Tror tusenvis av planter og dyr kan reddes
Disse apene kalles løvetamariner. Det er en art som kan forsvinne.(Foto: Bruna Prado, AP/NTB )
Nylig ble landene i verden enige om en veldig viktig avtale om naturen. Den kan bety mye – om landene faktisk gjør som de sier.
Mange dyr og planter kan bli borte. KlimaendringeneNår klimaet og været endrer seg. Det kan bli varmere, kaldere og mer ekstremt vær. ødelegger for naturen. Men nå er det kommet et lyspunkt: en ny avtale.
Avtalen ble laget på et naturmøte i Canada. Der la 193 land i verden en plan om hvordan mange planter og dyr kan reddes. To av tingene de ble enige om, er:
- Hjelpe dyr og natur som er i ferd med å bli borte
- Ta bedre vare på naturen
Tidenes beste avtale
Han er journalist i Aftenposten og skriver mye om natur, klima og dyr. Han var på møtet i Canada.
Men vil egentlig avtalen hjelpe?
– Ja, avtalen vil hjelpe. Verden har aldri hatt en så bra naturavtale før. Planen nå er at en tredjedel av kloden skal vernesÅ ta vare på noe eller å beskytte noe. eller på annen måte bevares. Men det skjer bare hvis alle de 193 landene gjør som de nå har lovet, sier Mathismoen.
Pipafrosken lever i Sør-Amerika. Den har fått vanskeligere forhold de siste årene fordi mye skog forsvinner, skriver Store norsk leksikon.(Foto: Ole Mathismoen )
Tranearten er en av artene som kan forsvinne i fremtiden. Over 40.000 dyrearter er i fare, ifølge naturvernorganisasjonen IUCN. I Norge er nesten 3000 dyr truet av utryddelse.(Foto: Gerald Herbert, AP/NTB )
Mange kan reddes
Han sier at avtalen er viktigst for deler av naturen som er truet. Den som nå står i fare for å bli borte.
Norge har lovet å ta vare på mer gammel skog enn vi har gjort. Det kan hjelpe mer enn 1500 forskjellige dyr, planter og sopp, forteller han.
– Hvis endringene skjer raskt, kan avtalen kanskje bli redningen for disse norske artene, sier Mathismoen.
Norges klima-minister, Espen Barth Eide (i midten), var på møtet i Canada.(Foto: Lars Hagberg, AFP/NTB )
- Skrevet av:
- Sindre Trygsland
- Først publisert:
- Sist oppdatert: