Gå til innhold

Her spiser de mais hver eneste dag

Tre barn sitter ved siden av hverandre. To av dem spiser, mens det siste har en tallerken med et slags brød på.

Melvin (9), Montserrat (6) og Milson (9) spiser mais hver dag. (Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Nesten alt Melvin og Milson spiser, er laget av mais. Men at klimaet forandrer seg, kan skape problemer for verdens største kornart.

Melvin og Milson roter rundt i en kurv med maiskolber i forskjellige farger. Milson plukker opp en hvit maiskolbe.

– Jeg liker den hvite maisen best, fordi den har søtest smak, sier han.

– Nei, den gule maisen er enda søtere. Derfor synes jeg den er best, sier Melvin.

Til slutt blir de to guttene enige om at begge maistypene er like søte.

Alt er laget av mais

Melvin og Milson bor i Guatemala. Det ligger i Mellom-Amerika. Der er det blitt dyrket mais i cirka 10.000 år.

Guttene hører til et folk som heter maya-folket. Tidligere hadde maya-folket et stort rike, og i religionen deres trodde de at mennesker var laget av mais.

– Jeg elsker mais og spiser det til både frokost, lunsj og middag, sier Melvin.

To gutter holder mais som er både hvite, sorte og gule.

Maisen er ikke bare gul. Den kan ha en rekke farger, forteller guttene.(Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Flere mais ved siden av hverandre der noen har prikkete mønster og i forskjellige farger.

Den kan også ha striper og prikker.(Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Klimaendringer

Været i Guatemala er perfekt for å dyrke mais. Men de siste årene er landet blitt rammet av klimaendringer.

Noen år er det veldig varmt, og det regner nesten ikke i det hele tatt. Da kan ikke mais og andre grønnsaker vokse.

Eksperter i landet har gjort flere ting:

  • Forsøkt å finne ut hvilke typer mais som tåler klimaendringer best.
  • Funnet nye teknikker for å dyrke mais slik at den kan tåle forskjellig vær bedre.
Tre barn står midt i en maisåker med høye maisplanter rundt seg.

I Guatemala sås maisen i mai. I januar er plantene flere meter høye. De kuttes ned for hånd.(Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Det er helt nødvendig med mais i Guatemala. Uten den kan det bli vanskelig å få nok mat til alle.

Mye godt

Nesten alt brød i Guatemala lages av mais. Det vanligste brødet kalles tortilla.

– Vi legger bønner, grønnsaker eller biter av kjøtt på tortillaen, sier Melvin.

Et barn holder en tallerken med noen sorte tortilla-lefser på.

I Norge kaller mange tortilla for tacolefse. (Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Og det er også mye annet godt man kan lage med mais, sier de:

  • Man kan både koke og steke den og ta på forskjellig tilbehør.
  • Man kan lage sauser eller dipp av moste maiskorn.
  • Maisen spises både grillet og kokt.

– Og så popper vi popcorn av tørkede maiskorn. Det er vår favorittsnacks, sier Milson.

Tre barn løper bortover et tørt jorde og smiler og ler.

Melvin, Milson og Montserrat bor i byen Caserio Chuisajcap i Guatemala. (Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor )

Guatemala

  • Cirka 17 millioner innbyggere
  • Ligger i Mellom-Amerika
  • Mange i landet snakker spansk, men de har også mange lokale språk

Visste du?

USA er det landet i verden der det dyrkes mest korn. Kina er på annenplass, mens Brasil er nummer tre. Kilde: Investopedia

Skrevet av:
Bengt Sigvardsson
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette