ikke på innholdet. Og å vite hvem du kan stole på, og hvordan du kan sjekke om det er ekte, sier Strümke.

Hun sier at dersom man ser en nyhet for eksempel som virker helt utrolig, kan det være lurt å sjekke andre steder du stoler på for å se om det faktisk har skjedd.

Tenker på det

Kvinnen bak brukeren Feli vet at det er vanskelig å se hva som er ekte og ikke. På kontoen sin skriver hun øverst at alle bildene er laget av kunstig intelligens.

Aftenposten Junior har forsøkt å få en kommentar fra dem som eier Instagram, men de har ikke svart. Vi ville høre hva de synes om at det er kontoer med falske personer på Instagram.

Kan bli trist

På sosiale medier er det veldig mange som legger ut ting som gjør at det ser ut som de har et perfekt liv. Felis liv kan virke som en drøm for mange. Det kan være vanskelig, sier psykolog Benjamin Baarli Silseth.

Dette gjelder ikke bare kunstig intelligens, men også ekte influensere som legger ut flotte bilder av seg selv og livet sitt.

Benjamin Baarli Silseth (Foto: privat) En ung mann med brunt hår og mørk skjorte som står med armene i kors og ser mot kamera. sier: Jeg tror mange kan ende opp med å føle at deres eget liv og den man er, kanskje ikke er nok.

Dette kan du gjøre

– Det er viktig å minne seg selv og andre om at det man ser på sosiale medier, bare er litt av andres liv. For de aller fleste av oss er ikke livet sånn som vi ser på sosiale medier, sier Silseth.

Det kan også vært lurt ikke å følge for mange kontoer som legger ut denne typen innhold. Da kan man få et galt inntrykk av hvordan livet er.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette