Gå til innhold

Hvalrossen Freya er blitt kjendis i Norge

I Oslo kikket nylig hvalrossen Freya opp av vannet og inn i kameraet til Aftenpostens fotograf.(Foto: Monica Strømdahl, Aftenposten )

Hun har dukket opp langs kysten i Norge den siste tiden. Hvalrossen Freya får mye oppmerksomhet, men egentlig vil hun bare hjem.

Freya vært på nyhetene og i mange aviser i det siste. Hun har nemlig svømt rundt langs Norges kyst og dukket opp på mange steder. Det er ikke vanlig at hvalrosser er så langt sør. Freya har nemlig svømt seg vill.

Det forteller biolog og hvalross-entusiast Rune Aae.

Rune Aae (Foto: Privat) sier: Hun kom nok bort fra moren sin oppe ved Svalbard et sted. Hun har rotet seg skikkelig bort.

Her har Freya reist. Hun ble først sett nord i Norge i desember 2019.(Foto: Foto: Rune Aae )

Slapper mye av

På turen rundt i Norge har Freya vært ganske rampete. Hun har klatret opp på mange båter og gjort skader på flere ting. Men det er det en god grunn til.

– Hun trenger å slappe av, men det er ikke alltid hun finner svaberg å ligge på. Da er det båter og brygger hun slapper av på. Det kan hun gjøre i 15–20 timer, sier Aae.

Freya klatrer noen ganger opp på båter for å slappe av. Som her i Kragerø. Hun har reist til mange steder i Norge, og også andre land som Storbritannia og Danmark.(Foto: Kragerø Brannvesen, NTB )

Freya trenger blant annet mye hvile, fordi hun spiser på en slitsom måte. Da står hun opp ned i vannet og spiser skjell fra bunnen.

– Det gjør hun to–tre ganger om dagen. Hun spiser 5000–6000 skjell om dagen, sier Aae.

Freya fant seg en båt og slappe av på også i Oslo. Hun har gjort skade på noen båter på sin tur rundt i Norge. (Foto: Morten Uglum, Aftenposten )

Fikk sett Freya

Da Freya nylig var i Frognerkilen i Oslo, var det mange som hadde møtt opp for å se henne. Åtte år gamle Mingus hadde utsatt ferien i Danmark én dag og fikk sett Freya.

– Jeg måtte klatre opp på et gjerde sånn at jeg fikk sett litt av den. Etter hvert kom en veldig hyggelig mann og slapp oss inn. Da fikk vi sett henne litt nærmere. Det var veldig spennende, sier han.

Mingus og søsteren var og så på Freya.(Foto: Marthe Øvergård )

Morten (10) fikk også sett henne. Han var ute med båt og fikk tatt mange flotte bilder av hvalrossen. De fikk tips om at Freya var ved båtplassen ved Frognerkilen. Da kjørte de dit.

Morten (10) var veldig glad og stolt over at han fikk ta så fine bilder.(Foto: Monica Strømdahl, Aftenposten )

Kan være farlig

Rune Aae sier at man må være forsiktig dersom Freya er i nærheten. De antar at hun veier 500 kilo.

– Man må ikke bade med Freya. Og heller ikke være i nærheten med padleboard, kajakk eller andre småting. Hun er ikke aggressiv, men veldig stor. Om hun dulter borti deg, kan det gå galt, sier han.

I Oslo angrep Freya blant annet en svane.

Aae synes det er gøy at vi får se en hvalross på nært hold i denne delen av Norge. Men han sier at folk må prøve å holde litt avstand. Om mange kommer for nær, får hun ikke slappet av som hun skal, sier han.

Tror du hun kommer seg hjem igjen til Svalbard?

– Jeg tror hun klarer det. Men hun trenger ikke komme seg hjem før hun er kjønnsmoden om tre–fem år, sier han.

Hvalross

Kan bli mellom 2,5 og 3,5 meter lang.

Kan veie opp til 1500 kilo.

Forventet levealder er 40 år.

Hvalrossen er fredet ved Svalbard og den regnet som en truet dyreart.

Kilde: Norsk polarinstitutt

Visste du?

Også i Finland har de hatt en kjendishvalross den siste tiden. Den het Stena, men døde dessverre nylig. Kilde: Aftenposten

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette